ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΝΟΜΟΤΕΧNΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ

Σύντομα στη Βουλή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

• Τα βασικά σημεία και οι αλλαγές που θα φέρει

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2017 15:34

Νέο νομοσχέδιο για πολεοδομικά θέματα, που θα περιλαμβάνει και τα αυθαίρετα, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, ο νόμος για την πολεοδομία και τα αυθαίρετα βρίσκεται στο στάδιο της

ολοκλήρωσης από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ). «Είναι ένα μεγάλο νομοσχέδιο, σχεδόν 200 σελίδες, ένα νομοσχέδιο περίπλοκο, ένα σύνθετο εγχείρημα που θα δώσει λύσεις» είπε ο Γιώργος Σταθάκης και επισήμανε ότι ήδη υπάρχει μια υστέρηση εσόδων, καθώς κάποιοι έχουν παρατείνει τις δηλώσεις τους για συναφή θέματα, προσδοκώντας ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο αντιμετώπισης από την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία.
 Η ισχύς του νόμου θα είναι για δύο χρόνια και επιγραμματικά οι αλλαγές που θα φέρει είναι οι εξής:
 - Μειώνονται κατά 50% τα παράβολα για την υπαγωγή στον νόμο και γίνεται έκπτωση μέχρι 20% σε όσους δηλώσουν τα αυθαίρετά τους σε διάστημα 6 μηνών από την ισχύ του.  
- Για τον υπολογισμό του προστίμου θα λαμβάνονται υπόψη οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες και όχι εκείνες του 2007 που ίσχυαν στους προηγούμενους νόμους.
- Γίνονται εκπτώσεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (ανάπηροι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
- Αυξάνονται οι δόσεις καταβολής του επιβαλλόμενου προστίμου, από 60 σε 80.
- Προστίθεται μια επιπλέον κατηγορία με μειωμένα πρόστιμα για αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευασθεί μεταξύ 1983-93.
- Μειώνονται τα πρόστιμα για αυθαίρετες κατοικίες σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης.
- Μικρές παραβάσεις της κατηγορίας 3 (αποθήκη μέγιστης επιφάνειας 15 τ.μ., κατασκευή πέργκολας, κατασκευή ΒΒQ κ.α.) εξαιρούνται οριστικά από κατεδάφιση.
-  Ήδη καταβληθέντα πολεοδομικά πρόστιμα για την αυθαίρετη κατασκευή συμψηφίζονται στον υπολογισμό του νέου προστίμου.
- Μέχρι το 50% του προστίμου μπορεί να αξιοποιηθεί για ενεργειακή αναβάθμιση ή στατική ενίσχυση του υφιστάμενου κτιρίου.
- Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί στατική μελέτη της αυθαίρετης κατασκευής.
Για την υπαγωγή στον νέο νόμο οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής η χρήσης είναι απαραίτητο αυτή να έχει περατωθεί πριν την 28.07.2011.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass