ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

«Η Λάρισα πόλη για τον άνθρωπο»

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2015 1:19

Δημόσια συγκοινωνία, περπάτημα, ποδήλατο και «γειτονιές ήπιας κυκλοφορίας» θα αποτελέσουν τη στροφή προς πολιτικές βιώσιμης κινητικότητας, με απώτερο σκοπό «η Λάρισα να αποτελέσει πόλη για τον άνθρωπο» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο καθηγητής του ΕΜΠ Θαν. Βλαστός παρουσιάζοντας τις τελικές προτάσεις της μελέτης αστικής κινητικότητας.

Η μελέτη παρουσιάσθηκε χθες βράδυ κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας (παρουσία εκπροσώπων φορέων της πόλης) για να εγκριθεί στο τέλος του μήνα σε ό,τι αφορά στο διαδικαστικό μέρος – ανοίγοντας παράλληλα τον «δρόμο» για μια «άλλη Λάρισα» αφού προηγηθούν οι πολιτικές αποφάσεις για την ιεράρχηση των έργων και εξευρεθούν οι πόροι για τη χρηματοδότησή τους.

Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από τον συγκοινωνιολόγο Χρ. Ριζομυλιώτη ενώ νωρίτερα ο κ. Βλαστός, σημείωσε πως «η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη που έχει στα χέρια της μια τέτοια μελέτη» για να σταθεί στη βιώσιμη κινητικότητα η οποία όπως είπε «δεν είναι πολυτέλεια».

«Η Λάρισα» πρόσθεσε «έχει ήδη ένα έργο σε πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους» και συγκοινωνίες, τονίζοντας ακόμη πως «η στόχευση είναι η ενίσχυση της ταυτότητας της Λάρισας, με το Αρχαίο Θέατρο, τον Πηνειό, την έμφαση στη γειτονιά».

Ο κ. Ριζομυλιώτης αναφέρθηκε αναλυτικά στα προτεινόμενα έργα για να υπογραμμίσει πως «η μεγάλη πρόκληση για τους σχεδιασμούς για το αύριο της Λάρισας είναι να γίνει η πόλη ακόμη πιο ζωντανή, να γεμίσουν οι δρόμοι με περισσότερους πεζούς και πολλούς ποδηλάτες».

«Είναι πια αποδεδειγμένο, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για να βελτιωθούν οι συνθήκες μέσω μιας πιο 'αποτελεσματικής' κατανομής των αυτοκινήτων στο δίκτυο. Για να χαλαρώνουν οι συνθήκες στις αρτηρίες φτάσαμε στο σημείο να επιστρατεύονται ακόμη και οι δρόμοι γειτονιάς, διοχετεύοντας τη ροή από μέσα τους».

«Για να μετατραπούν οι γειτονιές σε 'ήπιας κυκλοφορίας' πρέπει το οδικό τους δίκτυο να αποκτήσει μια νέα γεωμετρία που θα περιορίζει τις ταχύτητες και θα διαθέτει περισσότερο χώρο για περπάτημα, ποδήλατο και πράσινο. Αυτός είναι ο βασικός στόχος του «Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας»: Η Λάρισα να γίνει προοδευτικά μια πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα και μικρότερες ταχύτητες».

ΣΤΟΧΟΙ

Προσθέτοντας ότι «ο σχεδιασμός βιώσιμης κινητικότητας πρέπει να εστιάζει στους πολίτες και να τους προσκαλεί να συμμετέχουν σε αυτόν. Ο σχεδιασμός να λαμβάνει υπόψη του το κοινωνικό κόστος και οφέλη έχοντας ως βασική αρχή κάθε τρόπος μετακίνησης να εσωτερικεύει το κόστος του και να μην το μεταθέτει στην κοινωνία.

Αύξηση της χρήσης δημόσιας συγκοινωνίας, ποδηλάτου και περπατήματος ώστε να επικρατούν συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας. Να περιοριστούν η ενεργειακή κατανάλωση, η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου και γενικότερα της ρύπανσης. Διαχείριση της προσφοράς - ζήτησης της στάθμευσης, ώστε έτσι να ελέγχεται και η ένταση της κυκλοφορίας».

ΕΡΓΑ

Τα προτεινόμενα έργα, όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στη μελέτη, διαχωρίζονται σε βραχυπρόθεσμα (5ετία), μεσοπρόθεσμα (10ετία) και μακροπρόθεσμα (20ετία). Απαιτούμενα κρίνονται έργα όπως η λεωφόρος Καραμανλή (διαμόρφωση παράπλευρων οδών, σηματοδοτούμενων κόμβων κλπ), του συνδετηρίου τμήματος από τον κόμβο της ΔΕΥΑΛ έως τη Γεωργική Σχολή και η αναμόρφωση του δρόμου Λάρισας – Τρικάλων.

Στα μακροπρόθεσμα έργα, μεταξύ άλλων προτείνεται η σύνδεση της παλαιάς εθνικής Βόλου – Λάρισας με την παλιά εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να «παρακαμφθεί» η συνοικία του Αγ. Γεωργίου. Όπως και η σύνδεση της παλαιάς εθνικής Βόλου – Λάρισας με τον κόμβο της «Βιοκαρπέτ».

Προτείνονται επίσης κυκλικοί κόμβοι σε διασταυρώσεις οδών (Καραμανλή, Ιωαννίνων, Σανδράκη, Κοζάνης κ.α.) μονοδρομήσεις (Λατταμύα, Καρδίτσης), αλλά και διανοίξεις (Τσιτσάνη).

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ

Στο στενό κέντρο της πόλης προτείνεται η ενοποίηση του δικτύου πεζοδρόμων όπως και η πεζοδρόμηση πρόσθετων τμημάτων της Βενιζέλου και της Μεγ. Αλεξάνδρου (για την ίδια οδό σε πρώτη φάση προτείνεται η λειτουργία της ως λεωφορειόδρομος), της μετατροπής της οδού Κύπρου σε άξονα ήπιας κυκλοφορίας, όπως το ίδιο προτείνεται και για οδούς που συνδέουν τον Σιδηροδρομικό Σταθμό με το κέντρο.

ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Η μελέτη περιλαμβάνει επίσης πολιτικές διαχείρισης της στάθμευσης, δίκτυα ροών πεζών – μέσω 9 κεντρικών οδών – στο κέντρο, δίκτυα ροών ποδηλάτων με ένα νέο δίκτυο μήκους 50 χλμ που θα ενισχυθούν με ποδηλατοστάσια στο κέντρο αλλά και χώρους ενοικίασης ποδηλάτων και τέλος, προτείνονται μέτρα προώθησης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Μετά την παρουσίαση από τους μελετητές, επικεφαλής των παρατάξεων προχώρησαν σε ερωτήσεις αλλά και τοποθετήσεις, όπως έπραξαν και, ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ταξί Παν. Γκόνιαρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κων. Σαπουνάς, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Μιχ. Σακελλαρίου, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ταξί Νίκ. Πιπερίδης, η εκπρόσωπος της Ιατρικής Σχολής Ρίτα Κοντογιάννη και η εκπρόσωπος του Ποδηλατικού Συλλόγου «ΠΑΣ Πηνειός».

Να σημειωθεί τέλος ότι στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας συζητήθηκαν και τρέχοντα θέματα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass