ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Αγριεύει» η ΕΔΑ ΘΕΣΣ με τους κακοπληρωτές

* Ο βαρύς χειμώνας διπλασίασε τους οφειλέτες αλλά και τους διακανονισμούς * «Περίεργες» χρεώσεις σε λογαριασμούς κεντρικής θέρμανσης * Τι απαντά η εταιρία

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2017 22:00
Και γερανοφόρα οχήματα επιστρατεύει η εταιρία για καταναλωτές που διαμένουν σε ορόφους πολυκατοικιών... Και γερανοφόρα οχήματα επιστρατεύει η εταιρία για καταναλωτές που διαμένουν σε ορόφους πολυκατοικιών...

Με διακοπή παροχής του φυσικού αερίου και με απειλές για ποινικές διώξεις απαντά η προμηθεύτρια εταιρία «ΑΕΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» στο «κύμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει δημιουργηθεί από τον περασμένο χειμώνα.

Επιστρατεύοντας μάλιστα και γερανοφόρα οχήματα σε όσους καταναλωτές πολυκατοικιών δεν δίνουν πρόσβαση στην εγκατάσταση τροφοδοσίας, η εταιρία διανομής ΕΔΑ ΘΕΣΣ κατ’ εντολή του προμηθευτή της, προχωρεί το τελευταίο διάστημα στην αποσύνδεση της παροχής, από συστηματικά κακοπληρωτές και από όσους αρνούνται επιδεκτικά να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα έχει προβεί στην αποσύνδεση της τροφοδοσίας με επέμβαση στην εξωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου από 5 καταναλωτές της Λάρισας ενώ στο «πρόγραμμα» είναι πολλοί περισσότεροι σε όλη τη Θεσσαλία καθώς οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες του περασμένου χειμώνα αύξησαν την κατανάλωση, «φούσκωσαν» τους λογαριασμούς και κατ’ επέκταση τις οφειλές.
«Η πολιτική της προμηθεύτριας εταιρίας δεν είναι τιμωρητική, εξηγούν στελέχη της στην «Ε» σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για όσους αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς. Για να φτάσουμε στη διακοπή έχουν προηγηθεί τρεις ενημερωτικές επιστολές, στο 10ήμερο από τη λήξη του λογαριασμού, στο 15νθήμερο και 50 ημέρες μετά, τηλεφωνική και ηλεκτρονική ενημέρωση αλλά και επίδοση εξωδίκου για να προσέλθει σε διακανονισμό. Όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση και κάποιοι μάλιστα συνεχίζουν την κατανάλωση, επιβαρύνοντας την εταιρία χωρίς μάλιστα να δίνουν πρόσβαση στην εγκατάσταση και στον μετρητή, είμαστε υποχρεωμένοι και για λόγους ασφαλείας να προχωρήσουμε στην αποκοπή και στην αποσύνδεση».  Η χρήση των γερανοφόρων οχημάτων γίνεται βεβαίως για καταναλωτές που διαμένουν σε ορόφους πολυκατοικιών.
ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Σε κάθε περίπτωση και ενώπιον των νέων δεδομένων που πιθανόν να σηματοδοτούν και μια αυστηρότερη στάση της εταιρίας απέναντι σε συστηματικά κακοπληρωτές να σημειώσουμε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εταιρία σε σχέση με πέρυσι έχουν διπλασιαστεί. Ταυτόχρονα όμως έχει αυξηθεί και ο αριθμός των καταναλωτών που προσφεύγουν σε διακανονισμό.
* Η εταιρία συνεχίζει να παρέχει σημαντικές διευκολύνσεις διακανονισμών στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξόφλησης των λογαριασμών τους. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής και σε συνάρτηση με την περίοδο που γίνεται η ρύθμιση και αξιολογώντας τη συμπεριφορά του πελάτη, προσφέρει τη δυνατότητα διακανονισμού έως και 10 δόσεις.
 * Κατά μέσο όρο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών είναι περίπου 500 ευρώ.
* Διακοπή της παροχής γίνονται μετά από 50 ημέρες και εφόσον στο μεταξύ δεν πληρώθηκε ο λογαριασμός ή δεν έχει συναφθεί διακανονισμός, ενώ δεν γίνεται συνήθως κάτω από τα 113 ευρώ.
ΓΙΑ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
Στο μεταξύ με αφορμή κάποιες «περίεργες» χρεώσεις φυσικού αερίου που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς που λαμβάνουν το διάστημα αυτό οικιακοί πελάτες της εταιρίας στη Λάρισα και συγκεκριμένα χρήστες κεντρικών θερμάνσεων, διευκρινίστηκε πως δεν συνιστούν αύξηση του κόστους της χρήσης αλλά διαφορετική απεικόνιση του λογαριασμού.
Η απάντηση του διευθυντή Marketing & Επικοινωνίας της εταιρίας Προμήθειας Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. Μάνου Εξαρχουλάκου στην επισήμανση της «Ε» ήταν η εξής:
« Από 1/1/2017 έχει επέλθει διαχωρισμός των κλάδων προμήθειας και διανομής των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας με αποτέλεσμα τη σύσταση της νέας εταιρίας Προμήθειας φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο «ΑΕΡΙΟ» και της Εταιρίας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει και ο τρόπος απεικόνισης των χρεώσεων του λογαριασμού. Ειδικότερα με απόφαση της Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), από την 1/1/2017 για όλους τους πελάτες, θα πρέπει να απεικονίζονται διακριτά στους λογαριασμούς τους οι χρεώσεις Προμήθειας Αερίου (ΑΕΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ), Χρήσης Διανομής (ΕΔΑ) και Χρήσης Συστήματος Μεταφοράς (ΔΕΣΦΑ).
Τα τιμολόγια φυσικού αερίου για τους μη-επιλέγοντες πελάτες είναι ρυθμιζόμενα δηλαδή καθορίζονται με αποφάσεις τις ΡΑΕ και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις Διανομής και Μεταφοράς, που επίσης είναι ρυθμιζόμενες, αφορούν έσοδο που αποδίδεται στην ΕΔΑ και στον ΔΕΣΦΑ, αλλά τιμολογούνται από την εταιρία προμήθειας προς τους τελικούς καταναλωτές. Στην πραγματικότητα δεν έχει αυξηθεί το ετήσιο κόστος χρήσης του φυσικού αερίου αλλά η απεικόνισή του στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Για παράδειγμα μέχρι πέρσι που υπήρχε μία εταιρία Προμήθειας και Διανομής στην Θεσσαλία ( η ΕΠΑ Θεσσαλίας), στις κεντρικές θερμάνσεις, η χρέωση που έβλεπε ο διαχειριστής της πολυκατοικίας στον λογαριασμό φυσικού αερίου ήταν η αναλογική χρέωση που εμπεριείχε όλο το κόστος της διανομής, μεταφοράς και της προμήθειας αερίου. Αντίθετα από τις αρχές του 2017, ο διαχειριστής βλέπει – λόγω του διαχωρισμού των κλάδων προμήθειας και διανομής - στο λογαριασμό της πολυκατοικίας τα εξής:
* Την Αναλογική Χρέωση Προμήθειας, που αφορά τη χρέωση για την ποσότητα που κατανάλωσε η πολυκατοικία και είναι η μόνη χρέωση που αφορά την ΑΕΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
* Τη Χρέωση Δυναμικότητας Διανομής, (υπολογιζόμενη επί της δυναμικότητας του εγκατεστημένου μετρητή και της περιόδου κατανάλωσης) που αφορά τη χρήση του Δικτύου Διανομής βάσει των Αποφάσεων της Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, η χρέωση της δυναμικότητας υπολογίζεται βάσει ενός σταθερού συντελεστή που καθορίζεται από την Ρ.Α.Ε. – στους οικιακούς πελάτες, ανάλογα με το μετρητή του καταναλωτή – και τον αριθμό ημερών που αφορά ο λογαριασμός. Δηλαδή, χρέωση €/ημέρα
* Τη Χρέωση Ενέργειας Διανομής, (υπολογιζόμενη επί της ποσότητας κατανάλωσης) για τη χρήση του Δικτύου Διανομής βάσει των Αποφάσεων της Ρ.Α.Ε., για Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία
* Τη Χρέωση Συστήματος Μεταφοράς, που αφορά τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τα σημεία εισόδου του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ως το σημείο παραλαβής ανά περιοχή. Το ποσό αποδίδεται στον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Αερίου.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα τιμολόγια από την ΡΑΕ ένας λογαριασμός κεντρικής θέρμανσης από 01/01/2017 περιέχει μία χρέωση (€/ημέρα) που αφορά την Χρέωση Δυναμικότητας Διανομής (για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ) ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης της παροχής.
Τέλος η εταιρία έκανε γνωστό πως συνεχίζοντας την τιμολογιακή πολιτική των προηγούμενων ετών δεν θα αποστείλει τους καλοκαιρινούς μήνες λογαριασμούς φυσικού αερίου στους καταναλωτές που έχουν δηλώσει εποχική χρήση (κεντρικές και ατομικές θερμάνσεις).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass