ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Στα 20 δισ. ο τζίρος του παρεμπορίου

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2017 15:50

Στα 20 δισ. αποτιμάται η απώλεια των εσόδων από το παρεμπόριο, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία ενώ αν υπολογίσει κανείς και την απώλεια που προκύπτει από τα φορολογικά έσοδα που χάνει το κράτος μόνο από το ΦΠΑ και εκτιμώνται στα 3,5 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτή η ζημία που προκαλείται από τη διακίνηση των παραποιημένων προϊόντων.

Aυτό επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με την ευκαιρία του εορτασμού της 22ης Σεπτεμβρίου  ως Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου.

 Σε ότι αφορά στα στοιχεία που έδωσε η ΕΣΕΕ για το λαθρεμπόριο και για το παρεμπόριο, υπογραμμίστηκε ότι η χώρα μας κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά στις επιπτώσεις από τη συνεχή επέκταση παραβατικών δραστηριοτήτων και, δημιουργείται έντονος προβληματισμός για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και τις στρεβλώσεις που αυτές προκαλούν στη λειτουργία του εμπορίου.

 Με βάση πορισμάτων έρευνας του ΟΟΣΑ-EUIPO, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται περισσότερο σε υποθέσεις διακίνησης παραποιημένων προϊόντων, με συνέπεια να κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία της η κυκλοφορία προϊόντων - «μαϊμού». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από την ΕΣΕΕ από τις κατασχέσεις που πραγματοποίησαν οι Τελωνειακές Αρχές της χώρας, προκύπτει ότι στη διάρκεια του 2016 από τις συνολικές κατασχέσεις των 346.871 τεμαχίων διαφόρων ειδών το 46,7% (161.894 τεμάχια) αφορούσε αξεσουάρ (συμπεριλαμβάνονται τα γυαλιά ηλίου) και το 16,4% (56.708 τεμάχια) αφορούσε παιχνίδια-σχολικά είδη. Η Κίνα αποτελούσε την χώρα προέλευσης των κατασχεθέντων στο 48,1% των περιπτώσεων. Το 1ο εξάμηνο του 2017 από τις κατασχέσεις των 948.613 τεμαχίων διαφόρων ειδών το 16,9% (160.006 τεμάχια) αφορούσε αξεσουάρ (συμπεριλαμβάνονται τα γυαλιά ηλίου) και το 37,7% (357.857 τεμάχια) αφορούσε παιχνίδια-σχολικά είδη. Η Κίνα αποτελούσε την χώρα προέλευσης των κατασχεθέντων στο 99,97% των περιπτώσεων.

 Ωστόσο  μεγάλο είναι το πρόβλημα που εντοπίζεται και όσον αφορά την διακίνηση λαθραίων προϊόντων και συγκεκριμένα καύσιμων, καπνικών και αλκοολούχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το λαθρεμπόριο σε Καύσιμα, Καπνικά και Αλκοολούχα ποτά ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ ποσό το οποίο χάνει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο, με τις νόμιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της αγοράς, όχι απλώς περιορίζουν τα κέρδη τους, αλλά αρκετές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης.

Στον τομέα των καυσίμων και σε ετήσια βάση το λαθρεμπόριο υπολογίζεται σε 300 - 500 εκατ. ευρώ, στα καπνικά προϊόντα ανέρχεται στα 650 - 700 εκατ. ευρώ, ενώ στα αλκοολούχα ποτά προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass