ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Εγκρίθηκε το περιφερειακό σχέδιο για την καταπολέμηση της φτώχειας

*Ενστάσεις για τον χωροταξικό σχεδιασμό με λιγνίτη Ελασσόνας *Το δίλημμα για τον δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2015 0:02

Του Γιώργου Ρούστα

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του σχεδίου «Καταπολέμηση της φτώχειας», 6ετούς διάρκειας, προυπολογισμού 65 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Θεσσαλίας άναψαν τελικά τα αρμόδια υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών, με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση για τα πρώτα τρία χρόνια.

Αυτό ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, μετά και τις επαφές που είχε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.

Επίσης το Σώμα γνωστοποίησε τις ενστάσεις του στη Μελέτη «Αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία βρίσκεται στη β΄φάση και στο Β.1 Στάδιο, με ιδιαίτερη αναφορά στη μη εξόρυξη του λιγνίτη στην επαρχία Ελασσόνας.

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Αναλυτικότερα και με αφορμή ερώτηση της Ηρώς Διώτη για το «τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση των Συμβουλευτικών Σταθμών Λάρισας-Τρικάλων και του σχετικού Ξενώνα στον Βόλο», ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε στο εγκριθέν από την Ε.Ε. «Σχέδιο καταπολέμησης της φτώχειας» και στην πίεση που άσκησε στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να δοθούν άμεσα τα χρήματα και να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τα σχετικά προγράμματα. Ο κ. Αγοραστός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα παιδιών φτωχών οικογενειών σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, για τα οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφάλισε κονδύλι 8 εκατ. ευρώ, ενώ γνωστοποίησε και την απορία του για τη συμμετοχή ΜΚΟ σε προνοιακές δομές, αφού η σημερινή κυβέρνηση, ούσα στην αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την πλειοψηφία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τη δράση τους.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ

Σε ένα ακόμη θέμα που παρατηρήθηκε κυβερνητική …αναδίπλωση ήταν η εξόρυξη λιγνίτη στην Ελασσόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση ήταν κάθετα αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η β΄φάση (Β.1 Στάδιο), της μελέτης του υπουργείου για την «αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας», κάνει λόγο για την εξόρυξη λιγνίτη στην επαρχία Ελασσόνας, στο πλαίσιο …εκσυγχρονισμού των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην εισήγησή του, η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, ο κ. Αγοραστός ζήτησε να μην συμπεριληφθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο στον περιφερειακό Σχεδιασμό και ως αντιστάθμισμα να προωθηθεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσοχώρας, το οποίο εντάσσεται στην εκτροπή του Αχελώου. Ακόμη παρατήρησε πως δεν συμπεριλαμβάνονται στη Μελέτη του υπουργείου ο παραλιακός άξονας που συνδέει τα παράλια της Λάρισας με αυτά της Μαγνησίας, η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα-Βόλος και ο δρόμος Λάρισα-Φάρσαλα. Η διαδικασία προβλέπει ότι η κάθε Περιφέρεια, ως γνωμοδοτικό Όργανο θα αποστείλει τις παρατηρήσεις της στο υπουργείο, ώστε να προχωρήσει η Μελέτη στην επόμενη φάση.

Όσον αφορά στον δρόμο Λάρισα-Φάρσαλα και κατόπιν νέας επερώτησης του Φαρσαλινού συμβούλου Κώστα Τύμπα ότι «ο δρόμος και καθυστερεί χαρακτηριστικά να γίνει και η μελέτη δεν είναι σωστή», ο κ. Αγοραστός εστίασε στο δίλημμα που απασχολεί την περιφερειακή αρχή. «Εμείς έχουμε προτείνει –τόνισε ο κ. Αγοραστός- ο παράδρομος να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε να εξυπηρετεί τα πολλά αγροτικά οχήματα της περιοχής, ώστε αυτά να μην χρειάζονται να χρησιμοποιούν τον βασικό άξονα. Σχετικά με τις ενστάσεις που ακούγονται για τους κυκλικούς κόμβους (round about) που προβλέπονται σε κάθε χωριό, νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αυτοί οι κόμβοι για πολλούς λόγους χρησιμοποιούνται παντού πλέον. Τώρα αν θα συμβιβαστούμε με τον βασικό άξονα του δρόμου που δεν προβλέπει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και νησίδα στη μέση ή θα επιδιώξουμε αλλαγή της υφιστάμενης μελέτης του υπουργείου Υποδομών θα πρέπει να το συζητήσουμε. Ας γνωρίζουμε όμως ότι οποιαδήποτε αλλαγή της μελέτης θα επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, ενώ ήδη το κράτος έχει καθυστερήσει σημαντικά στον συγκεκριμένο άξονα», κατέληξε ο κ. Αγοραστός. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει εκτενής συζήτηση για το θέμα, σε επόμενη συνεδρίαση του ΠΣ. Χρήσιμη ήταν η παρέμβαση της συμβούλου Τζούλιας Τσαλίκη, η οποία εργάζεται στο Υποδομών και η οποία προέκρινε διάλογο με το ΤΕΕ, ενώ στάθηκε θετική στις μικρές τεχνικές διορθώσεις που δεν θα παγώσουν τη Μελέτη και πιθανόν να εγκριθούν σε κεντρικό επίπεδο.

*Στα υπόλοιπα θέματα που προέκυψαν, το Περιφερειακό Συμβούλιο αρνήθηκε να συζητήσει και να καταγγείλει, όπως ζήτησε ο σύμβουλος Στ. Ντούρος τις δηλώσεις του Αχ. Μπέου κατά των προσφύγων και «για τη συγκρότηση ομάδων ξύλου», με το σκεπτικό ότι «ο κ. Μπέος εξέπεσε του αξιώματός του».

* Ο Χρ. Καλομπάτσιος ενημέρωσε το Σώμα για τις αποφάσεις που έλαβε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στο ενδεχόμενο να ξαναξεσπάσει φωτιά στο εργοστάσιο ΤERRA- ΒΙΟΚΕΡΑΛ.

* Λόγω απεργίας των υπαλλήλων της Περιφέρειας την Παρασκευή δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας η καταμέτρηση των αιωρούμενων σωματιδίων στη Λάρισα. Είχε προηγηθεί σχετική αναφορά του επικεφαλής της «Οικολογικής Θεσσαλίας» Νίκου Πουτσιάκα, με τον Κ. Αγοραστό να υπερασπίζεται το έργο που επιτελούν οι σταθμοί μέτρησης ρύπων σε Λάρισα και Βόλο, με τα αποτελέσματα των μετρήσεων να είναι κοινοποιήσιμα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

* Σχετικά με τους «Ενεργούς Πολίτες» και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τα Σωματεία των Λαϊκών Αγορών, ο κ. Πουτσιάκας ζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει δημοσίως τη συμπαράστασή του στους «Ενεργούς Πολίτες», καθώς το έργο που επιτελούν με τη διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες είναι σημαντικό. Στην τοποθέτησή του ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι και η Περιφέρεια συμπαρίσταται στο έργο των «Ενεργών Πολιτών», αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένη να αγωνιστεί για τη νομιμότητα. Από τη στιγμή που υπήρξαν επώνυμες καταγγελίες από τα Σωματεία των λαϊκών Αγορών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ήταν υποχρεωμένες να παρέμβουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε ότι η ΕΝΠΕ έχει επανειλημμένα ζητήσει από την κυβέρνηση να νομοθετήσει σχετικά, ώστε να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

* Τέλος, τόσο η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ «Ορφέας» Λίτσα Λιακούλη όσο και ο γραμματέας Χρ. Καλομπάτσιος ευχαρίστησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο για την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Σώματος περί «Τροποποίησης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Λάρισας – ΟΡΦΕΑΣ».  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass