Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Λάρισα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – τρίτος πόλος ανάπτυξης στην Ελλάδα

*Απ. Καλογιάννης «Η Λάρισα βρίσκεται σε εφαλτήριο άλματος στο μέλλον. Η πολιτιστική πρωτεύουσα δεν είναι πρότζεκτ υποδομών, ούτε μεγαλοϊδεατισμός» *Λάκης Λαζόπουλος: «Για μένα η Λάρισα είναι η Ευρώπη. Η πόλη μου το αξίζει και με το παραπάνω να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα»

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2015 0:18
Στιγμιότυπo από τη χθεσινή επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας της Λάρισας Στιγμιότυπo από τη χθεσινή επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας της Λάρισας

 

Του Γιώργου Μακρή

Τη βούληση της δημοτικής αρχής να αναδείξει τη Λάρισα σε τρίτο πόλο στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης, παρουσιάζοντας, χθες, στην Αθήνα, την υποψηφιότητα της Λάρισας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021.

«Η πολιτιστική πρωτεύουσα δεν είναι πρότζεκτ υποδομών, δεν εκφράζει τον μεγαλοϊδεατισμό της πόλης. Πάνω απ’ όλα η Λάρισα μ’ ένα δυναμισμό σ’ όλα τα επίπεδα έχει ανάγκη να συνομιλήσει με το εξωτερικό της περιβάλλον, έχει ανάγκη να συνομιλήσει με το ευρωπαϊκό της περιβάλλον, να «εκμεταλλευτεί» τις ευκαιρίες που παρουσιάζει το κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Απ. Καλογιάννης και εξέφρασε την πεποίθησή του πως «η Λάρισα βρίσκεται σε εφαλτήριο άλματος στο μέλλον. Σχεδιάζει σ’ όλα τα επίπεδα σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας. Υπερβαίνει τη δική μου θητεία, δεν ξέρω τι θα κάνουν αύριο οι Λαρισαίοι. Η Λάρισα το είχε ανάγκη αυτό. Παλαιότερα, με ανάλογες πολιτικές έγινε από λασπούπολη αστικό κέντρο. Σήμερα από αστικό κέντρο με οικονομικό δυναμισμό σ’ όλα τα επίπεδα πρέπει να γίνει ευρωπαϊκή πόλη, με ευρωπαϊκό στίγμα, με ανεπτυγμένη την κοινωνία της», επισήμανε.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η Λάρισα διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας και κάνει μια «σημαντικότατη» προσπάθεια, όπως χαρακτηριστικά είπε, διαψεύδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εκείνους που υποστήριξαν ότι η πόλη έχασε χρόνο σε σχέση με τις άλλες υποψήφιες πόλεις.

Ο κ. Απ. Καλογιάννης παρουσίασε συνοπτικά το προφίλ, την ιστορία και την πολιτιστική παράδοση της Λάρισας, ανέδειξε τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, τόνισε την ευρύτατη κοινωνική συναίνεση που έχει η υποψηφιότητα και προϊδέασε ότι οι δράσεις που θα αναληφθούν «θα είναι λελογισμένες και ενταγμένες σ’ ένα ευρύτερο επιχειρησιακό σχέδιο της πόλης. Δεν μπορεί για παράδειγμα η πόλη να προχωρά στο πολιτιστικό της επίπεδο και να αφήνει πίσω της ένα κομμάτι της κοινωνίας, όπως και τις αστικές αναπλάσεις και γενικότερα τα ζητήματα της τοπικής ανάπτυξης», εξήγησε.

Ο Λ. ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

«Η Λάρισα είναι η πόλη που γεννήθηκα, έζησα και μεγάλωσα. Δεν την άφησα ποτέ και δεν μ’ άφησε ποτέ. Η πόλη μου το αξίζει με το παραπάνω να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο καταξιωμένος καλλιτέχνης κ. Λάκης Λαζόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την υποψηφιότητα.

Ο κ. Λαζόπουλος επισήμανε ιδιαίτερα «τον βαθύ πολιτισμό που είναι χαραγμένος στους Λαρισαίους», τόνισε το πόσο ζωντανή και ιστορική πόλη είναι η Λάρισα, διέτρεξε τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης με έμφαση στο Αρχαίο Θέατρο και ανέδειξε τη δημιουργία του Θεσσαλικού Θεάτρου, για το οποίο είπε ότι «έθεσε τη σφραγίδα του πολιτισμού σ’ όλη την Ελλάδα».

«Ερχόμενος στη Λάρισα ανακαλύπτει κάποιος έναν νέο τρόπο ζωής, έναν νέο τρόπο σκέψης. Αυτό είναι πάνω στο οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια Ευρώπη πολιτισμών κι όχι Ευρώπη οικονομικών μεγεθών. Για μένα η Λάρισα είναι η Ευρώπη. Ευρώπη είναι εκεί που θέλεις κι όχι εκεί που αναγκάζεσαι να ζεις. Δεν είναι πολιτισμός η απομόνωση του ανθρώπου», είπε με νόημα.

Για το περιεχόμενο της πολιτιστικής πρωτεύουσας ο δημοφιλής καλλιτέχνης κατέθεσε τις εξής προτάσεις: «Να αξιοποιηθούν οι νέοι. Να γίνουν οι πλατείες του διαρκούς πολιτισμού. Εγώ όλη μου τη ζωή στη Λάρισα τη θυμάμαι σε μια πλατεία. Να γίνονται λοιπόν στις πλατείες εκδηλώσεις τακτικότατα με νέα συγκροτήματα, νέες παραστάσεις, νέες μορφές τέχνης καθώς οι πλατείες ξεφοβίζουν τους ανθρώπους. Να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα, να μάθουν τον τρόπο ζωής στα χωριά, να διδαχθούν την ιστορία της Θεσσαλίας, να επισκεφθούν τα μνημεία και να γίνει σχεδιασμός από την αρχή ώστε οι υποδομές που θα γίνουν για την πολιτιστική πρωτεύουσα να μείνουν στην πόλη κι όχι να γίνουν αρπαχτές από εργολάβους. Η Λάρισα αξίζει να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα και μέσα από χρηστή διοίκηση να αφήσει υποδομές για το μέλλον, να λειτουργούν και να μην ερημώσουν».

*Τη στήριξή της στην υποψηφιότητα της Λάρισας εξέφρασε και η κορυφαία χορεύτρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Ελεάννα Ανδρεούδη, προτείνοντας κι αυτή με τη σειρά της μέσω της πολιτιστικής πρωτεύουσας «να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους που έχουν το ταλέντο, τη δύναμη, το μεράκι καθώς και στους μεγαλύτερους που αποτελούν έμπνευση για μας».

*«Η Λάρισα θα κερδίσει και θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 αλλά έχουμε να κερδίσουμε ακόμη κι αν δεν πάρουμε τον τίτλο», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας και όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, «έχουμε αρχίσει ήδη να κερδίζουμε:

-πρώτον πάνω από 100 φορείς στη Λάρισα που ασχολούνται με τον πολιτισμό καταγράφονται και διασυνδέονται μεταξύ τους αλλά και με το εξωτερικό,

-και δεύτερον η Λάρισα αποκτά μακροχρόνια και πιο ουσιαστική πολιτιστική πολιτική με την επιτροπή πολιτικού σχεδιασμού που θεσμοθετείται και θα συνεδριάσει υπό τον δήμαρχο και με τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών φορέων αλλά και της αντιπολίτευσης, ενώ ο σχεδιασμός θα συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο».

*Την αγάπη του για τη Λάρισα εξέφρασε ο συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Αθήνα, 1985) κ. Σπύρος Μερκούρης (αδελφός της αξέχαστης Μελίνας) αν και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν στηρίζει κάποια από τις υποψήφιες πόλεις. Ο κ. Σπ. Μερκούρης εξιστόρησε πώς δημιουργήθηκε ο θεσμός και άσκησε κριτική στη γραφειοκρατικοποίησή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Ο πολιτισμός πρέπει να είναι ελεύθερος, δεν πρέπει να έχει κανόνες», είπε, ενώ τόνισε ότι «ο πολιτισμός έχει εξοστρακιστεί από την Ευρώπη».

*Τη διάθεση των βουλευτών να στηρίξουν την προσπάθεια της Λάρισας εξέφρασε ο Λαρισαίος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Κέλλας θέτοντας το ερώτημα για το πώς ακριβώς μπορούν να συμβάλουν οι πολιτικοί στο εγχείρημα αυτό.

«Εσείς κι αν μπορείτε», απάντησε ο κ. Λάκης Λαζόπουλος και πρόσθεσε: «να φτιάξετε κόμμα: «Λαρισαίοι». Να αφήσετε έξω τις μικροδιαφορές σας και να βοηθήσετε να «τρέξει» αυτή η ιστορία πολύ πιο γρήγορα». Ως «χρήσιμη» αξιολόγησε τη συμμετοχή των βουλευτών και ο δήμαρχος Λαρισαίων.

*Στοιχεία για την υποψηφιότητα της Λάρισας παρέθεσαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της επιτροπής διεκδίκησης κ. Γιώργος Βουλγαράκης, ο εκτελεστικός διευθυντής κ. Γιώργος Σάρλης και η διευθύντρια επικοινωνίας κ. Όλγα Σταυροπούλου.

Χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου απηύθυνε η κ. Χριστίνα Καραϊτίδη εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Τη συνέντευξη Τύπου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κ. κ. Νίκος Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Μάξιμος Χαρακόπουλος (ΝΔ), Κώστας Μπαργιώτας (ΠΟΤΑΜΙ) και Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ), ο πρόεδρος του κόμματος «Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα» κ. Γιάννος Γραμματίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass