ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΤΕΑΝ

Ρευστότητα πάνω από 3 δισ. σε μικρομεσαίους

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2017 22:07
Από τη χθεσινή εκδήλωση στο ΤΕΕ με ομιλητή τον πρόεδρο του ΔΣ του ταμείου Κ. Γαλιάτσου Από τη χθεσινή εκδήλωση στο ΤΕΕ με ομιλητή τον πρόεδρο του ΔΣ του ταμείου Κ. Γαλιάτσου

Στον σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο που διαδραματίζει το ΕΤΕΑΝ στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, στη μεγάλη σημασία που έχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του αναπτυξιακού ιδρύματος αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Κώστας Γαλιάτσος.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, ο κ. Γαλιάτσος παρουσίασε στον επιχειρηματικό, τεχνικό και επιστημονικό κόσμο της Λάρισας μία σημαντική διάσταση, που χαρακτηρίζει την αποτελεσματικότητα των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων έναντι αυτών που υπήρχαν κατά τις προηγούμενες περιόδους και ανέλυσε διεξοδικά τα ενεργά προγράμματα καθώς και αυτά που θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, προσφέροντας ρευστότητα προς τις ΜμΕ άνω των 3 δισ. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως η ίδρυση της ΕΤΕΑΝ ανατρέχει στο 2003, όταν ιδρύθηκε το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.), ενώ σήμερα έχει κατακτήσει ένα διευρυμένο μερίδιο στη διαμεσολάβηση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας πλέον, εκτός από την εγγύησή της, και άλλα σύγχρονα χρηματοοικονομικά προϊόντα, μέσω της δημιουργίας ταμείων ειδικού σκοπού από τα οποία εξασφαλίζονται χρηματοδοτήσεις χαμηλού κόστους. Όπως τόνισε ο κ. Γαλιάτσος τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας σε σχέση με τα παλαιά. Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια στην ελληνική οικονομία, η οποία τα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Τα βασικά πλεονεκτήματα τους είναι κυρίως δύο:

* Δημιουργείται η δυνατότητα για την επίτευξη ποσοστών απορροφητικότητας υψηλότερων από 100%, λόγω της ανακύκλωσης των κεφαλαίων. Το τελικό ποσοστό απορροφητικότητας δηλαδή, είναι συνάρτηση της αρχικής διάθεσης κεφαλαίων και του χρονικού σημείου επιστροφής κεφαλαίων και κατά συνέπεια της δυνατότητας εκ νέου χρησιμοποίησής τους.

* Τα τελικά διοχετευόμενα κεφάλαια στην οικονομία, δεν εξαρτώνται μόνο από τον βαθμό απορροφητικότητας, αλλά και από τον βαθμό κινητοποίησης και άλλων πρόσθετων κεφαλαίων, δηλαδή από αυτό που στα χρηματοοικονομικά ονομάζεται συντελεστής μόχλευσής τους. Ο κ. Γαλιάτσος τόνισε πως το ΕΤΕΑΝ συνεχίζει να καλύπτει με εγγυήσεις τις τράπεζες ώστε να είναι εύκολη η χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ενώ αναφερόμενος στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας είπε πως απευθύνεται σε επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο λειτουργίας (υφιστάμενες, νεοφυείς και υπό σύσταση) και ότι χρηματοδοτεί τέσσερις συνολικά δράσεις: Την «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», τη «Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα», το «Ταμείο Εγγυοδοσίας» και το «Ταμείο Δανειοδοτήσεων».

Για το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» τόνισε πως αποτελεί ένα από τα Ταμεία Χαρτοφυλακίου (Κεφαλαίου) που διαχειρίζεται η ΕΤΕΑΝ ΑΕ και λειτουργεί ως χωριστή χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ενώ αναφερόμενος στις βασικές διαφορές που θα έχει το πρόγραμμα, σε σχέση με το προηγούμενο επισήμανε πως «δεν θα είναι πλέον απαραίτητος ο τραπεζικός δανεισμός και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ίδια κεφάλαια για την κάλυψη του κόστους της ενεργειακής αναβάθμισης. Το νέο πρόγραμμα θα είναι κοινωνικά δικαιότερο, αφού εισάγονται περισσότερες εισοδηματικές κλίμακες και το ποσοστό επιχορήγησης θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών. Έτσι, και η επιχορήγηση θα είναι μεγαλύτερη για μεγάλα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα. Το ύψος της επιδότησης συνδέεται επίσης και με την επιλογή της καλύτερης τεχνολογίας ενώ, για λόγους διαφάνειας και μείωσης της γραφειοκρατίας, η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά».

Ο πρόεδρος του ταμείου τέλος προέτρεψε τους επιχειρηματίες να διασφαλίζουν όλη την πληροφόρηση για τις εναλλακτικές λύσεις σχετικά με τη χρηματοδότησή τους και να επικοινωνούν με την ΕΤΕΑΝ ΑΕ στο 210 7450400 ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: infodesk@etean.com.gr . Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΤΕΕ Νικ. Παπαγεωργίου και το μέλος του ΔΣ και πρώην πρόεδρος του ΣΘΕΒ Απ. Δοντάς αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τη «δίψα» της αγοράς για πρόσβαση σε ρευστότητα, μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που βιώνει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass