ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Διαμαρτυρία συνταξιούχων στον Περιφερειάρχη

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2015 20:49

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Τον γ.γ της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό επισκέφθηκε αντιπροσωπεία των Συνταξιούχων του ΙΚΑ και των συγχωνευθέντων ταμείων για να διαμαρτυρηθούν με αφορμή τα νέα μέτρα που με το μνημόνιο προβλέπουν νέες περικοπές στις συντάξεις τους.

Στη συνάντηση οι συνταξιούχοι επέδωσαν στον περιφερειάρχη υπόμνημα με τα αιτήματα τους ζητώντας παράλληλα την προώθηση του στα αρμόδια υπουργεία.

ΟΙ συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν αποφασίσει να μετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΕΚΛ που διοργανώνεται την ερχόμενη Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στην Κεντρική Πλατεία.

Στο υπόμνημα που επιδόθηκε οι συνταξιούχοι μεταξύ άλλων ζήτησαν :

“Να αποσυρθούν τα νομοσχέδια που αφορούν τις περικοπές τις γενικότερες   ανατροπές στις συντάξεις και την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την κοινωνική ασφάλιση

• Επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών με εξειδίκευση ανά κλάδο, ηλικία, φύλο.

Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών τους συντάξεων. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.

Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας και έμμεσα ασφαλισμένων.

• Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις, στην έκδοση και απονομή των συντάξεων κύριων και επικουρικών. Με την παράδοση των δικαιολογητικών να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.

• Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζόμενων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.

Για τα αποθεματικά των ταμείων:

• Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία για τα ελλείμματα στα ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

• Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

• Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες, δωρεάν φάρμακα.

• Αποκλειστικό Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας. Κατάργηση της εισφοράς στον κλάδο της Υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. κ.α

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Εντωμεταξύ την οργή και την αγανάκτησή τους εκφράζουν και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου αναφέροντας ότι κατεδαφίζεται η κοινωνική ασφάλιση με το μέλλον να προοιωνίζεται άσχημο. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου καλώντας όλα τα μέλη τους σε επαγρύπνηση θα μας μιλήσουν για δυσβάσταχτα μέτρα που εντοπίζονται σε:

   Μείωση στις συντάξεις γύρω στο 12% από 1000 και άνω μικτά.

   Κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης.

   Οι επικουρικές συντάξεις θα χρηματοδοτούνται από τους πόρους των ταμείων και επιδιώκεται η συρρίκνωση τους και η κατάργησή τους.

   Ανά διετία αναλογιστικές μελέτες όπου ως το 2060 το περιθώριο αύξησης της Εθνικής

   Συνταξιοδοτικής δαπάνης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2,5% του ΑΕΠ (παρ.2 α.2 Ν.3863/10)

   Κατάργηση του εφάπαξ με το λεγόμενο συντελεστή βιωσιμότητας και νέο μαθηματικό τύπο στο Ταμείο Πρόνοιας.

   Εφαρμογή από 1-1-2015 νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων βάσει του Ν. 3863/2015 (βασική, αναλογική και ποσοστά αναπλήρωσης)

   Αύξηση των ορίων ηλικίας άμεσα και στο μέλλον σύνδεση των ορίων συνταξιοδότησης με μελέτη που θα ορίζει το προσδόκιμο ζωής.

   Με όλα αυτά τα μέτρα που εκπορεύονται από την Ε.Ε. με τα μνημόνια που ψήφισαν οι κυβερνήσεις σε βάρος μας είναι φανερό ότι κατεδαφίζεται η κοινωνική ασφάλιση και το μέλλον προοιωνίζεται άσχημο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass