ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Στενάζουν στα γκισέ οι φορολογούμενοι

* Οι συνταξιούχοι έπαιρναν τις συντάξεις και πλήρωναν τους φόρους - Προμήθεια έως 2 € για όσους επιμένουν να στήνονται στις "ουρές" των τραπεζών

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2017 22:55

Σε αγώνα δρόμου για να πληρωθούν εμπρόθεσμα οι φορολογικές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου έχουν επιδοθεί χιλιάδες φορολογούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων του ν. Λάρισας.

Με την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης του φόρου εισοδήματος να λήγει σήμερα, οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται στις τράπεζες είναι εντυπωσιακές.

Η χθεσινή ημέρα, επειδή συνέπεσε και με την πληρωμή των συντάξεων του Οκτωβρίου από ΙΚΑ, Δημόσιο και ΝΑΤ δημιούργησε στα γκισέ των εμπορικών τραπεζών της Λάρισας το αδιαχώρητο με τους συνταξιούχους να αναγκάζονται στη λήξη των προθεσμιών να πληρώνουν τους φόρους με… τις συντάξεις τους.

Η ταλαιπωρία θα συνοδεύει κάθε πολίτη που θα επισκεφθεί τις τράπεζες και σήμερα καθώς ο αριθμός των πελατών θα διευρυνθεί και από επιχειρηματίες και λοιπά νομικά πρόσωπα που θα πρέπει να εξοφλήσουν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2016. Πάντως, για όσους φορολογούμενους δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα μία ή περισσότερες δόσεις των οφειλών τους προς το Δημόσιο, μπορούν με βάση τον νόμο 4152/2013 να τις ρυθμίσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιους τόκους 5%.

Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος είναι μήνας-βαρόμετρο για τα έσοδα του κράτους και με δεδομένη τη φορολογική κόπωση των νοικοκυριών στο υπουργείο Οικονομικών είναι προφανές πως θα ανησυχούν για την πορεία των εσόδων. Άλλωστε το πρώτο "καμπανάκι" σήμανε τον Ιούλιο όταν τα στοιχεία έδειξαν ότι τρεις στους δέκα φορολογούμενους άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ενώ και τον Αύγουστο τα έσοδα κατέγραψαν απόκλιση 1.7 δισ.  έναντι του στόχου

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ

Να θυμίσουμε επίσης πως όσοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές, είτε από ΕΝΦΙΑ είτε από φόρο εισοδήματος, ακόμη και εάν δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες και υπερβαίνουν τα 30 ευρώ θα πρέπει να περάσουν από την εφορία τους για να πάρουν φορολογική ενημερότητα. Συγκεκριμένα, το Taxisnet δεν εκδίδει φορολογική ενημερότητα διαδικτυακά, ακόμα και στην περίπτωση όπου υπάρχουν απλώς βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφόσον η ενημερότητα ζητείται για μεταβίβαση ακινήτου και είσπραξη χρημάτων.

ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΓΚΙΣΕ

Στο μεταξύ με "καπέλο" που φτάνει τα δύο ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα, πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ αλλά και κάθε δόση του φόρου εισοδήματος, όσοι επιμένουν να πληρώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις στο γκισέ της τράπεζας αντί να χρησιμοποιήσουν πλαστικό χρήμα ή την ηλεκτρονική τραπεζική εντολή.

Να θυμίσουμε πως από τις 24 Ιουλίου και μετά από σχετική απόφαση που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  διεκόπη η κάλυψη των προμηθειών των τραπεζών από το Δημόσιο  για την εξόφληση των φόρων στο ταμείο των τραπεζών και η προμήθεια καταβάλλεται πλέον από τους ίδιους τους φορολογούμενους. Μέχρι τότε όποιος πλήρωνε φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας, φόρους κληρονομιών, γονικών παροχών ή δωρεών είτε στον γκισέ, είτε με κάρτα, είτε με ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking) δεν επιβαρύνονταν ούτε με μισό σεντ του ευρώ, καθώς τις προμήθειες των τραπεζών αναλάμβανε σε ετήσια βάση η εφορία. Πλέον για να μην πληρώσει κάποιος τραπεζική προμήθεια θα πρέπει να καταβάλει τους φόρους τους μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking και πλαστικό χρήμα)

 Οι τράπεζες για ένα διάστημα είχαν δώσει αρχικά περίοδο χάριτος στους πελάτες τους και δεν τους επιβάρυναν με χρεώσεις αλλά από τον περασμένο μήνα επιβάλλουν προμήθεια, με τα έξοδα να κυμαίνονται ανάλογα με το τραπεζικό κατάστημα και ανάλογα με το ύψος της συναλλαγής  από 1 έως 1,20 ευρώ, για όσους πληρώνουν με χρέωση λογαριασμού και φτάνουν έως και τα 2 ευρώ αν η πληρωμή γίνει με μετρητά. 

 ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ

Οι προμήθειες που χρεώνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονται στα εξής επίπεδα:

- Alpha Bank:  Η τράπεζα θα εισπράττει 1 ευρώ εάν χρεωθεί καταθετικός λογαριασμός και 2 ευρώ αν πληρωθεί ο φόρος με μετρητά

- Eurobank:  Χρεώνει ήδη τους συναλλασσόμενους με 1,20 ευρώ αν γίνει χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει χρήση μετρητών

- Εθνική:  Εισπράττει προμήθεια 1 ευρώ αν η εξόφληση του φόρου γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει με μετρητά

- Πειραιώς: Εισπράττει προμήθεια 1,10 ευρώ αν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει χρήση μετρητών.

Από τις προμήθειες για πληρωμή φόρων στο γκισέ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού καθώς οι χρεώσεις καλύπτονται από το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται οι πληρωμές για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, τα όποια είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως να καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού προς το λογαριασμό του Δημοσίου.  Δηλαδή, αν πάνε στο γκισέ να πληρώσουν με μετρητά, χωρίς να κάνουν κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα πληρώσουν προμήθεια.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass