ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

«Φραγμός» στις παραπλανητικές διαφημίσεις

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2017 8:50

Μια πρωτότυπη απόφαση που μπορεί να αλλάξει πολλά στο εμπόριο και τον ανταγωνισμό των εταιριών και στην Ελλάδα, έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές αποφάσισαν ότι «διαφήμιση, η οποία συγκρίνει τιμές μεταξύ προϊόντων που πωλούνται σε καταστήματα διαφορετικής κατηγορίας και διαφορετικού μεγέθους είναι ανεπίτρεπτη υπό ορισμένες περιστάσεις». Μία τέτοια διαφήμιση ενδέχεται, επίσης, να είναι παραπλανητική, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «εάν δεν παρέχεται στον καταναλωτή, κατά τρόπο σαφή και με την ίδια τη διαφήμιση, η πληροφορία ότι τα συγκρινόμενα καταστήματα είναι διαφορετικής κατηγορίας και διαφορετικού μεγέθους».

Η υπόθεση έφθασε στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, με αφορμή τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία στη Γαλλία της εταιρίας Carrefour, με τίτλο «Εγγύηση χαμηλότερης τιμής».

Αυτή η διαφήμιση συνέκρινε τις τιμές 500 προϊόντων μεγάλων εταιριών στα καταστήματα της αλυσίδας Carrefour με εκείνες ανταγωνιστικών καταστημάτων (μεταξύ των οποίων τα καταστήματα Intermarche) και προσέφερε στον καταναλωτή επιστροφή της διαφοράς της τιμής εις διπλούν, εάν αυτός έβρισκε κάποιο από τα συγκεκριμένα προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή αλλού.

Από το δεύτερο τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμα, τα καταστήματα Intermarche που επιλέγονταν για τη σύγκριση ήταν στο σύνολό τους σούπερ μάρκετ, ενώ τα καταστήματα Carrefour ήταν στο σύνολό τους υπεραγορές. Αυτή η πληροφορία εμφανιζόταν μόνο με μικρότερους χαρακτήρες κάτω από την επωνυμία Intermarche.

Η Intermarche αξίωσε, ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης, την παύση της εν λόγω διαφημίσεως καθώς και αποζημίωση για παραπλανητική διαφήμιση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass