ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Προσλήψεις (και) στο Δημόσιο με το επίδομα ανεργίας

* Γ. Κατρούγκαλος στη Βουλή: Στο Δημόσιο οι προσλήψεις θα αφορούν 4ωρη απασχόληση επειδή είναι δύσκολο να εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι – αποκλείεται η ημιαπασχόληση στον ιδιωτικό τομέα γιατί καταστρατηγείται

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2016 10:56

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Την πρόσληψη ανέργων μέσω της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης και στο δημόσιο τομέα, εξετάζει θετικά η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον περασμένο Ιούλιο το επίδομα ανεργίας έπαιρναν 113.394 άνεργοι – υπολογίζεται ότι αν προσληφθούν όλοι η ανεργία θα μειωθεί κατά 13,4%).

«Ενώ είμαι απολύτως θετικός ως προς την ιδέα, η μεταφορά της στο δημόσιο έχει το εξής ζήτημα: Επειδή τα 360 ευρώ που παίρνει ο άνεργος πρέπει να συμπληρωθούν από άλλα τόσα, ώστε να υπάρχει πλήρης απασχόληση και κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πρέπει να βρούμε πόρους ώστε οι δημόσιες επιχειρήσεις -δήμοι ή δημόσια νομικά πρόσωπα που θα προσλάβουν τους ανέργους- να βρουν τα άλλα τόσα χρήματα που χρειάζονται. Είμαι ξαναλέω απολύτως θετικός στην ιδέα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει, όμως, με τον αυτοματισμό που θα λειτουργήσει στον ιδιωτικό τομέα, που ο επιχειρηματίας βγάζει από την τσέπη του τα συν 360 ευρώ του κάθε μήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γ. Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η πρόσληψη των ανέργων στο δημόσιο με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης να αφορά ημιαπασχόληση, δηλαδή εργασία τεσσάρων ωρών ημερησίως. «Αν προχωρήσουμε -και λέω ότι είναι από τα θέματα που εξετάζουμε- σε χρήση του επιδόματος ανεργίας για μερική απασχόληση, αυτό θα είναι αποκλειστικά στον δημόσιο τομέα. Και εκεί κυρίως, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε εύκολα τον συμπληρωματικό πόρο που θα μας χρειαζόταν για την πλήρη απασχόληση», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας αποκλείοντας το ενδεχόμενο η ημιαπασχόληση να αφορά τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως επισήμανε, «μερική εργασία να επιδοτήσω στον ιδιωτικό τομέα δεν θα ήθελα, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει ένα διαδομένο φαινόμενο τύποις να απασχολούνται άνθρωποι για τετράωρο -δηλαδή να έχουν μια τετράωρη σύμβαση εργασίας- και να δουλεύουν οκτώ, εννιά και δέκα ώρες. Το ξέρουμε από τις πρόσφατες εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Αντίθετα από ό,τι πολλοί πιστεύουν, το φαινόμενο της μαύρης εργασίας δεν αφορά κυρίως εντελώς αδήλωτη εργασία, αλλά αφορά ημιδηλούμενη εργασία, αυτό που περιέγραψα προηγουμένως. Δουλεύεις στην πραγματικότητα οκτώ ή δέκα ώρες, πληρώνεσαι για τέσσερις και προφανώς ο βασικά ζημιούμενος είναι ο εργαζόμενος. Αντίστοιχη ζημιά παθαίνουν, όμως, και τα ασφαλιστικά ταμεία».

ΠΡΩΤΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ

Μιλώντας γενικότερα για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τους εξής προβληματισμούς του:

«Η αυτοδίκαιη και ειδικά η υποχρεωτική μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μια επιταγή που θα κατατίθεται στον εργοδότη μπορεί να δημιουργήσει το πρόβλημα κατά το οποίο ορισμένες επιχειρήσεις -τουλάχιστον αυτές που δεν έχουν καλόπιστο επιχειρηματία- αντί να προχωρούν σε προσλήψεις με ορίζοντα χρόνου, να ανακυκλώνουν τους ανέργους.

Αυτό έχει γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί στο παρελθόν, γιατί δεν ανακαλύψαμε εμείς τον τροχό. Και προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν παρόμοιο προβληματισμό. Είχαν επιβάλει υποχρέωση στον εργοδότη να διατηρήσει στην εργασία τον άνεργο για εικοσιτετράμηνο. Αυτό ναι μεν λειτουργούσε ως προς το να μην γίνεται ανακύκλωση των ανέργων, δεν ήταν, όμως, επαρκές κίνητρο για τον εργοδότη να προχωρήσει στην πρόσληψη του ανέργου.

Διότι στην πραγματικότητα επιδοτούταν με 4.000 ευρώ –γιατί τόσο είναι περίπου το επίδομα ανεργίας το δωδεκάμηνο- και έπρεπε να καταβάλλει ο ίδιος εξ ιδίων 20.000 ευρώ. Η σχέση, λοιπόν, κινήτρου προς υποχρέωση, ειδικά σε καιρούς κρίσης, δεν λειτούργησε. Αυτό το πρόγραμμα το οποίο ίσχυσε στο παρελθόν και είχε αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ αφορούσε 10.000 ανέργους, είχε κάλυψη μόνο 1.300 θέσεων, δηλαδή πάρα πολύ μικρό ποσοστό.

Επίσης, παίρνοντας υπ’ όψιν, επομένως, όλους αυτούς τους παράγοντες, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, κατ’ αρχάς, με 10.000 θέσεις εργασίας αποκλειστικά στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί αυτές καθαυτές θέλουν ενίσχυση.

Κλείνουν καθημερινά εκατοντάδες και δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης δυνατότητας ανταπόκρισης στον ανταγωνισμό. Γιατί, κακά τα ψέματα, ένα μέρος των πολιτικών των μνημονίων των προηγούμενων περιόδων είχε αυτό το νεοφιλελεύθερο χαρακτηριστικό να συγκεντρώνει την οικονομική ύλη στην κορυφή. Δηλαδή, το λιανεμπόριο να το διαλύει στο επίπεδο του εμποράκου και να το συγκεντρώνει στην κορυφή των malls και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Άρα, η πρώτη παρέμβαση που κάνουμε πιλοτικά για να δούμε πώς λειτουργεί και να εισάγουμε στη συνέχεια διορθωτικές κινήσεις είναι για ένα πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας που επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία και ανάλογα με την πρόοδο αυτού του εγχειρήματος, θα προχωρήσουμε και σε επέκτασή του και στον δημόσιο τομέα για να εξασφαλίσουμε πράγματι την καλύτερη δυνατή χρήση του δημόσιου χρήματος», ανέφερε ο κ. Γ. Κατρούγκαλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass