ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Παρακαταθήκη» η πολιτιστική πολιτική

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2015 20:53
Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής στο δημαρχείο Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής στο δημαρχείο

 

«Η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι το “εργαλείο” που θα οδηγήσει στη χάραξη πολιτιστικής πολιτικής με τη συμμετοχή των φορέων και αυτό θα είναι το μεγάλο όφελος για την πόλη» τόνισε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτιστικού Σχεδιασμού.

Η Επιτροπή συνεδρίασε χθες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή φορέων της πόλης με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα και, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Γραφείου της Υποψηφιότητας της Λάρισας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 Γεώργιο Σάρλη, να αναφέρονται στη χάραξη πολιτιστικού σχεδιασμού παράλληλα με την διεκδίκηση του θεσμού.

Με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ο πολιτισμός και η τοπική ανάπτυξη είναι έννοιες που σχετίζονται μεταξύ τους άμεσα. Οι αναπτυξιακές δυνατότητες από την αξιοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας μπορούν να συμβάλουν άμεσα στην αναζωογόνηση αστικών περιοχών.

Στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας, της παγκοσμιοποίησης και της κοινωνίας της πληροφορίας, ο πολιτισμός μπαίνει σε μια νέα φάση. Λόγω των κοινωνικών και οικονομικών πλεονεκτημάτων που επιφέρει, αναγνωρίζεται πλέον ως σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε πόλης, ιδιαίτερα λόγω της άμεσης σύνδεσης του με τον αστικό τουρισμό και πλέον αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες στον οποίο οι πόλεις στηρίζουν την ανάπτυξη τους».

Όπως τονίσθηκε στη σύσκεψη «ο πολιτιστικός σχεδιασμός είναι μια πολύπλευρη προσέγγιση που παρέχει τις στρατηγικές για τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου διατήρησης και αξιοποίησης των πολιτιστικών πόρων και μπορεί να γίνει κατανοητός καλύτερα ως: Η στρατηγική χρήση των πολιτιστικών πόρων για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των κοινοτήτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Μια προσέγγιση βασισμένη στους ευρείς ορισμούς "του πολιτισμού" και των "πολιτιστικών πόρων", οι οποίοι καλύπτουν την κληρονομιά, τις τοπικές παραδόσεις, τις τέχνες, τα πολυμέσα, την τοπογραφία, την αρχιτεκτονική, το αστικό σχέδιο, την αναψυχή, τον αθλητισμό, τη ψυχαγωγία και τον τουρισμό.

Μια πολιτιστικά ευαίσθητη προσέγγιση στον αστικό και περιφερειακό σχεδιασμό και στη χάραξη περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής».

«Η Επιτροπή» τόνισε ο κ. Σάπκας «θα είναι το κέρδος μας άσχετα από τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η Πολιτιστική είναι η “αφορμή”, το κέρδος μας μακροπρόθεσμα θα είναι η πολιτιστική πολιτική» τονίζοντας πως «η Λάρισα διαθέτει περισσότερους από 100 ενεργούς πολιτιστικούς συλλόγους» εξηγώντας παράλληλα τους στόχους της δημοτικής αρχής στον τομέα του πολιτισμού.

Για να υπογραμμίσει πως «το βασικό προαπαιτούμενο για μια σωστή πολιτιστική πολιτική σε τοπική κλίμακα, είναι η αξιοποίηση της δυνατότητας, που αντικειμενικά έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αποτελέσει το προνομιακό πεδίο για τη διαμόρφωση συστηματικών συνεργασιών και στερεών εταιρικών σχέσεων και με τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις (Δημόσιος, ιδιωτικός και εθελοντικός τομέας) στο χώρο του πολιτισμού»

Για να καταλήξει λέγοντας ότι «η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, συνιστά για μας το βασικότερο χαρακτηριστικό της πολιτικής μας στον τομέα του Πολιτισμού. Η ιδέα μας είναι οι πολίτες να λειτουργούν όχι ως παθητικοί θεατές αλλά ως συνεργοί».

Με τον κ. Σάρλη να τονίζει μεταξύ άλλων πως «το Στρατηγικό Πλάνο Πολιτιστικού Σχεδιασμού της Λάρισας θα αποτελέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο, παρακαταθήκη της προσπάθειας για την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021. Για πρώτη φορά, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της πόλης θα συνδημιουργήσουν το πλάνο για το που πρέπει να στοχεύσει και το πως θα το καταφέρει η Λάρισα την επόμενη δεκαετία σε σχέση με τον πολιτισμό της και της προοπτικές και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά της.

Στόχος δεν είναι απλά η σύνταξη ενός Στρατηγικού Σχεδίου για τον Πολιτισμό, αλλά η ουσιαστική συνεργασία και δημιουργία εταιρικής σχέσης με διάρκεια μεταξύ θεσμών, φορέων, πολιτών, η παρακολούθηση υλοποίησης του σχεδίου μέσω δεικτών, η επαναξιολόγηση, ανανέωση κι εμπλουτισμός του με νέα στοιχεία ή συνθήκες που προκύπτουν κι η αξιοποίησή του στο πλαίσιο της συνολικής ανάπτυξης της πόλης».

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία θα επαναλαμβάνει τακτικά τις συνεδριάσεις της, πέραν των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του ΤΕΕ, του ΟΕΕ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, της Ενωσης Ξενοδόχων, καθώς και αρκετών ακόμη εκπροσώπων επαγγελματικών συλλόγων καθώς και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον Πολιτισμό.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass