ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ Η ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Η ΔΕΗ υπογειώνεται και στην Παναγούλη

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2015 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:22

Η εποχή που το ηλεκτρικό ρεύμα έφτανε στους καταναλωτές με τους στύλους της ΔΕΗ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί εδώ και χρόνια. Τώρα πια η ΔΕΗ φροντίζει να υπογειώνει το δίκτυό της, στο κέντρο των μεγάλων πόλεων πρωτίστως, όπου το εναέριο δίκτυο φορτώνει περαιτέρω την ούτως ή άλλως επιβαρημένη κατάσταση.

Όπως κάθε μεγαλούπολη που σέβεται τον εαυτό της, η Λάρισα είχε προχωρήσει πριν χρόνια σε υπογείωση του ηλεκτρικού της δικτύου σε μεγάλο τμήμα του κεντρικού τομέα της πόλης. Είχε τρέξει τότε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης στο οποίο είχε μετάσχει κι ο Δήμος Λαρισαίων και το κόστος του έργου επιδοτούνταν κατά 50%. Η υπογείωση απελευθερώνει χώρο στα πεζοδρόμια καθώς απομακρύνονται οι στύλοι, αναβαθμίζει επιπλέον την αισθητική αλλά πρωτίστως και την ασφάλεια του δικτύου αφού παύουν να υπερίπτανται τα ηλεκτροφόρα καλώδια σε περιοχές με ποικίλη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Με το προηγούμενο πρόγραμμα δεν καλύφθηκε όμως ολόκληρο το κέντρο της Λάρισας. Τώρα, παρά την οικονομική στενότητα των καιρών, η ΔΕΗ βρήκε τον τρόπο να χρηματοδοτήσει από δικούς της πόρους την ελάφρυνση της Παναγούλη. Ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης αποχωρίζεται στύλους και καλώδια, αφού το ηλεκτρικό ρεύμα θα περνάει πια κάτω από το πεζοδρόμιο. Οι εργασίες υπογείωσης ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και προκαλώντας μικρή ενόχληση στους διερχόμενους και τα παρόδια καταστήματα, θα εξελιχθούν ολόκληρο τον Μάιο, σε όλο το μήκος της οδού Παναγούλη, από την Ηρ. Πολυτεχνείου μέχρι την οδό Κύπρου.

Τα συνεργεία δουλεύουν εντατικά, αλλά και προσεκτικά, σε λιγοστό χώρο καθώς παράλληλα περνούν και άλλα δίκτυα κοινωφελών επιχειρήσεων. Τηλεφωνικά δίκτυα, παροχές νερού, το αέριο λίγο πιο δίπλα. Το υπέδαφος της πόλης γεμάτο σωληνώσεις. Σημειωτέον ότι παράλληλα και λίγο πιο βαθιά διέρχεται και το δίκτυο υψηλής τάσης της ΔΕΗ, μεταφέροντας ρεύμα στους υποσταθμούς στο κέντρο της πόλης, όπου και υποβιβάζεται η τάση του για να προωθηθεί στους οικιακούς καταναλωτές.

Δεν έγινε γνωστό αν η ΔΕΗ σχεδιάζει μελλοντικά να παρέμβει αναλόγως και σε άλλους δρόμους της Λάρισας. Το έργο στην Παναγούλη πάντως, μπορεί να ερεθίσει τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής ώστε να επιδιωχθεί χρηματοδότηση για γενίκευση της υπογείωσης του ηλεκτρικού δικτύου, τουλάχιστον στο ευρύτερο κέντρο της πόλης.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass