ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ

Χαμένοι στον ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι

* Ζητούνται εισφορές ακόμη και για μηδενικά εισοδήματα - Πολλά λάθη και αστοχίες…

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2017 12:12

Εικόνα χάους εμφανίζει ο ΕΦΚΑ δύο μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αναζητούν τα στοιχεία τους τα οποία έχουν χαθεί, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να περιμένουν ώρες σε ουρές, καθημερινό φαινόμενο στις υπηρεσίες του νέου υπερταμείου ασφάλισης.

Αλλά και σωρεία λαθών εντοπίζεται στη διαδικασία πληρωμής των εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του Ιανουαρίου.
Τα λάθη στα εκκαθαριστικά πληρωμής, οι μεγάλες ασάφειες στις διατάξεις του νόμου για τις υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων με μπλοκ, αλλά και η αδυναμία καταβολής από τους επαγγελματίες των υπέρογκων εισφορών, που τους έχουν επιβληθεί, ναρκοθετούν από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του τον ΕΦΚΑ.
Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών για τον Ιανουάριο δεν υπερβαίνει το 45%, ενώ ο στόχος ήταν να ανέλθει στο 70%. Αναλυτές και ειδικοί των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα κλείσει φέτος με ένα πρόσθετο έλλειμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ, προβλέψεις οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, δυναμιτίζουν ήδη τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το ύψος των, ήδη προαποφασισμένων, νέων περικοπών στις συντάξεις.
Οι «αστοχίες» του συστήματος, σε συνδυασμό με τα εγγενή προβλήματα (αρχικός υπολογισμός των εισφορών στα εισοδήματα του ’15 και τελικός λογαριασμός με συμψηφισμούς, αφού εκκαθαριστούν οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του ’16, διπλό καθεστώς για τους αμειβόμενος με «μπλοκάκι») θεωρείται βέβαιο ότι έχουν αντίκτυπο στα έσοδα που τελικά θα εισπράξει ο ΕΦΚΑ ειδικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν ωφελούνται (όσοι δήλωναν εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ τον χρόνο).
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Όπως αποκαλύπτει η "Ημερησία" από ειδοποιητήριο που εστάλη σε ελεύθερο επαγγελματία – ασφαλισμένο στον πρώην ΟΑΕΕ χωρίς εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα το 2015 που ήταν παράλληλα ασφαλισμένος στο ΙΚΑ για πλήρη μισθωτή απασχόληση 25 ημερών ανά μήνα - το σύστημα τον θεωρεί ως ελεύθερο επαγγελματία και αυθαίρετα έχει βεβαιώσει τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα για το 2015 ύψους 501 ευρώ/μήνα, με αποτέλεσμα να καλείται να πληρώσει 145,08 ευρώ αντί του πραγματικού που θα έπρεπε να είναι η εισφορά του, δηλαδή 0 ευρώ.
Τα λάθη στα τελευταία ειδοποιητήρια που αφορούν ειδικά τους παράλληλα ασφαλισμένους (και τα οποία αναρτά έως τα τέλη της εβδομάδας ο ΕΦΚΑ εν όψει της προθεσμίας της 17ης Μαρτίου για την καταβολή εισφορών) δεν τελειώνουν, καθώς σε άλλη περίπτωση ο ΕΦΚΑ έχει βεβαιώσει μικρότερες εισφορές. Σύμφωνα με άλλο ειδοποιητήριο, επαγγελματίας ασφαλισμένος στον πρώην ΟΑΕΕ που ήταν και μισθωτός, αλλά δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε ελεύθερο επάγγελμα, θα έπρεπε να πληρώσει εισφορά με βάση το εισόδημα του 2015 και αν αυτό ήταν μικρότερο του κατώτατου ετήσιου (7.031 ευρώ) θα όφειλε να καταβάλει 158 ευρώ.
Όμως το σύστημα θεωρεί ότι ο ασφαλισμένος συνεχίζει να είναι και μισθωτός (γεγονός που δεν ισχύει) και υπολογίζει τις εισφορές στο πραγματικό και όχι στο κατώτατο εισόδημα, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να καλείται να πληρώσει 58,22 ευρώ αντί του πραγματικού 158 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass