ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΣΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Κατέκλυσαν τις πλατείες για το ασφαλιστικό

Δημοσίευση: 14 Νοε 2015 1:14

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Μαζικά, αλλά και μαχητικά διαδήλωσαν προχθές στο πλαίσιο της γενικής απεργίας οι Λαρισαίοι που κατέκλυσαν τις τρεις πλατείες της πόλης όπου ήταν προγραμματισμένες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Παράλληλα κλειστά έμειναν και τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τις 11.30, ενώ γενικά οι ρυθμοί της πόλης παρέλυσαν ακλουθώντας το... πνεύμα των κινητοποιήσεων.

Ξεκινώντας με τις ανά πλατεία συγκεντρώσεις, αλλά και τις πορείες είχαμε:

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Στην Κεντρική πλατεία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ και ήταν η πολυπληθέστερη.

Σε αυτή κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Τάσος Τσιαπλές, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιώργος Τσιαπλές, και εκ μέρους των αγροτών, που έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τρακτέρ, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας.

Λαμβάνοντας θέση για τα τεκταινόμενα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Από την πλευρά μας ως έμποροι που παλεύουμε εναντίον πολυεθνικών, τραπεζών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και ο καθένας μας ζει το δικό του καθημερινό του Γολγοθά απαιτούμε και δεν επαιτούμε αυτά που ίσως αλλού φαίνονται αυτονόητα, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα των μνημονίων φαντάζουν τουλάχιστο αδιανόητα για τις υποταγμένες κυβερνήσεις:

* Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με κατάργηση του εξοντωτικού 26% και της αύξησης της προκαταβολής φόρου.

* Μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό μας με πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Γιατί η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι αγοραίο προϊόν.

* Κατάργηση των νόμων που επιταχύνουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς και μια ουσιαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με διαγραφές όπου χρειάζεται, χαμηλό επιτόκιο και μακροχρόνια αποπληρωμή.

Μα πάνω απ’ όλα απαιτούμε την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου πολιτικής που θα έχει ως προμετωπίδα και ως επίκεντρο τις ανάγκες και τα συμφέροντα του απλού πολίτη και όχι των τοκογλύφων δανειστών μας».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΛ

Ζητώντας να σταματήσει άμεσα η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Τάσος Τσιαπλές τόνισε μεταξύ άλλων:

«Εμείς είμαστε στο απέναντι χαράκωμα από την κυβέρνηση που συνεχίζει τη βάρβαρη πολιτική των προηγούμενων και την πλουτοκρατία που υπηρετεί. Στην άλλη πλατεία μαζί με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, βρίσκεται και η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσε ξεδιάντροπα τους εργαζόμενους να πάνε εκεί για να στηρίξουν την κυβέρνηση που μας τσακίζει. Να τι κίνημα θέλουν, να για ποια ενότητα μιλούν. Η κυβέρνηση είναι εχθρός μας, όπως και οι προηγούμενες και δεν πρόκειται να έχει από μας καμία ανοχή, καμία συναίνεση. Εμείς αξιώνουμε τώρα:

* Να σταματήσει τώρα η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης!

* Να μπει τέρμα στην άγρια φοροληστεία! Κανένα σπίτι, μικρομάγαζο, μικροχώραφο, στα χέρια τραπεζίτη! Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκό νοικοκυριό.

* Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους!

* Όχι στην απλήρωτη και εκ περιτροπής εργασία, στις μειώσεις μισθών και τις ατομικές συμβάσεις. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, χωρίς Σ.Σ.Ε. και ανασφάλιστος. Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα του 2009!

* Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Λέμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που όχι μόνο δεν κατάργησε τα προηγούμενα μνημόνια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αλλά τα υλοποιεί στο ακέραιο, προσθέτοντας και το 3ο βάρβαρο μνημόνιο, που ψήφισε με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, συντρίβοντας ό,τι έμεινε από εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, ότι δεν θα την αφήσουμε να συνεχίσει να εγκληματεί σε βάρος μας.

Η σημερινή απεργία και η συγκέντρωσή μας, κατέληξε, είναι η αρχή νέων ταξικών αγώνων, για να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε τη βάρβαρη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας, προκειμένου να σώσουν τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου...».

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Εδώ, στη συγκέντρωση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ όπου δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι απόστρατοι αξιωματικοί, κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος κ. Δημήτρης Παπαποστόλου που ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Με τα μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν:

* Μειώθηκαν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις πάνω από 2% και 6%, αντίστοιχα, λόγω της αύξησης των κρατήσεων στην υγειονομική περίθαλψη, στην κύρια σύνταξη και την καθιέρωση κρατήσεων και στις επικουρικές συντάξεις. Οι μειώσεις στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες αφού οι κρατήσεις υπολογίζονται στα αρχικά ποσά των συντάξεων.

* Επαναφέρθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2015. Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει άμεσα σε νέες μειώσεις, αφού τα επικουρικά ταμεία εξαιτίας και των μνημονιακών πολιτικών παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα τα οποία και θα αυξηθούν.

* Νέες μειώσεις και μάλιστα μεγαλύτερες θα υπάρξουν και στα μερίσματα που χορηγεί το ΜΤΠΥ εξαιτίας των μεγάλων ελλειμμάτων που παρουσιάζει.

* Καταργείται η χορήγηση της βασικής σύνταξης για τους νέους συνταξιούχους που αποχωρούν από την υπηρεσία μετά την 1η Ιουλίου 2015 μέχρι που να γίνουν 67 χρόνων.

* Αυξάνεται η ποινή και οι μειώσεις για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το 6% στο 16% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.

* Τροποποιείται και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης με στόχο νέες μειώσεις στις συντάξεις.

* Παγώνουν οι κατώτερες συντάξεις στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2021 και καταργείται το μη ανταποδοτικό τμήμα των κατώτερων συντάξεων μέχρι οι συνταξιούχοι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

* Ενοποιούνται υποχρεωτικά όλα τα επικουρικά ταμεία στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.).

* Προωθούνται ισοδύναμα μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την υλοποίηση των αποφάσεων των δικαστηρίων για τις μειώσεις των συντάξεων που και πάλι θα βαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Μπροστά στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, oι εργαζόμενοι του Δημόσιου μαζί με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα, τους συνταξιούχους και το σύνολο του ελληνικού λαού πρέπει με τους αγώνες μας να αποτρέψουμε την πλήρη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ

Στην πλατεία Λαού δυναμικό «παρών» έδωσαν οι Εργατικές Κινήσεις Συσπειρώσεις και συλλογικότητες με ομιλητή τον συνδικαλιστή κ. Ν. Ταλαχούπη που ζήτησε μαζικότητα και διάρκεια στους αγώνες αναφέροντας ακόμα:

«Τα προηγούμενα μέτρα, μαζί με τα νέα, τα 3 μνημόνια και οι νόμοι που τα συνοδεύουν, όλη η αντιλαϊκή επίθεση των τελευταίων χρόνων, αποτελούν μια στρατηγικού χαρακτήρα επίθεση στον κόσμο της εργασίας, με στόχο την αναδιάρθρωση συνολικά της εργασίας, των εργασιακών σχέσεων, τη ραγδαία επιδείνωση της θέσης των εργαζόμενων προς όφελος των κερδών και της ανάπτυξης του κεφαλαίου.

Όλα αυτά σε έναν ιδιωτικό τομέα όπου έχει καταρρεύσει η έννοια της σταθερής δουλειάς, με συνθήκες γαλέρας, με τεράστιες ζώνες ημιαπασχόλησης και ανεργίας, με τις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία να παίρνουν διαστάσεις εργατικής γενοκτονίας. Όλα αυτά σε ένα δημόσιο τομέα βαριά χτυπημένο, χωρίς κοινωνικές δαπάνες, χωρίς υποδομές, χωρίς προσωπικό, με σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, δήμους με ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες και με προσωπικό κυρίως με πεντάμηνες συμβάσεις.

Πάνω στα ερείπια του κόσμου της εργασίας, μόνοι κερδισμένοι θα βγουν οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι τράπεζες και οι δανειστές!».

Ακολούθησαν πορείες όλων των συγκεντρώσεων στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

(Γραφείο «Ε»)

Του Αχ. Μπακαλέξη

Με σύνθημα «όχι στο νέο ασφαλιστικό και στη λιτότητα» εκατοντάδες Φαρσαλινοί συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ σε τρεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Φάρσαλα.

Η συγκέντρωση του Εργατοϋπαλλικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του στους Έξι Δρόμους με ομιλητή τον πρόεδρο του Ε.Κ. κ. Γρηγόρη Γούσιο, ακολούθησε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣ ΕΒΕ και του Συνδικάτου Οικοδόμων στην πλατεία Δημαρχείου με ομιλητή τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος του ΠΑΜΕ κ. Απόστολο Αναγνώστου, ενώ η συγκέντρωση του Εμπορικού Επιχειρηματικού Συλλόγου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Λαού με ομιλητή τον γενικό γραμματέα κ. Γιάννη Τσούλη. Οι έμποροι και όσοι συμμετείχαν στη συγκέντρωσή τους πραγματοποίησαν πορεία (πριν τη συγκέντρωση) στο κέντρο της πόλης, ενώ έκλεισαν τα καταστήματά τους από τις 10.30 π.μ. έως τις 11.30 π.μ.

Στις τρεις συγκεντρώσεις οι ομιλητές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας και αναφέρθηκαν στην ανελέητη επίθεση που υφίστανται στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι έμποροι, οι αγρότες και άλλα χαμηλόμισθα κοινωνικά στρώματα, ενώ τονίστηκε το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα και αναγκάζει πολλούς νέους να φεύγουν στο εξωτερικό.

Στις τρεις συγκεντρώσεις εκδόθηκαν ψηφίσματα που επεδόθηκαν στη συνέχεια στο Δημαρχείο Φαρσάλων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass