ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗ

Η κρίση χτύπησε και το «Σπίτι του Στρατηγού»

* Χρησιμοποιείται σαν ξενώνας ανωτάτων αξιωματικών , αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια για τη συντήρησή του

Δημοσίευση: 21 Νοε 2015 1:46

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Ακόμα ένα κτίριο, αν όχι τόσο ιστορικής σημασίας, αλλά συναισθηματικής, έχει εξωτερικά τουλάχιστον εγκαταλειφθεί στη μοίρα του, σαν μια ακόμα «παράπλευρη απώλεια» της οικονομικής κρίσης καθώς δεν υπάρχουν δυστυχώς τα σχετικά κονδύλια για τη διατήρησή του.

Πρόκειται για το γνωστό «Σπίτι του Στρατηγού» στη Λάρισα, που βρίσκεται στη γωνία , στην αρχή της οδού Μανωλάκη στην πόλη, και που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ακόμα σημεία αναφοράς που απέμειναν για τους Λαρισαίους.

Η εξωτερική όψη του κτιρίου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δείχνει έντονα τα σημεία εγκατάλειψης με σοφάδες και επιχρίσματα να καταρρέουν , τον κήπο τελείως ατημέλητο και γεμάτο χώματα και ξερόκλαδα, αλλά και με τις εξωτερικές τέντες σπασμένες και τα πανιά τους σχισμένα και σαπισμένα…

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία και πληροφορίες το κτίριο είναι της δεκαετίας του ΄50 , ανήκει στην 1η Στρατιά και το όνομά του το έλαβε από το γεγονός, ότι παλαιότερα σε αυτό διέμενε ο εκάστοτε στρατηγός- διοικητής της 1ης Στρατιάς με την οικογένειά του.

Αργότερα άλλαξε χρήση και για ένα διάστημα σε αυτό διέμεναν και οι διοικητές του Νατοϊκού Στρατηγείου, που είχε έδρα τον Τύρναβο. Το σπίτι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται από την 1η Στρατιά, σαν ξενώνας ανωτάτων αξιωματικών για περιστασιακές διανυκτερεύσεις, όταν υπάρχει ανάγκη στην πόλη.

Όμως, παρά την εξωτερική εικόνα εγκατάλειψης το εσωτερικό του κτιρίου βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική εμφάνιση.

Την επιμέλειά του έχει το προσωπικό που διαχειρίζεται και τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λάρισας, όμως το θέμα είναι αλλού…

Δεν μπορούν όμως τα στρατευμένα μας παιδιά να γίνουν οικοδόμοι και συντηρητές του κτιρίου και χρειάζονται κονδύλια, για τη συντήρηση κτιρίων που δεν διαθέτει η 1η Στρατιά, η οποία δίνει προτεραιότητα με τα λιγοστά χρήματα που υπάρχουν στη συντήρηση κυρίως των ΣΟΑ όπου διαμένουν οικογένειες.

Βέβαια η εικόνα εγκατάλειψης κατά πώς λένε πολλοί Λαρισαίοι που περνούν καθημερινά από εκεί θα μπορούσε να είχε διορθωθεί με την περιποίηση των δένδρων και του μεγάλου κήπου που περιτριγυρίζει το οίκημα.

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Όσο για τα υπόλοιπα , δεν είναι τυχαίο που το «Σπίτι του Στρατηγού», βρίσκεται επί της οδού Μανωλάκη. Ο Θεόδωρος Μανωλάκης, ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που υπηρέτησε στη Λάρισα και βρήκε μαχόμενος ηρωικό θάνατο.

Ο Θεόδωρος Μανωλάκης , ήταν αξιωματικός πεζικού που καταγόταν από τη Σκιάθο. Έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Λάρισα και έλαβε μέρος στο Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Τον Ιούνιο του 1913 ήταν διοικητής του III τάγματος πεζικού της 1ης Μεραρχίας . Σκοτώθηκε στην επίθεση κατά της Δοϊράνης από βλήμα κανονιού.

Το 1918, ο τότε δήμαρχος Κ. Βλάχος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τέλεσε πάνδημο μνημόσυνο και αποφάσισε όπως η λεωφόρος Γέφυρας μετονομαστεί σε οδός Μανωλάκη.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ο αδελφός του ήρωα αξιωματικού Νίκος ήταν από τους διακεκριμένους δικηγόρους της πόλης και διατέλεσε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

Αυτά με λίγα λόγια για το «Σπίτι του Στρατηγού» που πρέπει να τύχει και της ανάλογης με το όνομά του αντιμετώπισης γιατί σε λίγο καιρό εξωτερικά, μάλλον κάτι άλλο θα θυμίζει!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass