ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ 60 ΕΩΣ ΚΑΙ 80 ΕΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Η Τρίτη Ηλικία «σερφάρει» στο διαδίκτυο

* «Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της αλλαγής φιλοσοφίας για τον ρόλο των ΚΑΠΗ στη Λάρισα» τονίζει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημ. Δεληγιάννης

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2015 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:56

Της Λένας Κισσάβου

Ο κύριος Γιώργος θα μπει επιτέλους στο «σκάιπ» για να συνομιλήσει ζωντανά με την εγγονή του, στο εξωτερικό. Η κυρία Μαρία, θα «σερφάρει» στο διαδίκτυο, θα κάνει και «φέις μπουκ» (facebook).

Ο κύριος Δημήτρης, θέλει να μάθει πώς θα τα καταφέρει να παραγγέλνει τα φάρμακά του μέσω του διαδικτύου, στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες των ασφαλιστικών φορέων και να κλείνει ραντεβού με τον γιατρό.

Όλοι τους έχουν έναν κοινό στόχο, όπως είπαν: «να μάθουμε αυτό το μαραφέτι, γιατί μπορεί να κάνει πολλά. Γιατί να μην τα καταφέρουμε, έχουμε κάνει τόσα στη ζωή μας!».

Λίγο ...έξω από τα νερά τους, λίγο αγχωμένοι, λίγο αμήχανοι, αλλά με έκδηλο ενθουσιασμό για το καινούργιο, με πείσμα ...να πετάξουν από πάνω τους την ταμπέλα των ηλεκτρονικά αναλφάβητων, δεκαπέντε άτομα, ηλικίας από 59 έως και 80 ετών, κάθισαν για πρώτη φορά να μάθουν να χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή.

«Νιώθω σαν να ξεκινώ την Α' δημοτικού...», αναφέρει ένας 65χρονος, ενώ ένας άλλος το διακωμωδεί: «Εγώ πρέπει να τα μάθω όλα και να είμαι καλός μαθητής, για να μην απογοητεύσω τους γονείς μου που πληρώνουν για να σπουδάσω!».

Όλα αυτά εξελίχθηκαν προ ημερών, σε μια αίθουσα του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης, του Δήμου Λαρισαίων (παλιό Ορφανοτροφείο Λάρισας), στο πρώτο μάθημα, ενός εκ των τμημάτων που συγκροτήθηκαν από άτομα Τρίτης Ηλικίας, για εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Όταν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, δρομολογούσε την υλοποίηση μια τέτοιας δράσης, επιθυμώντας μεταξύ άλλων, να βγάλει από την παθητικότητα του καφενείου και του σπιτιού, τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, ποτέ δεν φανταζόταν ότι η απήχηση θα ξεπερνούσε κάθε προσδοκία.

Εβδομήντα άτομα Τρίτης Ηλικίας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και βέβαια, όταν πήγε να τους ευχηθεί ...καλή πρόοδο και να τους ευχαριστήσει για την τόλμη τους να ενεργοποιηθούν στις νέες τεχνολογίες, ήταν φανερή η χαρά και η ικανοποίησή του.

«Ένας εξ αυτών», μας λέει ο αντιδήμαρχος «ήταν συμμαθητής με τον πατέρα μου»!

Το πρώτο μάθημα, λοιπόν, η πρώτη γνωριμία με την καθηγήτρια Πληροφορικής και των συμμαθητών, δεν θα μπορούσε παρά να

αποτελέσει για όλους ένα γιορτινό ξεχωριστό γεγονός στη ζωή τους.

Οι μαθητές ετών –ήντα και άνω, ανυπομονούσαν να αγγίξουν το πληκτρολόγιο, να δώσουν εντολές, να δουν στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους έναν κόσμο άγνωστο σε αυτούς, που ήθελαν όμως πολύ να κατακτήσουν.

Ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν τα μαθήματα και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γι' αυτή την ευκαιρία που τους δόθηκε και μάλιστα χωρίς οικονομικό κόστος.

Πρωτόγνωρη δράση μεν, τολμηρή ίσως, αλλά αποδείχθηκε το πόσο την είχαν ανάγκη τα άτομα που ναι μεν αποχώρησαν από την ενεργό δράση επαγγελματικά, αλλά όχι από τη ζωή!

«Αντε Γιάννη, θα ταξιδέψεις κιόλας, σε άλλες χώρες μακρινές, σε αυτές που δεν τα κατάφερες να δεις από κοντά... Όλα τα δείχνει η οθόνη! Θα δεις», πειράζονται οι συμμαθητές.

Πέντε τμήματα συγκροτήθηκαν και θα λειτουργούν, το ένα στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης και τα υπόλοιπα σε σχολεία, στα 9ο, 12ο, 17ο Δημοτικά Σχολεία Λάρισας και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης.

Αυτά τα τμήματα ένταξης ηλικιωμένων στις νέες τεχνολογίες, αποτελούν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αλλαγής φιλοσοφίας λειτουργίας των ΚΑΠΗ του δήμου Λαρισαίων, μιας φιλοσοφίας που μας εξηγεί ο κ. Δεληγιάννης: «Εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσουμε πλέον για τα μέλη των ΚΑΠΗ, προκειμένου να αλλάξουμε τη στάσιμη κατάσταση μιας παθητικότητας που υπήρχε, με την ενεργοποίηση των μελών του. Πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τη νοοτροπία των ΚΑΠΗ, ως χώροι καφενείου. Ετσι παράλληλα δημιουργήθηκαν και τμήματα άθλησης, χορού... κ.ά., που αν μη τι άλλο στοχεύουν σε μια ουσιαστική προσφορά στην Τρίτη Ηλικία».

Συγκεκριμένα για τα τμήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών ο υπεύθυνος των ΚΑΠΗ Δήμου Λάρισας, κ. Κωνσταντίνος Τσαούσης, μας είπε: «Σκοπός είναι να φέρουμε την Τρίτη Ηλικία, κοντά στις νέες τεχνολογίες. Να τους προφέρουμε τη γνώση και να κατακτήσουν δεξιότητες, που θα τους ωφελήσουν στη ζωή τους. Έτσι θα έρθουν και πιο κοντά με τις νεότερες γενιές, θα ...μιλούν τη γλώσσα τους και θα καταλαβαίνουν πλέον τους όρους που χρησιμοποιούν στα ηλεκτρονικά μέσα και στο διαδίκτυο».

Τα μαθήματα θα διαρκέσουν μέχρι και τις 4 Ιουνίου, ενώ είναι ευέλικτα, που σημαίνει ότι θα διδαχθούν ενότητες ανάλογα με τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο Δήμο Λαρισαίων λειτουργούν έξι ΚΑΠΗ και δεκαεπτά «Στέκια Ηλικιωμένων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass