ΞΑΝΑΓΕΜΙΖΟΥΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ «ΟΥΡΕΣ» ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Αφήνουν ανασφάλιστα τα ΙΧ οι Λαρισαίοι

* Περίπου 10.000 νέα ασφαλιστικά συμβόλαια έγιναν στη Θεσσαλία όταν μόνο ο νομός είχε 20.000 περίπου ανασφάλιστα οχήματα - Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τα πρόστιμα * «Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι δεν θα επιβληθούν» σχολιάζει ο πρόεδρος των Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κ. Ελλάδος Δ. Παπανικολάου καλώντας την Πολιτεία να δείξει συνέπεια

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2017 22:08
Στις εφορίες στενάζουν και πάλι οι φορολογούμενοι. Για να παραδώσουν πινακίδες,  να διορθώσουν τα λάθη και να αποφύγουν τα πρόστιμα… Στις εφορίες στενάζουν και πάλι οι φορολογούμενοι. Για να παραδώσουν πινακίδες, να διορθώσουν τα λάθη και να αποφύγουν τα πρόστιμα…

Με τον κλοιό να σφίγγει ασφυκτικά για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία για τη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο, η κινητικότητα που σημειώθηκε στα ασφαλιστικά γραφεία του νομού Λάρισας δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς ελάχιστοι έσπευσαν να συμμορφωθούν με τον νόμο…

 Αν και από την 1η Ιουνίου έως και χθες, ο στόλος των ασφαλισμένων αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα αυξήθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα τα νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια να ξεπερνούν τα 320.000 από τα 1,1 εκ. που οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ τα έδειχνε ως ανασφάλιστα, συνολικά στη Θεσσαλία δεν ξεπέρασαν τα 9.000 με 10.000. Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κ. Ελλάδας, μόνο στον ν. Λάρισας ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων έφτανε τα 20.000, γίνεται κατανοητό ότι ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών οχημάτων συνεχίζει την ίδια τακτική και ρισκάρει να βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις και αυστηρές ποινές.
 Στις εφορίες της Λάρισας πάντως εν αντιθέσει με την ασφαλιστική αγορά, οι επισκέψεις των φορολογουμένων το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί, όχι μόνο από τους ιδιοκτήτες οχημάτων που έσπευσαν να διορθώσουν εσφαλμένες καταχωρήσεις και να αποκαταστήσουν λάθη, που τους εμφάνισαν ως ανασφάλιστους, αλλά και να παραδώσουν πινακίδες προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των ασφαλίστρων και των κυρώσεων που έπονται.
Ενδεικτικό της εικόνας, που δικαιολογεί εν μέρει τους χαμηλούς ρυθμούς στην ασφαλιστική αγορά, είναι ότι από την αρχή του περασμένου μήνα έως και χθες το πρωί είχαν κατατεθεί πάνω από 1.000 πινακίδες οχημάτων, εκ των οποίων 430 στην Α’ εφορία και 585 στη Β’. Με δεδομένο ότι η προθεσμία για τα ανασφάλιστα οχήματα μετρά αντίστροφα, θεωρείται βέβαιο πως ο αριθμός παράδοσης πινακίδων θα ανέβει κι άλλο.
Σημειωτέον πως στην εκπνοή του περασμένου χρόνου είχαν παραδοθεί στις δύο εφορίες άλλες 4.159 πινακίδες, για να αποφευχθεί κυρίως η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.
 Θυμίζουμε πως το Υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα βάση διασταύρωσης που πραγματοποίησε, υποχρέωσε όσους είχαν ανασφάλιστο όχημα να το ασφαλίσουν, αφού προηγουμένως πληρώσουν ένα παράβολο που κυμαίνεται από 100 έως 250 ευρώ. Το σχετικό ...ραβασάκι απεστάλη με ειδοποίηση στους λογαριασμούς Taxis των ιδιοκτητών, ωστόσο τα πολλά λάθη που υπήρχαν στις σχετικές λίστες, ανάγκασε το υπουργείο να δώσει παράταση έως και σήμερα 14 Ιουλίου, με την πληρωμή του σχετικού παραβόλου να έχει «παγώσει».
 Όσοι ασφαλίσουν έως και σήμερα το όχημά τους εννοείται πως γλυτώνουν το παράβολο το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος, ως εξής: 100 ευρώ για τα δίτροχα κάτω από 250 κυβικά, 150 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα δίτροχα, 200 ευρώ ΙΧ κάτω από 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για τα υπόλοιπα ΙΧ. Τις επόμενες ημέρες πλέον το Υπ. Οικονομικών θα κάνει νέα διασταύρωση στις βάσεις δεδομένων των συναρμόδιων υπουργείων, που θα έχουν ενημερωθεί πλέον με περισσότερες μεταβολές. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, το Υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ενημερώσει ότι με βάση τη νομοθεσία, οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους πριν από την ημέρα λήξης τους και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα, εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι.
Βέβαια κάποιοι από αυτούς για να αποφύγουν το πρόστιμο-παράβολο, παρέδωσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους στην εφορία, και κάποιοι άλλοι έδειξαν προτίμηση στις βραχύβιες διαδικτυακές ασφαλιστικές προσφορές, αλλά αυτό που εισέπραξαν οι ασφαλιστές όλη αυτή την περίοδο είναι πως η άποψη ότι «τα πρόστιμα δεν θα επιβληθούν και συνεπώς δεν χρειάζεται να βιάζονται» είναι κυρίαρχη μεταξύ των ανασφάλιστων ιδιοκτητών οχημάτων.
«Αρκετοί εστιάστηκαν σε συμβόλαια χαμηλών τιμημάτων και περιορισμένης διάρκειας, σχολιάζει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων Δημ. Παπανικολάου δείχνοντας ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ ανασφάλιστων οχημάτων και χαμηλών εισοδημάτων. Πολλοί επίσης προτίμησαν βραχύβια συμβόλαια και για να δουν τις πραγματικές διαθέσεις της ΑΑΔΕ σε βάθος χρόνου και να συμπεριφερθούν αναλόγως. Ωστόσο, αμφιβάλλω για το πόσο συνειδητοποιημένοι είναι πολλοί από αυτούς και για το κατά πόσο σε κάποιους μήνες από σήμερα θα ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους».
ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ
Σε κάθε περίπτωση από αύριο και από τη στιγμή που η προθεσμία εξέπνευσε δημιουργούνται νέα δεδομένα και ο ασφαλιστικός κλάδος θεωρεί ότι έφτασε η ώρα ώστε η πολιτεία να δείξει συνέπεια και σοβαρότητα.
«Δεν επιτρέπεται στη χώρα να κυκλοφορούν ανασφάλιστα οχήματα, ούτε τα ασφάλιστρα των ασυνεπών να τα πληρώνουν οι υπόλοιποι, επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου. Η προσπάθεια ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων μπορεί να ωφελήσει το σύνολο της κοινωνίας, αρκεί η πολιτεία αυτή τη φορά να επιδείξει την απαιτούμενη συνέπεια. Η κίνηση των διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ αποτελεί αναμφίβολα θετικό γεγονός, αλλά ουσιαστικό αποτέλεσμα θα υπάρξει μόνο αν οι σχετικές διασταυρώσεις γίνονται συστηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδάλλως δεν θα πετύχουμε τίποτε»…
Παρενθετικά να θυμίσουμε πως η νομοθεσία για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει και:
- Αφαίρεση των πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
- Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
- Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
- Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass