ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία αφορολόγητο και λοταρία

* "Κλείδωσαν" οι τυχεροί της κλήρωσης - Αφορολόγητα και ακατάσχετα τα χρήματα που θα μοιραστούν

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2017 8:36 | Τελευταία ενημέρωση: 27 Σεπ 2017 8:42

Με το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων να αποτελεί για την πλειοψηφία των φορολογουμένων παρελθόν λόγω της εφαρμογής του μέτρου των πληρωμών με πλαστικό χρήμα και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να "χτιστεί" το αφορολόγητο, το  σχέδιο του υπ. Οικονομικών για τη λοταρία των αποδείξεων παραμένει ακόμη ανεφάρμοστο…


 Αν και οι περισσότεροι φορολογούμενοι, έχουν ήδη κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο και συνεπώς είναι "ανοικτοί" σε κάθε προσφορά από τους καταστηματάρχες κινούμενοι με βάση το προσωπικό τους συμφέρον και ενώ η κόπωση που παρατηρείται στις εισπράξεις των έμμεσων φόρων και κυρίως του ΦΠΑ είναι πλέον αισθητή, η πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών προχωρά με αργούς ρυθμούς
 Αν και οι κληρώσεις επρόκειτο να ξεκινήσουν από την αρχή του χρόνου ωστόσο μόλις προ ημερών σύμφωνα με τις δηλώσεις της υφυπουργού Κατ. Παπανάτσιου άρχισαν να τρέχουν οι διαδικασίες. Όπως δήλωσε μάλιστα σχετικά τέλος Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη λοταρία, με βάση τις αποδείξεις δαπανών των φορολογούμενων με πλαστικό χρήμα.
Αν… βεβαίως προλάβουν και η πρώτη κλήρωση γίνει εντός του μήνα, στην κληρωτίδα θα μπουν όλες οι e-αποδείξεις του Αυγούστου, ειδάλλως για τον Οκτώβριο θα ισχύσουν οι συναλλαγές του Σεπτεμβρίου. Εν ολίγοις ο ακριβής χρόνος της πρώτης κλήρωσης, η οποία ως γνωστό, θα μοιράσει 1.000 ευρώ σε χίλιους φορολογούμενους, θα κριθεί ανάλογα με τον χρόνο ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των στοιχείων που στέλνουν οι τράπεζες αναφορικά με τις πληρωμές μέσω πλαστικού χρήματος .
 Με τον τρόπο αυτό θα μοιράζεται κάθε μήνα 1 εκ. ευρώ έως και το τέλος του έτους. Δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 12 εκατ. ευρώ και κληρώσεις για τους πρώτους οκτώ μήνες δεν έχουν γίνει, αρμόδιο στέλεχος ανέφερε πως στο τέλος του έτους «θα υπάρξουν πρόσθετα δωράκια»… Δηλαδή η κλήρωση στο τέλος του έτους θα μοιράσει από 1.000 ευρώ σε 8.000 τυχερούς. Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, από το υπουργείο Οικονομικών τα κέρδη από τη λοταρία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.
 ΧΤΙΣΙΜΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ
Πέραν της φορο-λοταρίας πάντως αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι φορολογούμενοι είναι ότι έχουν στη διάθεσή του σχεδόν 3 μήνες για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο με πλαστικό χρήμα και να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει από φέτος οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για να δικαιούνται της ετήσιας έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν δαπάνες συνολικού ύψους από 10% έως και 18,75% με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Ειδικότερα:
- Όσοι έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να καλύψουν το 10% του εισοδήματος  .
- Όσοι έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ πρέπει να καλύψουν ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματός του μέχρι τις 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τις 10.000 ευρώ  
- Όσοι έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ οι φορολογούμενοι πρέπει να καλύψουν ποσοστό 10% του τμήματος εισοδήματός του μέχρι τις 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τις 10.000 και έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% του τμήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ. Εννοείται βεβαίως πως αν δεν συγκεντρωθεί το απαραίτητο όριο αποδείξεων υπάρχει ποινή. Έτσι στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ αντί για 4.000 ευρώ που απαιτούνται για να πάρει το αφορολόγητο, τότε επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα υπολογιστεί φόρος 22%, δηλαδή 220 ευρώ.   
Θυμίζουμε επίσης πως οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο ηλεκτρονικών αποδείξεων. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν δαπάνες με αποδείξεις, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.
Στο χτίσιμο της μείωσης του φόρου προσμετρώνται όλες οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής στην Ελλάδα, σε χώρες της ΕΕ και του Ε.Ο.Χ.  (Ισλανδία, Λιχνεστάϊν και Νορβηγία). Η λίστα με τις e-αποδείξεις για το 2017 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων κα. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: ενοίκια, δόσεις δανείων, τέλη κυκλοφορίας, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Να σημειώσουμε πως οι πελάτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται άμεσα για τις δαπάνες μείωσης του φόρου εισοδήματος  και το χτίσιμο του αφορολογήτου τους. Η δυνατότητα παρέχεται μέσω των υπηρεσιών e-banking, οι οποίες μάλιστα αναλύουν τις δαπάνες ανά κατηγορία, οπότε οι φορολογούμενοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την αξία των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιήσει. Έτσι μπορούν με ευκολία να υπολογίσει τι αξία συναλλαγών τους λείπει για να μεγιστοποιήσουν το φορολογικό όφελος από την έκπτωση φόρου.

 Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass