ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Πρόστιμα και ένταση στη Σκεπαστή

* Για το θέμα της «άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου» * Ταλαιπωρήθηκαν πολίτες * Τα βάζει με τη δημοτική αρχή ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Λάρισας

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2015 0:12

Του Κώστα Γκιάστα

Αναστάτωση σημειώθηκε χθες στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης κατά τη διάρκεια της διάθεσης προϊόντων που οργάνωσαν οι «Ενεργοί Πολίτες» της Λάρισας με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία για το κοινό. Αιτία ήταν το γεγονός πως έπειτα από καταγγελίες περί νομιμότητας της διαδικασίας μετέβη στην περιοχή εκπρόσωπος του Τμήματος Εμπορίου για αρμόδια θέματα της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας συνοδεία αστυνομικών για να ελέγξει την ύπαρξη προβλεπόμενων αδειών. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ελέγχων διαπιστώθηκε η έλλειψη «άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου» σε μια παραγωγό και έναν μεταποιητή. Ενώ θα συνεχιζόταν ο έλεγχος και στους υπόλοιπους παραγωγούς – μεταποιητές τότε κινητοποιήθηκαν οι «Ενεργοί Πολίτες» οι οποίοι σχημάτισαν αλυσίδα και δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί ο έλεγχος. Σύμφωνα μάλιστα με εκπρόσωπο της συντονιστικής ομάδας των «Ενεργών Πολιτών» τονίστηκε από την πλευρά των διοργανωτών της διάθεσης πως δεν νομιμοποιούν καμία παράνομη πράξη αλλά εκτιμούν πως ο νόμος δεν τους δίνει τα περιθώρια να κάνουν αυτά που πρέπει. «Οι πολίτες πρέπει να συνεχίζουν να παίρνουν φτηνά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες και θα κάνουμε ό,τι λέει ο νόμος αν όμως μας το επιτρέπει» τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην «Ε».

Η διάθεση των προϊόντων (τυροκομικά, αλεύρια, ρύζια, χαρτικά και αυγά ήταν χθες) διεκόπη για μια περίπου ώρα όμως μετά δεν κύλησε με την ίδια ομαλότητα που ξεκίνησε ενώ αρκετοί πολίτες έφυγαν και άλλοι επικοινώνησαν με την «Ε» διαμαρτυρόμενοι για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.

Αξίζει να τονίσουμε πως κύκλοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπογράμμισαν πως την ίδια αρμοδιότητα για τον έλεγχο των αδειών μετά από καταγγελίες έχει και ο Δήμος.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: «ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ»

Από πλευράς του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Λάρισας και σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Πούρικα τόνισε εκ μέρους του κλάδου πως «καταγγέλλουμε τις εμπορικές δραστηριότητες των υπαίθριων πωλητών χωρίς μεσάζοντες οι οποίες στηρίζονται στην περιοχή της Λάρισας από τους Ενεργούς Πολίτες». Όπως υπογράμμισε «η εν λόγω δραστηριότητα είναι παράνομη διότι σύμφωνα με το νόμο 4264/14 περί υπαίθριου εμπορίου και λοιπές διατάξεις οι υπαίθριοι πωλητές θα πρέπει να διαθέτουν άδεια υπαίθριου στάσιμου εμπορίου. Οι συγκεκριμένοι πωλητές στερούνται παντελώς τέτοιου είδους αδειοδότηση και ως εκ τούτου θα πρέπει να πάψει η δραστηριοποίησή τους». Μάλιστα κατέληξε πως «Καλούμε τη δημοτική αρχή να μας εξηγήσει πώς έχει κάνει την παραχώρηση του μέρους αυτού στους Ενεργούς Πολίτες και τον ρωτάμε: Εμείς στη Λαϊκή έχουμε μεσάζοντες;».

Από πλευράς του Δήμου ωστόσο χθες στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης βρέθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Σούλτης με τον κ. Χατζηγρίβα που είναι επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου σε θέματα Λαϊκών και εμπορίου. Από πλευρά τους τονίστηκε πως πρέπει να δοθεί μια άμεση λύση στο θέμα που προκύπτει από μια νομική ασάφεια. Από αύριο αναφέρθηκε πως στο θέμα θα δοθεί προτεραιότητα.

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΕΣ

Οι Ενεργοί Πολίτες θα επιδιώξουν αύριο, Δευτέρα, συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό. Αξίζει να τονίσουμε πως λίγα 24ωρα νωρίτερα ο κ. Αγοραστός επισήμανε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, τις θεσμικές εκκρεμότητες που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία των «Farmers' Markets», δηλαδή μιας αγοράς αγροτών-παραγωγών όπου οι τελευταίοι θα πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στον καταναλωτή χωρίς τους μεσάζοντες και προφανώς σε χαμηλότερες τιμές. Επίσης με την ίδια επιστολή του τόνισε την αναγκαιότητα τροποποίησης του νομικού πλαισίου "περί υπαιθρίου εμπορίου" νόμος 4264/14 και ειδικότερα στην μείωση των διοικητικών προστίμων και ειδικότερα αυτού των 5.000 ευρώ για έλλειψη άδειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass