ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Να μην «φύγουν» τα τρένα

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2015 7:37

Τους βουλευτές της Θεσσαλίας, για τα προβλήματα του ΟΣΕ ενημερώνει με ανοιχτή επιστολή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος», υποβάλλοντας συγχρόνως και προτάσεις. Στην επιστολή αναφέρονται, σε γενικές γραμμές:

Ενιαίος Δημόσιος Σιδηρόδρομος: Ο διαχωρισμός και κατακερματισμός του Σιδηροδρόμου σε πολλές εταιρείες, με ξεχωριστά Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Διευθύνσεις και προσωπικό απέτυχε. Συρρίκνωσε το σιδηροδρομικό έργο, με την κατάργηση γραμμών και δρομολογίων και στόχευε στην ευκολότερη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και μείωσης του προσωπικού. Λογιστικός διαχωρισμός υποδομής και εκμετάλλευσης: Όλα τα σιδηροδρομικά δίκτυα των μεγάλων χωρών της Ευρώπης, εφαρμόζουν το μοντέλο του λογιστικού διαχωρισμού υποδομής και εκμετάλλευσης, το οποίο είναι επιτρεπτό από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα άλλα εφαρμοζόμενα σιδηροδρομικά μοντέλα απέτυχαν παταγωδώς.

Ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ: Οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ που ξεκίνησε το 2013 έχουν αποσαθρώσει τη λειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων, τόσο σε επίπεδο στελέχωσης και τροχαίου υλικού όσο και σε επίπεδο υποδομών. Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι Σιδηροδρομικοί υπενθυμίζουν τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, για σταμάτημα των αποκρατικοποιήσεων και επανένωση των εταιρειών του Σιδηροδρόμου.

Εκσυγχρονισμός δικτύου - Προσλήψεις προσωπικού: Ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός του Δικτύου, όπως η ολοκλήρωση των έργων υποδομής, η αναβάθμιση των γραμμών, η ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση, οι προμήθειες, ανανέωση του γερασμένου τροχαίου υλικού κλπ., απαραίτητα για τις ανάγκες λειτουργίας του δικτύου, σκοντάφτει εδώ και χρόνια στην ιδιωτικοποίηση. Η εκάστοτε δε κυβέρνηση, να μην προχωράει στις ενέργειες που χρειάζονται, επικαλούμενη την «επικείμενη» ιδιωτικοποίηση. Η αλλοπρόσαλλη πολιτική που εφαρμόστηκε και οι απαγορευτικές διατάξεις για πρόσληψη προσωπικού δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Σιδηροδρόμου. Όταν άρχισε να αυξάνεται το έργο του ΟΣΕ ενεκρίθη η επιστροφή των μεταταγμένων, πλην όμως πολλοί είναι πια αναγκαστικά συνταξιούχοι ή δεν επιθυμούν την επιστροφή των. Γι’ αυτό, για να εκτελεστεί το πρόγραμμα, αναγκάζουν τους εργαζομένους σε πολύωρη υπερωριακή απασχόληση, κάτι που κοστίζει ακριβότερα από την πρόσληψη νέων υπαλλήλων.

Συντήρηση τροχαίου υλικού: Σήμερα υπάρχει έλλειψη τροχαίου υλικού. Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότερα από 200 βαγόνια έχουν «παροπλιστεί» και βρίσκονται ακινητοποιημένα σε διαφόρους σταθμούς, γιατί η ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδ/κού Τροχαίου Υλικού) δεν έχει επαρκές προσωπικό να τα επισκευάσει. Αποτέλεσμα, ο ΟΣΕ να χάνει σημαντικά έσοδα από την έλλειψη προσωπικού που αναγκάζει τη Διοίκηση να λέει «ΟΧΙ» σε σημαντικές εμπορευματικές συμφωνίες. Στρατηγικές συνεργασίες. Διακρατικές συμφωνίες: Είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες, τόσο με μεγάλες σιδηροδρομικές εταιρίες των Βαλκανίων, όσο και με παγκόσμιους διακινητές εμπορευμάτων. Μια εθνική στρατηγική συνδυασμένων μεταφορών θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το Σιδηρόδρομο όσο και για τη χώρα. Για τον σκοπό αυτό απαιτούνται διακρατικές συμφωνίες, τόσο με τα Σκόπια όσο και με τη Σερβία, για τη διέλευση των σιδηροδρομικών φορτίων, ώστε έτσι να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Ηλεκτροκίνηση – Τηλεδιοίκηση: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης, που δεν έχει όλο το δίκτυο ηλεκτροκίνητο, ενώ τόσο τα Σκόπια όσο και η Σερβία, παρότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δίκτυα, έχουν ηλεκτροκίνηση από τη δεκαετία του 1960. Στη χώρα μας γίνονται προσπάθειες 30 και πλέον ετών, για την ολοκλήρωση των έργων. Σήμερα εκτελούνται σημαντικά έργα. Ανταγωνιστές: Ο Πειραιάς αποτελεί πόλο έλξης σε ξένους ανταγωνιστές, οι οποίοι καλοβλέπουν την είσοδό τους στη χώρα μας και να πάρουν την εκμετάλλευση της μετακίνησης φορτίων. Ας ελπίσουμε ότι οι Κινέζοι δεν αγανάκτησαν με τα ελληνικά ήξεις - αφήξεις και ψάχνουν για εναλλακτικούς διαδρόμους εισόδου στην Ευρώπη...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass