ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Οργανώνεται και στη Λάρισα

* Κεντρικό πρόσωπο της πρωτοβουλίας η Ηρώ Διώτη

Δημοσίευση: 04 Νοε 2015 0:23

Σειρά διεργασιών στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς πυροδότησαν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού.

Το υψηλότατο ποσοστό του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που οδήγησε όμως στην υπογραφή μιας ιδιαίτερα σκληρής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές και η επακόλουθη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες σε έναν χώρο με ισχυρή σχετική προϊστορία τόσο σε θεωρητικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Έτσι, μετά τη Λαϊκή Ενότητα που φάνηκε να ξεκινάει με ορμή, αλλά έχει… προσγειωθεί μετά τη μη εκλογή της στη νέα Βουλή, πυκνώνει τις επαφές και τις παρεμβάσεις της η νεοσύστατη Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία έχει η πρώην βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, η οποία αφού ψήφισε «παρών» στις τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες του περασμένου καλοκαιριού, δεν κατέβηκε ως υποψήφια στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ηρώ Διώτη υπήρξε ομιλήτρια και στις δύο μέχρι σήμερα εκδηλώσεις της Δικτύωσης, σε αυτή δηλαδή της Θεσσαλονίκης στις 5 Οκτωβρίου και σε αυτή της Αθήνας, στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ, στις 23 Οκτωβρίου, όπου παρευρέθηκαν περίπου 250 άτομα, μια μέρα που το κέντρο της Αθήνας ήταν αποκλεισμένο λόγω της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ και έβρεχε καταρρακτωδώς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των στελεχών της Δικτύωσης, θα υπάρξει τον Δεκέμβριο πανελλαδική συνδιάσκεψη και μέχρι τότε θα έχουν προηγηθεί εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και στη Λάρισα.

ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ Η ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Όταν ερωτάται η Ηρώ Διώτη τι πρεσβεύει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και αν ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε πολιτική κίνηση ή σχηματισμό, απαντάει ότι «η Δικτύωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι μια δικτύωση ανθρώπων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων πολλών, οι οποίοι βρίσκονται και συζητάνε προς το παρόν για το τι συνέβη, αλλά και για το πώς πρέπει να ενεργοποιηθεί η κοινωνία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πολύ δύσκολες καταστάσεις που έρχονται, όπως για παράδειγμα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ή πώς μπορεί οι άνθρωποι της αριστεράς να ενεργοποιηθούν και να οργανωθούν σε μια κατεύθυνση αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πραγματικότητα που θίγει άμεσα τις ζωές τους. Αυτή η δικτύωση έχει μια λογική από κάτω προς τα πάνω. Οι συζητήσεις για φορέα και συμμαχίες δεν είναι ώριμες και δεν είναι αυτός ο στόχος για την ώρα».

Η πρώην βουλευτής τονίζει επίσης ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να βρούμε τρόπους να ακούγεται η άποψή μας που έχει συνθλιβεί με την υπογραφή της συμφωνίας και τη διαβεβαίωση ότι θα την τηρήσουμε κατά γράμμα. Εξαιρετικά σημαντικό είναι να σπάσει η αποδοχή του δόγματος ότι δεν υπάρχουν λύσεις εναλλακτικές και στο κεντρικό πολιτικό, αλλά και στο κοινωνικό σκηνικό».

Κάτι που αξίζει να επισημανθεί σχετικά με το έρεισμα που δείχνει να έχει στην κοινότητα της αριστεράς η πρωτοβουλία της Δικτύωσης είναι ότι στην πρόσφατη εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Αυγής», παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Δ. Παπαδάτος - Αναγνωστόπουλος, Γ. Αλμπάνης, Ν. Γιαννόπουλος, Ι. Κούρτοβικ. Έντονη ήταν η παρουσία νεολαίων, κυρίως αποχωρησάντων της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών της Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης (Μ. Μπαρσέφσκι, Κ. Μαρματάκης, Γ. Γιαννόπουλος). Παρέστησαν ακόμη στελέχη της ΛΑΕ (Αντ. Νταβανέλος) ή συνεργαζόμενοι (Ελ. Πορτάλιου). Παρευρέθηκαν ακόμα οι Τ. Κορωνάκης, Α. Καρίτζης και Κ. Ζαχαριάς. Την εκδήλωση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησαν οι Χ. Γολέμης, Β. Κατριβάνου και Ν. Τσιγώνιας.

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass