ΠΡΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΤΕΝΧΑΪΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Παράδειγμα ο ν. Λάρισας για την ελληνογερμανική συνεργασία

* Στην Ντόιτσε Βέλλε μίλησε ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας θέτοντας στόχο να αυξηθεί στο 65% η ανακύκλωση στον Δήμο του μέχρι το 2020 * Φούχτελ: «Πρωτοπόρο εγχείρημα για την Ευρώπη, ενδιαφέρονται κι άλλες χώρες για τέτοια διμερή συνεργασία»

Δημοσίευση: 11 Νοε 2015 0:32
Αναμνηστική φωτογραφία των δημάρχων που έλαβαν μέρος στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευσης στο Βερολίνο. Διακρίνονται στην πρώτη σειρά ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος (δεξιά στη φωτ.) και λίγο πιο δίπλα ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός Αναμνηστική φωτογραφία των δημάρχων που έλαβαν μέρος στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευσης στο Βερολίνο. Διακρίνονται στην πρώτη σειρά ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος (δεξιά στη φωτ.) και λίγο πιο δίπλα ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός

 

Του Γιώργου Μακρή

Ως παράδειγμα συνεργασίας στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας χαρακτηρίστηκαν ο νομός Λάρισας με τον Δήμο Έτενχαϊμ στη Νότια Γερμανία.

Σε εκτενές αφιέρωμά της στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση που έλαβε χώρα πρόσφατα στο Βερολίνο, η Ντόιτσε Βέλλε αναφέρει χαρακτηριστικά: «στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας οι δήμαρχοι του νομού Λάρισας επισκέφθηκαν τη γερμανική πόλη όπου ενημερώθηκαν για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με βάση τις εντυπώσεις που αποκόμισαν, επεξεργάστηκαν από κοινού με τη γερμανική πόλη το σχέδιο μιας προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας η οποία θα υπογραφεί μετά την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών που απαιτεί η ελληνική νομοθεσία και εφόσον έχει ολοκληρωθεί πρώτα ο περιφερειακός σχεδιασμός στη Θεσσαλία».

Στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος της Ντόιτσε Βέλλε κ. Παναγιώτης Κουπαράνης φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις του δημάρχου Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα που επισημαίνει: «Στον Δήμο μου πρέπει να μειώσω το χαρτί, το γυαλί, το πλαστικό και το αλουμίνιο κατά 65% του συνολικού τους βάρους μέχρι το 2020 καθώς και το 40% των οργανικών υλών».

Η διαχείριση απορριμμάτων ήταν από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκε μάλιστα με πρωτοβουλία του πολιτικού ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, το οποίο πρόσκειται στους Γερμανούς Πράσινους, συζήτηση στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και Γερμανοί δήμαρχοι, όπως επίσης ειδικοί για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων. Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και η ανάδειξη δυνατοτήτων συνεργασίας. Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα απορρίμματα είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης «στην Ελλάδα ανακυκλώνεται σήμερα μόλις το 17% των απορριμμάτων ενώ στη Γερμανία, πάνω από το 60%». Ο κ. Γεράνης θεωρεί ότι η συνεργασία με τη Γερμανία σε αυτό τον τομέα θα ήταν ωφέλιμη. «Μπορεί να είναι ωφέλιμη η συνεργασία μεταξύ αυτοδιοικητικών της Ελλάδας και της Γερμανίας για να αξιοποιήσουμε εμείς ως Έλληνες και ως αυτοδιοίκηση, πρακτικές που ξεκίνησαν εδώ και πολλά χρόνια στη Γερμανία και είχαν αποτελέσματα. Με τη μόνη διαφορά να μην επαναλάβουμε τα αρνητικά αλλά να κρατάμε μόνο τα θετικά».

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση με κεντρικό μήνυμα «Η Αυτοδιοίκηση γκρεμίζει το τείχος της κρίσης» συμμετείχαν 109 συνολικά εκπρόσωποι από τον Α’ και Β’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα 97 εκπρόσωποι από τον Α’ Βαθμό (86 Δήμαρχοι) και 12 από το Β’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Υψηλόβαθμη ήταν και η εκπροσώπηση από γερμανικής πλευράς, αφού μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι κ.κ. Norbert Lammert, πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Ralf Wieland, πρόεδρος του Περιφερειακού Κοινοβουλίου του Βερολίνου, Frank Henkel, δήμαρχος και υπουργός Εσωτερικών & Αθλητισμού του κρατιδίου του Βερολίνου, Gerd Landsberg, γενικός διευθυντής της Ένωσης Γερμανικών Πόλεων και Δήμων, Joachim Bleicker, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και Rogel Kehle, αντιπρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Πόλεων και Δήμων, πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Εκτός από τις συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών δημάρχων στις οποίες συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος (όπως Αγροτική Οικονομία και Ανάπτυξη, Κοινωνικό Πρόσωπο των Δήμων, Τοπική Τουριστική Ανάπτυξη, Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων, Ενεργειακή Πολιτική στην Τ.Α., Επιχειρηματικότητα και νεοφυείς επιχειρήσεις), στη συνέλευση υπεγράφη και κοινή διακήρυξη μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών (από την Ελλάδα υπέγραψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης).

Με την υπογραφή της διακήρυξης οριοθετήθηκε η σημασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και υπογραμμίστηκε η στενή σύνδεση μεταξύ των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ των δύο χωρών. Επιπροσθέτως, τέθηκε ο κοινός στόχος, να εντατικοποιηθεί η περαιτέρω συνεργασία έως την επόμενη, 6η Ελληννογερμανική Συνέλευση που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2016.

Ο ΦΟΥΧΤΕΛ

Από την Ελληνογερμανική Συνέλευση απουσίαζε για πρώτη φορά εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, ο υφυπουργός κ. Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ δήλωσε κάνοντας τον απολογισμό αυτού του θεσμού: «Τόσο το σχέδιο όσο και οι προσδοκίες επαληθεύθηκαν θετικά. Μια αρχικά μικρή σε εύρος προσπάθεια έχει μετατραπεί σε πρωτοπόρο εγχείρημα για την Ευρώπη. Αυτό προκύπτει από το ενδιαφέρον που έχουν δείξει και άλλες χώρες για μια τέτοιου είδους διμερή συνεργασία. Την τελευταία πενταετία είχαμε 440 ανταλλαγές ειδικών με την Ελλάδα που κατάφεραν πολλά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass