ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ο άστεγος της διπλανής πόρτας

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2015 0:09

 

Σε μία τυχαία βόλτα στη στολισμένη για τις γιορτές Λάρισα δύσκολα θα ξεφύγουν από το βλέμμα κάποιου τα πρόχειρα «κρεβάτια» που έχουν στήσει στο κέντρο της πόλης άστεγοι. Ο ανώνυμος άνθρωπος που προσπερνά κανείς βιαστικά θα μπορούσε να είναι ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι χθες ήταν στο διπλανό διαμέρισμα. Πεζόδρομος Βενιζέλου, γέφυρα Αλκαζάρ, πλατεία Λαού, Κεντρική πλατεία, πλατεία Άννας Φρανκ, είναι μερικά από τα σημεία της πόλης που βρίσκουν «καταφύγιο» οι άστεγοι της Λάρισας.

Μέτρα τώρα για τους αστέγους λόγω των προγνώσεων για επιδείνωση του καιρού, με τσουχτερό κρύο λαμβάνει ο Δήμος Λαρισαίων. Για τους ανθρώπους που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στον δρόμο, που όχι απλά βρέθηκαν στο περιθώριο αλλά κυριολεκτικά έχασαν το σπίτι τους μεριμνά η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων. Ειδικά αυτές τις ημέρες και εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών άστεγοι και πολίτες που επιθυμούν να αναφέρουν περιστατικό αστέγου μπορούν να απευθύνονται στον Συμβουλευτικό Σταθμό της Διεύθυνσης Πρόνοιας, στη διεύθυνση Οικονόμου εξ Οικονόμων 8α, 3ος όροφος και στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680243 και 2410680220 από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και 6970236181 επί εικοσιτετραώρου βάσεως.

Ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας για συμπολίτες που έχουν ανάγκη επιλύει ο Δήμος Λαρισαίων ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη να βάλουν ένα «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους.

Δέκα άτομα φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες σε δομές και σε ξενοδοχεία με τα οποία έχει συμφωνήσει ο Δήμος Λαρισαίων. Μάλιστα όπως επισημαίνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης «έχουν επιστρατευτεί όλοι οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι νοσηλευτές του δήμου προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι περιπτώσεις». Έχει δημιουργηθεί δηλαδή μια ομάδα προσωπικού με κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό που εξυπηρετεί αλλά κυρίως αξιολογεί όλα τα περιστατικά. «Μέλημά μας να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια για όλους τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις δομές του Δήμου», υπογράμμισε ο κ. Δεληγιάννης. Να διευκρινιστεί ότι όλοι όσοι φιλοξενούνται στις δομές ή έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους οι κοινωνιολόγοι σιτίζονται καθημερινά.

Από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή είχε δείξει ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος των αστέγων στην πόλη. Για αυτό τον λόγο προχώρησε στη δημιουργία κέντρου παροχής υπηρεσιών για αστέγους σε κτίριο στο κέντρο της πόλης. Έχει δημιουργηθεί η ομάδα του προσωπικού που θα απασχοληθεί για τη λειτουργία του κέντρου. Καταρτίστηκε κανονισμός λειτουργίας, και το κέντρο αυτή τη στιγμή είναι έτοιμο τεθεί σε λειτουργία μόλις όμως ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη, δεν υπάρχει εμπειρία από το παρελθόν, ωστόσο το προσωπικό που θα απασχοληθεί επισκέφθηκε ξενώνες και υπνωτήρια που λειτουργούν σε άλλες πόλεις», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για τη σωστή λειτουργία του κέντρου». Παράλληλα, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη συνεργασίας με το ΚΕΘΕΑ για την αντιμετώπιση προβλημάτων των εξαρτημένων από ουσίες ή αλκοόλ αστέγων.

Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, το κέντρο θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 10 άτομα ως υπνωτήριο σε καθημερινή βάση και ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας για κάποιες μέρες της εβδομάδας. Σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να καλύπτει ένα σύνολο περίπου 30 ατόμων ως υπνωτήριο, κέντρο ημερήσιας φροντίδας, αλλά και ως αυτοδιαχειριζόμενος ξενώνας.

Σύμφωνα με όσους έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους που μένουν στο δρόμο, το προφίλ των αστέγων έχει αλλάξει. Η ανθρωπογεωγραφία του αστέγου πια περιγράφει άτομα των οποίων το πνευματικό και εκπαιδευτικό επίπεδο είναι πάνω από εκείνο του μέσου όρου. Οι περισσότεροι που βρίσκονται στον δρόμο είναι άνθρωποι που έχασαν αιφνίδια τη δουλειά τους. Στην πλειοψηφία τους είναι άντρες γιατί όπως υποστηρίζουν κοινωνικοί λειτουργοί και εθελοντές που πολλά βράδια βοηθούν τους αστέγους, αυτό συμβαίνει επειδή στη χώρα μας παραμένει ακόμα η αντίληψη ότι ο άνδρας είναι ο κουβαλητής του σπιτιού. Αυτός που πρέπει να φέρει τα χρήματα. Επομένως όταν αυτός ο άνδρας βρεθεί χωρίς δουλειά και είναι αδύνατο να συντηρήσει την οικογένειά του εξαφανίζεται.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass