ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Επίσχεση εργασίας στο Κ.Υ. Τυρνάβου

* Π. Σαρχώσης: Είμαστε στο πλευρό των γιατρών

Δημοσίευση: 03 Νοε 2015 0:40
Από τη χθεσινή συνάντηση των ιατρών του Κ.Υ.Τ. με τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Π. Σαρχώση Από τη χθεσινή συνάντηση των ιατρών του Κ.Υ.Τ. με τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Π. Σαρχώση

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Ανεπιφύλακτα στο πλευρό των γιατρών του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου συμπαραστεκόμενος στα δίκαια αιτήματά τους τάχθηκε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους με επικεφαλής στην αντιπροσωπία τον εκπρόσωπο των νοσοκομειακών γιατρών νομού Λάρισας κ. Λάμπρο Καραγιώργο, της διευθύντριας του Κ.Υ.Τ. κ. Αναστασίας Νικιτίδου και του εκπροσώπου από το Περιφερειακό Ιατρείο του Αμπελώνα κ. Ιωάννη Αντωνόπουλο.

Όπως είναι γνωστό, σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από χθες Δευτέρα 2 Νοεμβρίου οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου και των περιφερειακών ιατρείων που υπάγονται σ αυτό, μετά το κάλεσμα της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ. (Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας) συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πριν δύο εβδομάδες τα Κέντρα Υγείας Φαρσάλων, Γόννων και Ελασσόνας, και από το καλοκαίρι αρκετά Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Μετά από μήνες αναμονής και καλής διάθεσης και έχοντας δώσει χρόνο στη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η υπομονή των γιατρών εξαντλήθηκε.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου επεσήμαναν ότι:

- Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των εφημεριών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι λεφτά υπάρχουν, φτάσαμε στον Νοέμβριο και οι γιατροί έχουν πληρωθεί μόνο τους πρώτους 4 μήνες του χρόνου κι αυτούς με περικοπές ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι πιθανότητες να προλάβουν να πληρωθούν όλους τους μήνες είναι πλέον ελάχιστες. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα συνεχίσουν να εφημερεύουν γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρωθούν!

- Πέρα όμως από τις απλήρωτες εφημερίες η 5η ΥΠΕ αναγκάζει τους γενικούς γιατρούς να καλύπτουν κενά σε καλοκαιρινά εφημεριακά κέντρα, σε απομακρυσμένες περιοχές όπως ο Δομοκός αλλά και σε νησιά όπως η Αλόννησος όπου σε άθλιες συνθήκες, εργάζονται για πάνω από δέκα συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, όχι μόνο απλήρωτοι και χωρίς καμιά ασφάλεια, αλλά καλύπτοντας από την τσέπη τους τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής.

- Όλα αυτά σε μια στιγμή που παιδίατροι, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι και οδοντίατροι, είναι είδος υπό εξαφάνιση σε πολλά Κ.Υ., και οι ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμό, είναι δραματικές αναγκάζοντας το προσωπικό των Κ.Υ. να παρακαλάει τους δήμους, τα ΚΑΠΗ, τους πολίτες, τα φαρμακεία, ή να πληρώνει από την τσέπη του για να τα εξασφαλίσει.

- Η εικόνα διάλυσης των Κ.Υ. συμπληρώνεται από την έλλειψη ασφάλειας που καθιστά ανέκδοτο την ασφαλή εφημέρευση, ενώ η έλλειψη ασθενοφόρων εκτός από μοιραία για τους ασθενείς, αυξάνει το κόστος της εφημερίας, καθώς ο γιατρός εκτός από χρήματα για την σίτισή του θα πρέπει ξεκινώντας για την εφημερία να εξασφαλίσει και χρήματα για να πληρώσει το ταξί της επιστροφής από μια ενδεχόμενη διακομιδή.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας εκτός από την ιατρική φροντίδα, τον χρόνο και τα χρήματά τους καταθέτουν στην εφημερία και την ψυχή τους. Είναι επομένως τουλάχιστον άδικο, να τους απαξιώνουν και να τους δίνουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Είναι σίγουρο ότι κανείς απ’ τους γιατρούς που κάνουν επίσχεση δεν χαίρεται γι’ αυτό, καθώς οι σχέσεις τους με τους ασθενείς είναι προσωπικές - φιλικές, όμως πρέπει να αντιδράσουν στη συνεχή υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Μιλώντας στην «Ε» μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης δήλωσε ότι συμμερίζεται τα δίκαια αιτήματα των ιατρών και συμπαρίσταται στον αγώνα τους. Καλεί δε τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό των ιατρών χωρίς μεμψιμοιρίες αγωνιζόμενοι όλοι μαζί με στόχο τη δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Και ο κ. Σαρχώσης κατέληξε: «Ο Δήμος Τυρνάβου βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου και βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του συνεισφέροντας έτσι ώστε να δίνονται όπου χρειάζεται άμεσα λύσεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass