ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Εμείς αρνούμαστε την άθλια ζωή»….

* Συγκεντρώσεις και πορείες για το ασφαλιστικό

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2015 1:05
Από τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ στην Κεντρική πλατεία Από τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ στην Κεντρική πλατεία

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Με δύο συγκεντρώσεις και πορείες οι Λαρισαίοι συμμετείχαν χθες μαζικά στην 24ωρη απεργία που προκηρύχτηκε σε πανελλαδικό επίπεδο από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ .

Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν στις 10.30 το πρωί στην Κεντρική πλατεία, όπου συμμετείχε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το ΠΑΜΕ και στην πλατεία Ταχυδρομείου που τη διοργάνωσε το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ. Στις πορείες έλαβαν ακόμα μέρος και οι Εργατικές Κινήσεις- Παρεμβάσεις.

Αναλυτικά το χρονικό των χθεσινών κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Στην Κεντρική πλατεία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΕΚΛ και του ΠΑΜΕ που ήταν εντυπωσιακή καθώς σε αυτή συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Εδώ κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της Ε.Ε. του ΕΚΛ κ. Ιωάννης Μπλέκος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γ. Τσιαπλές που μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «Μία στις τρεις επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο και οι περισσότερες από όσες απέμειναν φυτοζωούν». Είναι ξεκάθαρο, είπε, ότι «τα μνημόνια και η σκληρή λιτότητα που μας επιβάλλουν οι δανειστές μας σε αγαστή συνεργασία με τις παραδομένες κυβερνήσεις, οδηγούν το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού στη φτώχεια, τη δυστυχία, την εξαθλίωση και την οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση».

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Ι. Μπλέκος κάνοντας μια αναφορά στους λόγους των κινητοποιήσεων θα επισημάνει μεταξύ άλλων: «Απεργούμε και διαδηλώνουμε, γιατί τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση κι αυτά που ετοιμάζει να φέρει μέσα στον Δεκέμβρη και τους επόμενους μήνες, θα είναι η ταφόπλακα για την κοινωνική ασφάλιση, τη σύνταξη, τις παροχές υγείας- πρόνοιας και θα φέρουν νέα πλήγματα σε μισθούς και συντάξεις.

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και επιστρέφουμε κατάμουτρα στην κυβέρνηση και τα αφεντικά της τα αντιλαϊκά τους νομοσχέδια και μέτρα! Αρνούμαστε την άθλια ζωή που μας επιφυλάσσουν!

Ας το πάρουν χαμπάρι κι ας το νιώσουν καλά «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε»!

Είμαστε εδώ στον δρόμο του αγώνα, αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα για να σταματήσουμε τα εγκλήματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγαλοεπιχειρηματιών που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα γίνονται για το καλό μας και πως είναι αναγκαία και αναπόφευκτα.

Αναγκαίος και αναπόφευκτος είναι ο δρόμος του αγώνα για να ξεμπερδέψουμε μια για πάντα με δαύτους. Να ξεμπερδέψουμε με τη σαπίλα και τα παράσιτα της κοινωνίας, με αυτούς που καθημερινά μας πίνουν το αίμα, μας πνίγουν στα χρέη, στην ανεργία και στα προβλήματα.

Απαιτούμε και παλεύουμε για:

- Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους

- Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

- Τέρμα πια στη φοροληστεία και στους αβάσταχτους πόρους.

- Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων

- Όχι στις ομαδικές απολύσεις

- Όχι στους μισθούς πείνας. Κάλυψη των απωλειών τώρα, επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα του 2009.

- Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ

- Κανένας χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας- Κανένας ανασφάλιστος

- Όχι σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις

- Να πληρώσει η πλουτοκρατία την κρίση και το χρέος που είναι όλο δικό της…».

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Παπαποστόλου ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι της ΟΕΒΕ, του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας, του Συλλόγου Υπαλλήλων των Δήμων Ν. Λάρισας και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ μίλησε για τις διεκδικήσεις του κλάδου τονίζοντας ότι:

Oι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

* Τη διασφάλιση του κοινωνικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με την εγγύηση του Κράτους

* Την αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων λόγω του PSI και όχι μόνο.

* Την άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους.

* Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών.

* Επανακατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με άμεσο «ξεπάγωμα» των μισθών. Νέο μισθολόγιο με αποκατάσταση των απωλειών και ακώλυτη μισθολογική- βαθμολογική εξέλιξη.

* Καθιέρωση δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων.

* Διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο όλων των στρατηγικών τομέων της ελληνικής Οικονομίας.

* Αποτροπή της εκποίησης του δημόσιου πλούτου.

* Ανατροπή της άδικης και σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων, φορολογίας, με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ και την καθιέρωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

* Διασφάλιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

* Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και τη βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.

Αμέσως μετά τις ομιλίες οι συγκεντρωμένοι και στις δύο πλατείες πραγματοποίησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με πανό και συνθήματα για το ασφαλιστικό.

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Εν τω μεταξύ προχθές απήργησαν πανελλαδικά και οι δημοσιογράφοι με αποτέλεσμα να μην εκδοθούν εφημερίδες και να μην μεταδοθούν δελτία ειδήσεων.

Περιστατικά απεργοσπασίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στ. Ελλάδας και Εύβοιας αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς για μια ακόμη μία φορά οι συνήθεις «ύποπτοι» δεν σεβάστηκαν τη μάχη που δίνει ο δημοσιογραφικός κόσμος για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, τη σωτηρία των ασφαλιστικών του Ταμείων και της ελπίδας για ένα συνταξιοδοτικό μέλλον. Δεν σεβάστηκαν ούτε και τους ιδιοκτήτες – συναδέλφους τους, που αντιλαμβάνονται ότι αν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Εργασίας, θα κληθούν να πληρώσουν και νέες εργοδοτικές εισφορές.

Έτσι οι γνωστοί για την απεργοσπαστική τους τακτική εκδότες των εφημερίδων «ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ» της Καρδίτσας και «ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» της Λαμίας, κυκλοφόρησαν απεργοσπαστικά φύλλα.

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι και κάποια απαξιωμένα έντυπα, που όχι μόνο δεν τηρούν, αλλά καταστρατηγούν τα κριτήρια που προβλέπονται στο νόμο για τον Επαρχιακό Τύπο, προχώρησαν στην έκδοση απεργοσπαστικών φύλλων. Όλοι οι παραπάνω, πολύ σύντομα θα κληθούν να αποδείξουν κατά πόσο ακολουθούν τους νόμους του κράτους και δεν έχουν μόνο προνόμια, αλλά και υποχρεώσεις.

Επίσης, απεργοσπαστικά λειτούργησε για μια ακόμη φορά και το ράδιο ΒΕΡΑ του Βόλου, βγάζοντας ενημερωτική εκπομπή με τον τεχνικό – ηχολήπτη βάρδιας. Τέλος, ελάχιστες ηλεκτρονικές σελίδες που δεν απασχολούν επαγγελματίες δημοσιογράφους, ανήρτησαν κείμενα αδιαφορώντας για τη μάχη που δίνει ο κόσμος της ενημέρωσης, τοποθετώντας από μόνοι τους την ταμπέλα του «αντιεπαγγελματία» δημοσιογράφου»...

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Αρκετοί εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ σε δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Φάρσαλα, αντιδρώντας στον προϋπολογισμό και στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του στους Έξι Δρόμους, με ομιλητή τον πρόεδρο του Ε.Κ. κ. Γρηγόρη Γούσιο και ακολούθησε η συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Δημαρχείου με ομιλητή τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος του ΠΑΜΕ κ. Απόστολο Αναγνώστου.

Στις δύο συγκεντρώσεις οι ομιλητές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το νέο προϋπολογισμό που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή, αναφέρθηκαν στην ανελέητη επίθεση που υφίστανται στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι έμποροι, οι αγρότες και άλλα χαμηλόμισθα κοινωνικά στρώματα, ενώ τονίστηκε η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας με αποτέλεσμα τη μεγάλη ανεργία που αναγκάζει πολλούς νέους να φεύγουν στο εξωτερικό.

Στις δύο συγκεντρώσεις εκδόθηκαν ψηφίσματα που επιδόθηκαν στο Δημαρχείο Φαρσάλων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass