ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Εορταστικό πακέτο σε 140 άπορους Αγιώτες

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2015 17:22

 

Είναι δυνατό η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ένας μικρός δήμος με δεδομένη τη γενικότερη οικτρή οικονομική κατάσταση αλλά και την ειδικότερη κατάστασή του να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών του για βοήθεια;

Αν και εκ πρώτης φαίνεται αντιφατικό, η απάντηση μπορεί (και πρέπει) να είναι καταφατική καθώς ο δήμος αποτελεί εκείνη τη μορφή εξουσίας, που βρίσκεται πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη στον πολίτη, γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες του και ως εκ τούτου μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών του -πολύ δε περισσότερο αν η δημοτική αρχή αποδειχθεί δραστήρια και ικανή να κινητοποιήσει όσες δυνάμεις μπορούν να συνδράμουν στην κατεύθυνση βοήθειας του συνανθρώπου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Αγιάς, που αν και βρέθηκε στη δίνη των οικονομικών του προβλημάτων και ο μοναδικός Δήμος στον νομό, που υποχρεώθηκε να υπογράψει μνημόνιο με την πολιτεία -με όσες δυσκολίες συνεπάγονται για την άσκηση πολιτικών- κατόρθωσε να οργανώσει δομές για να στηρίξει τους άπορους δημότες του.

"Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα στηριγμένο αποκλειστικά στον εθελοντισμό και στις φιλότιμες προσπάθειες φορέων, συλλόγων και συμπολιτών μας" τονίζει η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου Αγιάς κ. Χριστίνα Γιαννουλέα, προσθέτοντας πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών βοήθειας και αλληλεγγύης σε όσους δημότες το έχουν ανάγκη.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αγιάς ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα στις αρχές 2015 και αποτελεί μετεξέλιξη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης των γυναικείων συλλόγων του δήμου. Σήμερα εξυπηρετεί 140 άπορους δημότες, τις ανάγκες των οποίων καλύπτει περιοδικά -μια φορά το μήνα ανά τρίμηνο για δύο τρίμηνα τον χρόνο.

Για την περίοδο των Χριστουγέννων δίνεται στο σύνολο των απόρων το εορταστικό πακέτο με ρούχα και τρόφιμα ενώ μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου εκτελείται και το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων) μέσω του οποίου διανέμονται βοήθειες σε τρόφιμα και φρούτα -ρύζι, πορτοκάλια, ροδάκινα κ.λπ.

Παράλληλα ο Δήμος Αγιάς με το αυτοτελές τμήμα Κοινωνικής Προστασίας προσπαθεί να καλύψει κάποιες από τις ανάγκες των δημοτών σε ξύλα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την κ. Γιαννουλέα, ο Δήμος Αγιάς πέραν των απόρων βοηθά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -στις ευπαθείς ομάδες εντάσσεται και η Τρίτη Ηλικία- με ποσότητες ξυλείας που προέρχονται είτε από κατασχέσεις, είτε από δικές του ποσότητες.

"Η συνδρομή των εθελοντών του δήμου Αγιάς στην προσπάθειά μας αυτή είναι καθοριστική καθώς συνεχίζουν να την ενισχύουν τόσο οικονομικά όσο και με είδη" σημειώνει η αντιδήμαρχος Αγιάς διαπιστώνοντας πάντως πως μειώνονται συνεχώς οι δυνατότητες στήριξης και βοήθειας των κινήσεων αλληλεγγύης καθώς συρρικνώνεται διαρκώς το οικογενειακό εισόδημα.

Σημειώνεται τέλος ότι επίκειται μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και δήμου Αγιάς η υπογραφή ειδικής σύμβασης με αντικείμενο την παροχή βοήθειας σε φτωχούς και άπορους του Δήμου Αγιάς ενώ στο πλαίσιο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής το αυτοτελές τμήμα Κοινωνικής Προστασίας αναπτύσσει δραστηριότητες για τη στήριξη όσων δημοτών παρουσιάζουν εξάρτηση από διάφορες ουσίες. Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζεται η συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το Εργαστήρι Ζωής, για τη λειτουργία του οποίου στο νομό εξετάζεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ανάπτυξη παραρτημάτων στις έδρες των δήμων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass