ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΗΣ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Μαθήματα ζωής σε παιδιά και εφήβους

* Στο νεοκλασικό κτίριο του Κέντρου Πρόληψης ν. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2015 21:30

Της Λένας Κισσάβου

Η πρώτη οργανωμένη δομή στην Ελλάδα, εκμάθησης ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων μέσω της τέχνης, γίνεται πραγματικότητα στη Λάρισα.

Το όνομά της: «Εργαστήρι ζωής» και περικλείει σε αυτό, όλο το νόημα της αποστολής του, η οποία αποτελεί ανάγκη στη σημερινή κοινωνική κατάσταση.

Το στοιχείο που τη διαχωρίζει μεταξύ άλλων δομών, είναι ότι μέσω της τέχνης και του λόγου, οι νέοι θα αναπτύξουν αυτές τις αξίες που θα τους θωρακίσουν στη ζωή και θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν υγιείς συμπεριφορές και να γίνουν ενεργοί πολίτες.

«Είναι ένα πρότυπο πρόγραμμα με πιλοτικό χαρακτήρα, που στόχο έχει να περάσει μηνύματα πρόληψης…», αναφέρει στην «Ε», η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ν. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ. κ. Λίτσα Λιακούλη, η οποία μας ενημέρωσε αναλυτικά για το «Εργαστήρι ζωής», μαζί με τη συντονίστρια αυτού η κ. Κική Τσιάτα, και την επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης κ. Ειρήνη Κουφάκη.

Να σημειωθεί πως για τη λειτουργία του υπογράφηκε Προγραμματική συμφωνία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

ΣΤΟ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΗΣ»

«Το Εργαστήρι Ζωής, το οποίο στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Λάρισας, φιλοδοξεί να γίνει ένας φιλόξενος χώρος, στον οποίο κυρίως παιδιά, έφηβοι αλλά και ενήλικες, θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με δεξιότητες που προάγουν την ψυχοκοινωνική υγεία και στοχεύουν στην πρόληψη των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών», τόνισε η κ. Λιακούλη, συμπληρώνοντας πως: «Απευθύνεται κυρίως στον νεανικό πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, υλοποιώντας προγράμματα που αναπτύσσουν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, ενδυναμώνουν την αυτοεκτίμηση και τις ικανότητες επικοινωνίας και συμβάλλουν στην ενίσχυση των παραγόντων που χαρακτηρίζουν έναν υγιή τρόπο ζωής».

Αναλυτικότερα για τα τμήματα που θα λειτουργήσουν σε αυτό, με δωρεάν συμμετοχή παιδιών και εφήβων είναι τα εξής:

1.Εργαστήρι Θεατρικής Παιδείας

Απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 7-17 ετών και φιλοδοξεί να μεταδώσει στα παιδιά το μήνυμα της Πρόληψης και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, με όχημα την τέχνη και τη ζωγραφική.

Ειδικοί παιδαγωγοί, εικαστικοί και κοινωνικοί επιστήμονες θα μυήσουν τα παιδιά στον κόσμο των Εικαστικών με ταυτόχρονη αποστολή να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τα απομακρύνουν από εξαρτήσεις και εξαρτητικές συμπεριφορές

2.Εργαστήρι Εικαστικών

Απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 7-17 ετών και περιλαμβάνει το κουκλοθέατρο και το θεατρικό παιχνίδι.

Σε αυτό το εργαστήριο, το όχημα των παιδιών για το ταξίδι τους στον κόσμο της Πρόληψης και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας είναι το θέατρο.

Με την καθοδήγηση των θεατρολόγων και των κοινωνικών επιστημόνων, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με δεξιότητες, όπως η αυτοεκτίμηση, η επικοινωνία, η διαχείριση και η έκφραση των συναισθημάτων.

3.Εργαστήρι Παραμυθιού

Απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 7-17 ετών και στοχεύει να αξιοποιήσει όλη τη σοφία του λαϊκού παραμυθιού και να τη μεταδώσει στα παιδιά.

Πολλές έννοιες, δομικές στη φιλοσοφία της Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας απαντώνται και κατέχουν κεντρικό ρόλο σε πολλά λαϊκά παραμύθια.

Τα παραμύθια, προσεκτικά επιλεγμένα από ειδικούς, έχουν πολλά να προσφέρουν στους συμμετέχοντες μαθητές.

4.Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

Απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους και σκοπό έχει να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να εκφραστούν μέσω της γραφής.

Η έκφραση των συναισθημάτων, η επικοινωνία με τους άλλους, η διαχείριση των σχέσεων, το μοίρασμα των ιδεών είναι έννοιες που συνδέονται τόσο με την δημιουργική γραφή, όσο και με την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας 

5.Εργαστήρι Εθελοντών – Ενηλίκων

Οι συμμετέχοντες θα ευαισθητοποιηθούν πάνω σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Η συμμετοχή σε όλα τα Εργαστήρια είναι δωρεάν.

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Πρόληψης στο τηλέφωνο 2410 555 935, καθημερινά, τις ώρες από 08:00 έως 15:00, μέχρι και τέλος Οκτωβρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass