ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

Συστράτευση για την αναστήλωση του «Βαλέτσικου» Τσαριτσάνης

Δημοσίευση: 06 Νοε 2015 0:35

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Δεμένο με την παράδοση και την ιστορία της περιοχής, αν και πέρασαν πολλά χρόνια, παραμένει το «Θαύμα» του 1905 στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, στο «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης, μέσα σε μια μαγευτική καταπράσινη τοποθεσία.

Εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές από την Τσαριτσάνη, την επαρχία Ελασσόνας και από γειτονικούς Νομούς βρέθηκαν και εφέτος, την περασμένη εβδομάδα, στο ιδιαίτερα γνωστό μοναστήρι της περιοχής (βρίσκεται 8 χλμ. βόρεια της ιστορικής Τσαριτσάνης), για να παρακολουθήσουν τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις και να συνεορτάσουν την ανάμνηση του Θαύματος του Αγίου Δημητρίου, τον Οκτώβριο του 1905.

Το απόγευμα της Τετάρτης, τελέσθηκε ο αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία (στον προαύλειο χώρο) και Θείο Κήρυγμα, και το πρωί της Πέμπτης η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Όπως επισήμανε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, που χοροστάτησε στο διήμερο των Ακολουθιών όπου συλλειτούργησαν δεκάδες αρχιμανδρίτες, ιερείς και διάκονοι, «η θαυματουργική παρουσία του Αγίου Δημητρίου υπάρχει και επίσημα καταγεγραμμένη στο μηναίο εκείνης της εποχής, από τον τότε ιερέα π. Γεώργιο Μπατζακογιάννη, που περιγράφει το θαύμα που συγκλόνισε, τότε που ο Άγιος εξεδίωξε τους Οθωμανούς στρατιώτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες άρχισαν και συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς εργασίες ανοικοδόμησης και συντήρησης της πτέρυγας των κελιών της Ι. Μονής, με τις προσπάθειες του μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος και τη συμβολή φορέων και ιδιωτών.

Χαρακτηριστικά τα λόγια του κ. Χαρίτωνος, απευθυνόμενος στους εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές:

«110 χρόνια μετά το Θαύμα του Αγίου και έγινε η αρχή για την ανακαίνιση και την ανοικοδόμηση της Μονής. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Αυτή η πρωτοβουλία είναι ακόμη ένα θαύμα, σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή. Η συνεχής αγάπη και η διάθεση για προσφορά των ανθρώπων δεν έλειψε. Οι φορείς της περιοχής μας βοηθούν, προκειμένου να πάρει πάλι ζωή το ιστορικό μοναστήρι. Ήδη μεγάλο μέρος της επάνω πτέρυγας έχει σηκωθεί και βρίσκεται στη στέγη. Είναι κρίμα τέτοια προσκυνήματα να είναι κλειστά. Οι Ι. Μονές είναι πνευματικοί φάροι. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι ανταποκρίθηκαν. Συστράτευση όλων για να αναστηλώσουμε το μνημείο!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass