ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Γενναίες μειώσεις στα τέλη θέλουν οι επιχειρηματίες

* Ξεκίνησαν οι επαφές της δημοτικής αρχής με τον επαγγελματικό κόσμο ενόψει της αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών…

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2017 23:00
Εποικοδομητική και ιδιαιτέρως επωφελής η χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ Εποικοδομητική και ιδιαιτέρως επωφελής η χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ

Σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης των δυσχερειών που αντιμετωπίζει η τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα και με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων ενίσχυσης των προοπτικών ανάκαμψής της, διεξήχθη χθες η συνάντηση της δημοτικής αρχής με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Η συνάντηση του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη με τον Δημ. Αδάμ, που έγινε ενόψει της μείωσης των δημοτικών τελών για τον επαγγελματικό κόσμο της περιοχής, απεδείχθη ιδιαιτέρως επωφελής καθώς αντηλλάγησαν απόψεις και προτάσεις όχι μόνο για τη βελτίωση των σχέσεων Δήμου και επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και για την προώθηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επενδύσεων και της απασχόλησης.

 Η συζήτηση πάντως, η οποία έγινε παρουσία του αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Οικονομίας Παν. Νταή, εστιάστηκε πρωτίστως στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εισήγηση για τη μείωση των δημοτικών τελών στις επαγγελματικές χρήσεις. Η πρωτοβουλία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, βρίσκει σύμφωνο και ικανοποιεί τον επαγγελματικό κόσμο της περιοχής, καθώς ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του φορέα προς τη νέα δημοτική αρχή αλλά θα πρέπει να διευρυνθεί με την κατάργηση των δημοτικών τελών για δύο τουλάχιστον χρόνια για τους νεοεισερχόμενους στον επαγγελματικό στίβο, επιχειρηματίες. Ο κ. Αδάμ συγκεκριμένα, ο οποίος παρέθεσε μια σειρά στοιχείων τόσο για τη ζοφερή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων όσο και για το ύψος των επιβαρύνσεων από τα δημοτικά τέλη, ζήτησε από τον κ. Καλογιάννη μέτρα στήριξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και γενναίες μειώσεις στα τέλη ώστε να επανέλθει σταδιακά η επιχειρηματικότητα στην κανονικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις του Επιμελητηρίου βρίσκουν καταρχήν σύμφωνη τη δημοτική αρχή και γι΄ αυτό αυτό θα τεθούν προς μελέτη και επεξεργασία.

Η ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ

Να σημειώσουμε πως η αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών για τους επαγγελματίες θα συμβεί για πρώτη φορά και έρχεται μετά τη διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου σε ευπαθείς ομάδες. Ο σχεδιασμός της μείωσης τελών εστιάζεται στο σκεπτικό ότι τα ανταποδοτικά τέλη, που πληρώνουν οι δημότες αποτελούν κοινωνικό πόρο που η σωστή διαχείρισή τους, επιτρέπει στον Δήμο ένα μέρος της προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης.

Το ύψος της μείωσης των τελών, δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο η πρόθεση είναι να είναι μεγάλες. Σημειωτέον πως ο Δήμος Λαρισαίων, το 2016 από τα ανταποδοτικά τέλη είχε έσοδα ύψους 15,7 εκατ. ευρώ ενώ από τις σχεδιαζόμενες μειώσεις στα τέλη αναμένεται να έχει απώλεια στο έσοδα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Τα ανταποδοτικά τέλη (σ.σ. που οι δημότες πληρώνουν μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων) αφορούν σε υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και διαχωρίζονται σε τέλη, για οικιακή και για επαγγελματική χρήση ενώ η χρέωση είναι διαφορετική επίσης καθώς η πόλη διαχωρίζεται σε δύο ζώνες.

Η Α’ Ζώνη περιλαμβάνει την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών Γεωργιάδου, Αεροδρομίου, Ηρ. Πολυτεχνείου, Βόλου Σιδ. Γραμμές, Λαγού και Πηνειού ποταμού) όπου οι επαγγελματίες πληρώνουν 4,61 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε ετήσια βάση.

Η Β’ Ζώνη περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες περιοχές της πόλης αλλά και τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων όπου τα τέλη (για τους επαγγελματίες) ανέρχονται σε 3,88 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε ετήσια βάση. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου τα τέλη ανέρχονται 4,92 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, υπάρχει και πρόβλεψη για όλους τους νέους επαγγελματίες που θα αναπτύξουν κάποια επιχειρηματική δράση (σ.σ. με εξαίρεση καφετέριες, εστίαση) καθώς για τα δύο πρώτα έτη, προβλέπεται απαλλαγή τους από τα ανταποδοτικά τέλη. Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και της εστίασης γενικότερα, θα υπάρξει μια μικρή μείωση των τελών (από 4,92 σε 4,61 ευρώ το τ.μ.) με δεδομένο ότι στην ίδια κατηγορία μειώθηκαν πρόσφατα, κατά 15%, τα τέλη χρήσης χώρου (τραπεζοκαθίσματα).

Η απόφαση για μείωση των τελών εξαιρεί Τράπεζες, Εμπορικά Κέντρα, Σούπερ Μάρκετ, Κλινικές, Τηλεπικοινωνίες, ΔΕΚΟ, πολυκαταστήματα κ.α. όπου θα παραμείνει η ίδια χρέωση (4,61 ευρώ το τ.μ.).

ΕΠΟΝΤΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις του δημάρχου με θεσμικούς εκπροσώπους παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης, θα συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς έχουν απευθυνθεί προσκλήσεις και στον Εμπορικό Σύλλογο, το Οικονομικό, Τεχνικό και Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, καθώς και στον Δικηγορικό, Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών, το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί η απόφαση που θα αποσταλεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η διαδικασία της έγκρισης της απόφασης είναι χρονοβόρα, αλλά πρόθεση της δημοτικής αρχής, είναι η μείωση των τελών να εμφανισθεί στους λογαριασμούς το ερχόμενο φθινόπωρο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass