ΟΜΙΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

Η διαρκής αναζήτηση του Χριστού, η ουσία της πνευματικής ζωής

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2015 0:29

 

Του Γιώργου Ρούστα

Για την ουσία της πνευματικής ζωής και πώς μπορούν οι πιστοί να έχουν πίστη στην καρδίαν τους, να ταπεινωθούν και να συναντήσουν τον Χριστό μέσα στους κόλπους της εκκλησίας μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου χθες το απόγευμα στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, παρουσία πλήθος Λαρισαίων που τον άκουσε προσεκτικά και ανέμενε στο τέλος να τον ασπασθεί και να πάρει και την ευλογίαν του.

Ο γέροντας Εφραίμ μιλώντας με διδαχές αλλά και βιώματα από το Άγιο Όρος εξήγησε το νόημα της ζωής και γιατί πρέπει συνεχώς να προσευχόμαστε.

Τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου προσφώνησε ο Αρχιμανδρίτης, προιστάμενος του Αγίου Νικολάου π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, ο οποίος ανέφερε ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος τον προσκάλεσε στη Μητρόπολη του για να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να ακούσουν λόγια θερμά, κατανυκτικά, και να ξεδιψάσει η διψασμένη καρδιά του καθενός, γνωρίζοντας τη Θεία Χάριτο. Σε ανάλογο ύφος -και μετά το πέρας της ομιλίας Εφραίμ- η προσφώνηση του πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητρόπολης π. Αχιλλίου Τσούτσουρα.

Στην ομιλία του ο Γέροντας Εφραίμ υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι, μέλη της εκκλησίας και όσοι αναρωτιούνται γιατί ζούμε, ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας θα πρέπει να του απαντήσω πως οφείλουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά για να αποκτήσουμε ουσιαστική κοινωνία με τον Χριστό. Όπως ανέφερα και σε έναν νεαρό Σέρβο μοναχό της μονής Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος που με ρώτησε «εάν ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός», τον Χριστό τον συναντάμε μέσα στην εκκλησία, εφόσον τηρούμε τις εντολές του. Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο όχι να μας διδάξει, αλλά να μας προσφέρει τον εαυτό του. Όταν αποφασίσουμε να Του δείξουμε ότι τον αναζητάμε και Τον αγαπήσουμε, τότε θα αισθανθούμε την αγάπη Του και την παρουσία Του. Όταν ο μακαριστός Γέροντας μου Ιωσήφ στην Πάφο της Κύπρου ήταν νεαρός πήγε σινεμά για να δει ένα πολεμικό έργο. Με τόσους σκοτωμούς μελαγχόλησε και πήγε σε έναν βράχο να ηρεμήσει. Σκέφτηκε λοιπόν πως είναι δυνατόν να φεύγει κάποιος από τη ζωή τόσο εύκολα. Τότε εμφανίστηκε μπροστά του ο Χριστός και του είπε: «Σωκράτη (το κοσμικό του όνομα) ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο αθάνατο». Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Όπως έλεγε και ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο θάνατος ενός ανθρώπου δεν είναι το τέλος της ζωής, αλλά η Αρχή της αιώνιας ζωής. Ας επιδιώκουμε την Βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη Του και τα υπόλοιπα έπονται. Δυστυχώς όπως διαπιστώνουμε συνεχώς η ειρήνη σταμάτησε να υπάρχει στον κόσμο. Κάποια στιγμή, όντας νεαρός μοναχός στο Άγιο Όρος συνάντησε έναν ασκητή γέροντα και τον ρώτησα: «Δεν φοβάσαι γέροντα, εδώ, τόσο μόνος;». Και μου απάντησε: «Όχι, γιατί συνεχώς προσεύχομαι, έχω κοινωνία με τον Χριστό, η οποία με καλύπτει και δεν αισθάνομαι μοναξιά. Αντιθέτως βλέπουμε κάποιον να συμβιώνει και να συναναστρέφεται με πολύ κόσμο, αλλά να αισθάνεται απέραντη μοναξιά. Γι΄αυτό πρέπει να συμμετέχουμε στην ζωή της εκκλησίας για να έχουμε την ουσία της πνευματικής ζωής. Διότι ο Χριστός είναι το παν».

 

Συνεχίζονται οι εορταστικές

εκδηλώσεις στον Άγιο Νικόλαο

Με τη χθεσινή ομιλία του καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Ἐφραίμ ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Νικόλαο, οι οποίες συνεχίζονται ως εξής: Σήμερα Σάββατο 5 Δεκεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη Εορτή του Αγίου Νικολάου. Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, πρωί 7:00 π.μ. – 11:00 π.μ. όρθρος και πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη Εορτή του Αγίου Νικολάου. Το απόγευμα στις 6:00 μ.μ. Ιερά Παράκλησις εις τον Άγιο Νικόλαο και η Ακολουθία των Χαιρετισμών του Αγίου. Στις 9 το βράδυ ακολουθεί Ιερά Κατανυκτική Αγρυπνία. Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και ώρα 5:00 μ.μ. το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass