Η ΒΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΒΛΑΧΑΒΑ

Κλέβει τις εντυπώσεις των περαστικών

Δημοσίευση: 04 Νοε 2015 0:31

 

Η βουκαμβίλια είναι ένα από τα ωραιότερα και "κλασικότερα" αναρριχόμενα φυτά της άνοιξης. Ομορφαίνει μπαλκόνια αλλά και παρτέρια και μάντρες και γενικότερα ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε οποιαδήποτε εξωτερικό μέρος του σπιτιού ή του κήπου της δίνεται η δυνατότητα ν' ''απλωθεί''. Στην περίπτωση βέβαια της οδού Βλαχάβα 9 στον Πέρα Μαχαλά, το φυτό το ‘δωσε και κατάλαβε, αφού ξεπέρασε σε ύψος τα 7 μέτρα και τα κλαδιά της αγγίζουν τον 2ο όροφο της οικίας. Δικαιολογημένα γείτονες και περαστικοί θαυμάζουν τη βουκαμβίλια και ρωτούν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού Ηλία Φλούδα πώς το κατάφερε. «Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό επιτυχίας –θα μας πει ο κ. Φλούδας- παρά μόνο στον σωστό χρόνο κι όσο πρέπει, πότισμα και κλάδεμα. Αν και ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το φυλόχωμα. Πριν από 5 χρόνια προμηθεύτηκα το φυτό κι όσο διάστημα το είχα στη γλάστρα, αυτό δεν ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο. Μόλις το έβαλα στο χώμα, -εδώ και τρία χρόνια- η βουκαμβίλια συνεχώς αναρριχάται. Μου κάνει εντύπωση που δεν «χτυπήθηκε» από τους χειμώνες, καθότι ανοιξιάτικο λουλούδι» καταλήγει ο περήφανος μεν, ερασιτέχνης δε κηπουρός κ. Ηλίας.

Συμβουλές

Και με την ευκαιρία παραθέτουμε ορισμένα βασικά tips για τη βουκαμβίλια: Για όσους δεν γνωρίζουν η βουκαμβίλια είναι ένα φυλλοβόλο φυτό με ξυλώδεις βλαστούς που διακλαδώνονται και περιπλέκονται μεταξύ τους ενώ τα λουλούδια της μπορεί να είναι κόκκινα, μωβ (από τις ωραιότερες ποικιλίες), ροζ, λευκά, πορτοκαλί και βυσσινί. Η βουκαμβίλια αγαπά ιδιαίτερα την ηλιοφάνεια, ενώ είναι ευαίσθητη στο ψύχος και τον αέρα. Γι' αυτό και πρέπει να την φυτεύουμε σε σημεία που τα ''βλέπει'' γι' αρκετές ώρες ο ήλιος και δεν τα χτυπάει ιδιαίτερα ο αέρας. Η τοποθέτησή της σε κάποιο σκιερό σημείο, ίσως είναι και η βασική αιτία μειωμένης ανθοφορίας της. Κλαδεύεται οποτεδήποτε θέλουμε προκειμένου -εκτός των άλλων- να της δώσουμε και την κατεύθυνση και το σχήμα που επιθυμούμε. Καλό είναι πάντως ν' αποφεύγουμε το κλάδεμα σε ακραίες καιρικά περιόδους, όταν δηλαδή κάνει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη. Χρειάζεται πότισμα, αλλά χωρίς υπερβολές.

καθώς αυτό έχει επίπτωση στην ανθοφορία της (τις ίδιες επιπτώσεις έχει και η υπερβολική λίπανση). Γενικότερα, θα λέγαμε ότι είναι ένα φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, αλλά όχι στις παγωνιές.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass