ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟ 1945

«Κοιτάζουμε βαθιά στο παρελθόν για να κτίσουμε το μέλλον»

*«Η ελληνική κυβέρνηση παίζει επικίνδυνα παιγνίδια εμπλεκόμενη στο κουβάρι των αντιθέσεων για τον έλεγχο των αγορών στην περιοχή»

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2015 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:02

«Έχει μεγάλη σημασία για την πάλη του διεθνούς εργατικού κινήματος η βαθιά συνειδητοποίηση του χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», τόνισε ο Γιάννης Σκόκας, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, μιλώντας χθες βράδυ στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με αφορμή και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Και εξήγησε: «Και αυτός ο πόλεμος αλλά και όλοι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι έχουν την ίδια μήτρα. Τους αδυσώπητους και αγεφύρωτους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων. Μπορεί σε κάθε φάση, σε κάθε εποχή να αλλάζουν τα δόγματα, δηλαδή τα επιχειρήματα με τα οποία ντύνονται, όμως ο σκοπός, η αιτία παραμένουν ίδια. Πίσω τους πάντα κρύβονται οι οξυμένοι ανταγωνισμοί. Στη βάση αυτών των ανταγωνισμών συγκροτούνται συμμαχίες όπως ήταν ο Άξονας Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας από τη μια μεριά και η συμμαχία ΗΠΑ-Γαλλίας-Βρετανίας από την άλλη, Η κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία επεδίωκε και τον ταξικό αντίπαλο σε διεθνές επίπεδο να εξοντώσει, δηλαδή την ΕΣΣΔ, και στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό να βγει κερδισμένη αυτή σε σχέση με τις άλλες. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια... Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους συνέβαλαν στη μεγάλη αυτή λαϊκή νίκη. Είμαστε εδώ γιατί κοιτάζουμε βαθιά στο παρελθόν, για να κτίσουμε το μέλλον. H γνώση της Ιστορίας είναι πηγή πολιτικής αφύπνισης και πολιτιστικής ανάπτυξης. Πίσω από τον συμβολισμό της 9ης Μάη υπάρχουν καίρια συμπεράσματα για το σήμερα του λαϊκού κινήματος. Που βοηθούν να δούμε καλύτερα και βαθύτερα τον χαρακτήρα των τωρινών εξελίξεων».

Και ο Γ. Σκόκας συνέχισε: «Και σήμερα, οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε διαδοχικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε μικρότερου ή μεγαλύτερου βάθους οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού που κυοφορούν βαθύτερες και πιο γενικευμένες κρίσεις διεθνώς. Και σήμερα υπάρχουν διεθνείς μονοπωλιακές ενώσεις-συμμαχίας στη βάση αυτών των αντικρουόμενων συμφερόντων, που επεκτείνονται, αναδιατάσσονται, δημιουργούνται νέες.

Και στις μέρες μας, αποδεικνύεται ότι ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα. Οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε μια γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου που σαρώνει κατακτήσεις δεκαετιών. Επίθεση που ιδεολογικά - πολιτικά αιτιολογείται από τη μεριά του κεφαλαίου ως ανταπόκριση στις νέες προκλήσεις της «ανταγωνιστικότητας» και των «ανοικτών αγορών» του γνωστού δόγματος της «παγκοσμιοποίησης», ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη που βιώνουν μια μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια,

Η ελληνική κυβέρνηση, με τα δείγματα γραφής της έως σήμερα, φαίνεται ότι παίζει επικίνδυνα παιγνίδια και προς όλες τις κατευθύνσεις. Όντας μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιδιώκει να υπογράψει συμφωνία και ορκίζεται στην παραμονή στο ευρώ. Την ίδια στιγμή, κλείνει πονηρά το μάτι στην αμερικανική πολιτική και ταυτόχρονα εμφανίζεται ότι επιχειρεί να ενισχύσει τις σχέσεις με Κίνα και να αναλάβει ρόλο «γεφυροποιού» με τη ρώσικη πλευρά.

Προειδοποιούμε: Με τέτοια πολιτική εμπλέκεται ο ελληνικός λαός όλο και πιο πολύ στο κουβάρι των επικίνδυνων αντιθέσεων για τον έλεγχο και το μοίρασμα των αγορών στην ευρύτερη περιοχή από τα ιμπεριαλιστικά κράτη.

Το ζήτημα για το Εργατικό - Λαϊκό Κίνημα στο κάθε καπιταλιστικό κράτος δεν είναι να επιλέξει με ποια ομάδα ιμπεριαλιστών θα πάει, αλλά είναι να επιλέξει να κάνει το δικό του αγώνα ενάντια στον πόλεμο των αστικών τάξεων, να μην χύνει το αίμα του ο λαός για ξένα συμφέροντα, για να πλουτίζουν οι εκμεταλλευτές. Στο κάλπικο δίλημμα, συμφωνία με το νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα ή κρατική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ, προβάλλουμε τη μοναδική ελπιδοφόρα και ρεαλιστική διέξοδο, με οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για απόρριψη των οποιωνδήποτε εναλλακτικών αντιλαϊκών αστικών πολιτικών, τη ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου και την ΕΕ, σε συμπαράταξη και συσπείρωση με το ΚΚΕ».

*Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης μουσικοθεατρική παράσταση «Αναμνήσεις για τον Έρνστ Τέλμαν» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, προβολή βίντεο για την αντιφασιστική νίκη και έκθεση φωτογραφιών αρχειακού υλικού.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass