ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ

«Μαύρη» επέτειος για την ελληνική οικονομία

* Τι άλλαξε από τότε και πώς διαμορφώνονται σήμερα οι προοπτικές για την άρση τους

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2017 15:05
Λίγο πριν μπει το «λουκέτο» στις τράπεζες οι Λαρισαίοι πολίτες σπεύδουν να κάνουν τις τελευταίες ελεύθερες αναλήψεις από τα ATM. Οι εικόνες ενδεικτικές του πανικού που επικράτησε… Λίγο πριν μπει το «λουκέτο» στις τράπεζες οι Λαρισαίοι πολίτες σπεύδουν να κάνουν τις τελευταίες ελεύθερες αναλήψεις από τα ATM. Οι εικόνες ενδεικτικές του πανικού που επικράτησε…

«Θα κλείσουν οι τράπεζες Υπουργέ;» ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ο οποίος έμπαινε βιαστικός στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η απάντηση ήταν μονολεκτική και συνοδευόταν από ένα μειδίαμα, «μπορεί»...

Λίγο μετά η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Ήταν το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου του 2015, ούτε 48 ώρες μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού δημοψηφίσματος. Κλειστές τράπεζες, περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, ημερήσιο όριο αναλήψεων έως 60 ευρώ η νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, ακριβώς δύο χρόνια πριν. Πριν ακόμη μπει το «λουκέτο» στις τράπεζες οι πολίτες σπεύδουν να κάνουν τις τελευταίες ελεύθερες αναλήψεις από τα ATM, που πλέον στεγνώνουν από ρευστότητα. Οι τελευταίες ώρες ελεύθερων συναλλαγών με τις τράπεζες ήταν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η χθεσινή μέρα ήταν η επέτειος των δύο ετών από την επιβολή των capital controls που κρατούν ακόμη στο «γύψο» την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Παρά τις «θετικές όψεις», όπως η εξάπλωση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών που ενίσχυσαν τα έσοδα, η ζημιά για την οικονομία, τις τράπεζες και την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό παραμένει ανυπολόγιστη και συνεχίζεται ακόμη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλη Κορκίδη, «η έλευση των κεφαλαιακών περιορισμών πριν δύο χρόνια αποτέλεσε σημαντικό πισωγύρισμα για την πλειοψηφία των εγχώριων επιχειρήσεων, προκαλώντας τους μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, πλήττοντας ανεπανόρθωτα και χωρίς οι ίδιες να ευθύνονται, τη φερεγγυότητά τους στο εξωτερικό».

Η τελευταία χαλάρωση στα capital controls έγινε σχεδόν ένα χρόνο πριν όταν αυξήθηκε το ανώτατο όριο ανάληψης μετρητών στα 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, αυξήθηκε στο 30% από 10% το όριο αναλήψεων για κεφάλαια που έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό και επιτράπηκε η ανάληψη του συνόλου (100%) των κεφαλαίων που κατατέθηκαν σε μετρητά μετά τις 22 Ιουλίου 2016. Παράλληλα καταργήθηκε ο περιορισμός της πρόωρης, μερικής ή ολικής, αποπληρωμής δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

Η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών θα έρθει μετά την εκταμίευση της δόσης τον Ιούλιο και οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά. H Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο με τρεις προτάσεις, που στοχεύουν στο να αυξηθεί η ρευστότητα της οικονομίας. Μεταξύ άλλων προτείνεται να επιτραπεί η ανάληψη ποσού 1.800 ευρώ τον μήνα όπως επίσης να υπάρχει δυνατότητα προσθήκης συνδικαιούχου σε υφιστάμενο τραπεζικό λογαριασμό και να αυξηθεί το όριο για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό που αφορούν στην πληρωμή τιμολογίων εισαγωγικών επιχειρήσεων.

Πάντως μπορεί η ελληνική οικονομία μετά τη συμφωνία στο Eurogroup να μπαίνει σε μια κανονικότητα, όχι όμως και οι τραπεζικοί περιορισμοί. Η πλήρης άρση τους δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από το τέλος του 2018 και δεν είναι ανεξάρτητη από το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο. Τα επόμενα βήματα, θα αποφασίζονται κάθε φορά με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η επιστροφή των καταθέσεων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass