ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤ’ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΝΕΒHKE ΣΤΟ TAXIS - ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ

Στο παρά πέντε διορθώσεις στις δηλώσεις των αγροτών

• Δεν δέχονται οι εφορίες βεβαιώσεις για τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί με επιφύλαξη

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2017 22:05

Καινούργια αρχεία στο taxis για να διορθωθούν τα λάθη και οι στρεβλώσεις με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ανέβαζε το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ώρα που έχει εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και η όλη διαδικασία βρίσκεται στην "παράταση", με την προθεσμία να λήγει στις 17 Ιουλίου, το αλαλούμ με τους κωδικούς 037 και 038 καλά κρατεί…
Σύμφωνα με νέα ενημέρωση, το υπ. Ανάπτυξης έχει ανεβάσει νέο αρχείο με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες προκειμένου οι λογιστές να ετοιμάσουν τις δηλώσεις τους ή να διορθώσουν ελλείψεις και λάθη. Και αυτό γιατί το αρχείο των φορολογουμένων που θεωρούνται «κατ’ επάγγελμα αγρότες», που είχε στείλει υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έχει ελλιπή και λανθασμένα στοιχεία. Για αυτό  οι λογιστές των συγκεκριμένων φορολογουμένων, όταν εισέρχονται στο TAXISnet για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, διαπιστώνουν ότι ο κρίσιμος κωδικός 037 ή 038 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1, ο οποίος κατοχυρώνει την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα αγρότη», δεν έχει προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ώστε η ιδιότητα αυτή να αναγνωριστεί και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα έκπτωσης φόρου. Οι λογιστές δεν μπορούν να συμπληρώσουν από μόνοι τους αυτόν τον κωδικό, διότι το σύστημα ΤΑΧISnet δεν τους το επιτρέπει!
Πριν από λίγες μέρες και ενώ εξέπνεε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέβασε καινούργια αρχεία στο TAXIS, με σκοπό τη διόρθωση των στρεβλώσεων στους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ένα μπάχαλο, καθώς οι κατ’ επάγγελμα αγρότες που είχαν πριν «ανοιχτούς» τους κωδικούς 037 και 038, έβλεπαν πλέον ότι δεν ήταν τσεκαρισμένοι, ενώ ήταν «ανοιχτοί» οι κωδικοί σε κάποιους άλλους φορολογουμένους που δεν είχαν δηλώσει αγροτικό εισόδημα, σε αλλοδαπούς που δήλωναν εισόδημα από εργόσημα ΟΓΑ κ.λπ.
Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο αρχείο και το σύστημα δεν τους αναγνωρίζει την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» και κατ’ επέκταση ούτε και το δικαίωμα της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.  Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 13% πέρυσι στο 22%-45% φέτος, αλλά και με την αύξηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100% του κύριου φόρου, έχει ως συνέπεια οι εν λόγω φορολογούμενοι να απειλούνται με εξοντωτικούς φόρους.
Ως επιπλέον συνέπεια αυτού του χάους ήταν και το ότι πολλοί αγρότες  δεν κατάφεραν να υποβάλουν έως τις 30 Ιουνίου το έντυπο Α21, οπότε δεν θα λάβουν εντός του Ιουλίου το οικογενειακό επίδομα…  Με όλα αυτά πάντως που συμβαίνουν το να δοθεί και νέα παράταση δεν θα είναι έκπληξη…
 Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τον φορολογικό κόμβο Taxheaven, διευκρινιστικά να σημειώσουμε πως το κριτήριο που απαιτείται για τους κατ' επάγγελμα αγρότες και ορίζει ότι τουλάχιστον το 50% του συνολικού εισοδήματος πρέπει να προέρχεται από αγροτικό εισόδημα, με βάση την παρ. 3 του άρθρου 39 του Κ.Φ.Ε., ελέγχεται κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και σε συνδυασμό με την επιλογή των προσυμπληρωμένων κωδικών 037-038. Το σύστημα αυτόματα εξετάζει αν ο φορολογούμενος δικαιούται τη μείωση του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε.
Δεν λαμβάνονται υπόψη για τον έλεγχο αυτό, εισοδήματα που προέρχονται από κύρια σύνταξη από ΟΓΑ, αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο, οι αμοιβές εργαζομένων υπαγομένων στην ασφάλιση ΟΓΑ σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια και σε συναφείς χώρους για έως 150 ημερομίσθια ανά έτος, καθώς και οι αμοιβές μελών αγροτικών ή/και γυναικείων συνεταιρισμών, που απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση Ο.Γ.Α. Σε κάθε περίπτωση που οι κωδικοί 037-038 δεν είναι προσυμπληρωμένοι, δεν μπορούν να υπάρξουν οι μειώσεις του άρθρου 16 για τους αγρότες αυτούς.
* Για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί πριν την αλλαγή του άρθρου 39 από τον ν.4474/2017(ΦΕΚ Α’ 80/7.6.2017) και έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου (εκκαθάριση), ίσως υπάρξει πρωτοβουλία για νέα εκκαθάριση οίκοθεν. Θα υπάρξει ενημέρωση από το υπ. Οικονομικών και η όποια ρύθμιση θα γίνει μετά το πέρας της υποβολής των δηλώσεων.
* Δεν θα δέχονται οι εφορίες  βεβαιώσεις για τον χαρακτηρισμό του κατ’ επάγγελμα αγρότη, για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί με επιφύλαξη και δεν θα επεμβαίνουν αλλάζοντας τους κωδικούς 037-038. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να απευθύνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διόρθωση της εικόνας και την αποστολή νέου αρχείου στο Υπουργείο Οικονομικών
* Προβλήματα στην κατάρτιση του αρχείου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν παρατηρηθεί και λόγω λανθασμένων Α.Φ.Μ. των φορολογουμένων (λάθη με αναγραφή ίδιου Α.Φ.Μ. μεταξύ των συζύγων) ή λάθη στους Α.Μ.Κ.Α. τους. Και στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για διόρθωση της εικόνας τους.
* Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κατ’ επάγγελμα αγρότες οι φορολογούμενοι που έχουν τουλάχιστον 67% αναπηρία και δεν μπορούν να τύχουν της έκπτωσης του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε.
* Οι νέοι αγρότες περιλαμβάνονται χαρακτηρισμένοι ως κατ’ επάγγελμα αγρότες («Ναι» στους κωδικούς 037-038) στο νέο αρχείο που έχει σταλεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
* Τέλος όπως είναι γνωστό, τροποποιητικές δηλώσεις για επιδοτήσεις προηγούμενων χρήσεων μπορούν να υποβάλλονται για το έτος που ανάγονται χωρίς πρόστιμα.

Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass