Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

Πρ. Παυλόπουλος: «Η επέτειος του Δήμου Ελασσόνας μάς δείχνει τον δρόμο της ενότητας»

*Ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης * Μηνύματα με σημασία: «Η Μακεδονία είναι και θα παραμείνει ελληνική», «η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη»

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2015 0:02

 

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Αποστολοπούλου, Γιάννης Μουκίδης

(Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας)

Μήνυμα εθνικής ενότητας, έστειλε χθες από την Ελασσόνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στις πανηγυρικές εορταστικές εκδηλώσεις της 103ης επετείου Απελευθέρωσης της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό, ενώ ανακηρύχτηκε και επίτιμος δημότης της πόλης.

«Η επέτειος του Δήμου Ελασσόνας δείχνει σ’ εμάς, τους Έλληνες, τον δρόμο της ενότητας. Και, συνακόλουθα, του εθνικού χρέους υπέρβασης κάθε διχόνοιας, καθώς και κάθε μικρόψυχης πολιτικής, κομματικής ή άλλης σχετικής διαφοράς, ιδίως όταν καλούμεθα να επιτύχουμε κρίσιμους εθνικούς στόχους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ βρήκε για μία ακόμη φορά την ευκαιρία να στείλει μήνυμα προς πάντα ενδιαφερόμενο υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «η Μακεδονία είναι και θα παραμείνει ελληνική». Αναφορά που έκανε, ορμώμενος από το γεγονός ότι η απελευθέρωση της Ελασσόνας επέτρεψε στη συνέχεια, την ανακατάληψη των στενών του Σαρανταπόρου και -μετά την απελευθέρωσή της- την εκ νέου απόδοση του συνόλου της Μακεδονίας στον Εθνικό Κορμό.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει τη θέση της μέσα στην Ευρώπη, όπου ανήκε αλλά παλεύοντας για τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού.

Την ανάγκη εθνικής ενότητας υπογράμμισε και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου ο οποίος εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας

μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι παράλληλα με την 103η επέτειο Απελευθέρωσης της Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό, την 6η Οκτωβρίου, η Ελλάδα γιορτάζει ένα ιστορικό ορόσημο το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, που οδήγησαν στον τερματισμό της μακραίωνης τουρκικής δουλείας.

Ενώ κατά την ανακήρυξη του Προκοπή Παυλόπουλου ως επίτιμου δημότη Ελασσόνας αναφέρθηκε τόσο στην πολιτική όσο και στην επιστημονική του προσφορά στον τόπο αλλά και στην προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ

Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές στο γήπεδο της Ελασσόνας, όπου προσγειώθηκε το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας που τον μετέφερε. Aκολούθως μαζί με τον δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου παρακολούθησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου την επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτου Ελασσόνας κ Χαρίτωνα παρουσία και του μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεόκλητου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ενώ το «παρών» έδωσαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και πλήθος πολιτών.

Μετά τη Δοξολογία, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Λαμπροφορεί σήμερα η Ελασσόνα, αφού εορτάζει την απελευθέρωσή της και έχει την υψίστη τιμή να συνεορτάσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο. Σας υποδεχόμαστε στον τόπο που απετέλεσε την αφετηρία για νικηφόρους αγώνες του έθνους. Στον τόπο που έχει προστάτιδα την Παναγία Ολυμπιώτισσα, στην Παναγία που η βοήθειά της μας χάρισε το αγαθό της ελευθερίας. Το γεγονός της απελευθερώσεως της 6ης Οκτωβρίου 1912 είναι εξόχως σημαντικό. Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας στην Ελασσόνα, αυτή την λαμπροφόρο ημέρα, παρουσία που προσθέτει μία ακόμη φωτεινή σελίδα στην ιστορία αυτού του τόπου».

Σε ανάμνηση της παρουσίας του κ. Παυλόπουλου στην Ελασσόνα, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Χαρίτων του δώρισε πιστό αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, καθώς και το συλλεκτικό μετάλλιο της Ι. Μητροπόλεως Ελασσώνος για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση.

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Στη συνέχεια στο Ηρώο των Πεσόντων της πόλης, μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, την ανάγνωση του ανακοινωθέντος της 1ης Μεραρχίας και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον δήμαρχο Ελασσόνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο.

Ο δήμαρχος Ελασσόνας, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι παράλληλα με την 103η επέτειο Απελευθέρωσης της Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό, την 6η Οκτωβρίου, η Ελλάδα γιορτάζει ένα ιστορικό ορόσημο το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, που οδήγησαν στον τερματισμό της μακραίωνης τουρκικής δουλείας.

Η σημερινή επέτειος, υπογράμμισε, ανήκει στα λαμπρά κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας. Σε αυτά που συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού έθνους στο διάβα της ιστορίας. Μιας ιστορίας που γράφτηκε με χρυσά γράμματα δόξας και τιμής στις 6 Οκτωβρίου του 1912, όταν από τη Μελούνα πέρασαν νικηφόρα τα ελληνικά στρατεύματα, αποτελώντας ουσιαστικά τον προπομπό της απελευθέρωσης της Μακεδονίας μας, υψώνοντας τη γαλανόλευκη στη Θεσσαλονίκη.

Απευθυνόμενος δε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχολίασε: Γνωρίζοντας τη βαθιά σας πίστη στη δημοκρατία, τον κοινοβουλευτισμό και στα ιδανικά του Έθνους μας, τα οποία ορκιστήκατε να διαφυλάξετε ως Πρώτος πολίτης αυτής της χώρας, θα ήθελα να μου επιτρέψετε με αφορμή τη σημερινή λαμπρή επέτειο της απελευθέρωσης της Ελασσόνας, να σημειώσω πως όλες οι νικηφόρες μάχες του ελληνισμού επετεύχθησαν όταν λαός και πολιτική ηγεσία ήταν μια γροθιά.

Επέτειοι σαν και τη σημερινή, επισήμανε ο δήμαρχος Ελασσόνας, αποτελούν όχι απλώς ορόσημο μα και οδοδείκτη πορείας μέσα στο ασφυκτικό παγκόσμιο περιβάλλον, όπου η ισορροπία δυνάμεων καθορίζεται από την οικονομική ισχύ. Όλοι μας, πολιτεία, κλήρος, στρατός και λαός οφείλουμε μονιασμένοι να δώσουμε τη μεγάλη και δύσκολη, άνιση, πολλές φορές, μάχη για να καταστήσουμε την πατρίδα μας και πάλι εθνικά κυρίαρχη.

Και κατέληξε: «Είμαι σίγουρος πως με τη βοήθεια της Παναγίας θα τα καταφέρουμε.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της 6ης Οκτωβρίου.

Τιμή και δόξα στον Ελληνικό Στρατό».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

Η ΔΗΛΩΣΗ

Μετά το πέρας της παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σ’ αυτό τον Τόπο αντηχεί, ασίγαστο, ένα εμβληματικό σάλπισμα της Ιστορίας μας: Το σάλπισμα της απόφασης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, στις 6 Οκτωβρίου 1912. Και, επέκεινα, της ανακατάληψης των στενών του Σαρανταπόρου. Η οποία αποτέλεσε το στρατηγικό προγεφύρωμα της απελευθέρωσης ολόκληρης της Μακεδονίας μας.

Οφείλουμε να διδασκόμαστε στο διηνεκές από την ιστορική αυτή επέτειο. Και, συγκεκριμένα, να διδασκόμαστε ότι κάθε μεγάλο εθνικό στόχο μπορούμε να τον επιτύχουμε ενωμένοι. Αφού εκείνα που μας ενώνουν, ιδίως στις κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα και το Έθνος μας, είναι πολύ περισσότερα και σημαντικά από αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν κατά τη συγκυρία».

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ

Στο δημαρχείο Ελασσόνας και στο πλαίσιο σεμνής αλλά συγκινητικής τελετής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της πόλης.

Τον κ. Παυλόπουλο προσφώνησε ο δήμαρχος Ελασσόνας ο οποίος, μεταξύ άλλων, στάθηκε στην πολυσχιδή δραστηριότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας στο διάβα της πορείας του στα κοινά αλλά και στο επιστημονικό του έργο. Έκανε δε ειδική αναφορά σε άρθρα του με τα οποία αποδόμησε, όπως είπε, τη συνταγματικότητα των μνημονίων και προειδοποίησε για την επερχόμενη κοινωνική έκρηξη. Επίσης υπογράμμισε τη μαχητικότητα που επέδειξε με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι, που όπως σχολίασε, έχει σημαδέψει ολόκληρη την πολιτική του διαδρομή όπως παρατήρησε. Ενώ επισήμανε πρωτοβουλίες που ανέλαβε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και τη μάχη που έδωσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την περίοδο του δημοψηφίσματος προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο στενό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας όπου ανήκει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του, επισήμανε ότι περιποιεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Ελασσόνας και παρατήρησε: «Μου δίνει την ευκαιρία να παράσχω την εξής, αυτονόητη, διαβεβαίωση: Η ανακήρυξή μου αυτή δεν συνιστά απλώς διάκριση. Μου επιβάλλει, κυριολεκτικώς, το θεσμικό και ιστορικό χρέος ν’ αναδεικνύω, σε κάθε ευκαιρία και υπό όρους αντικειμενικής αλήθειας, τη σημασία και τη συνεισφορά του Δήμου Ελασσόνας στο πλαίσιο της ιστορικής μας διαδρομής ως Λαού και ως Έθνους».

Πριν απ’ όλα, τόνισε, η επέτειος αυτή μας παρακινεί να τιμούμε τους πρώτους νεκρούς –μαζί μ’ εκείνους της Στρατιάς της Ηπείρου που, την ίδια μέρα, κατέλαβαν το Γρίμποβο κοντά στην Άρτα- κατά τον ιερό αγώνα για την απελευθέρωση των τότε υπόδουλων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ελληνικών εδαφών.

Πέραν τούτου, προσέθεσε, η ως άνω επέτειος δείχνει σ’ εμάς, τους Έλληνες, τον δρόμο της ενότητας. Θυμίζοντάς μας, ταυτοχρόνως, ότι η μακραίωνη και ένδοξη Ιστορία μας έχει αποδείξει ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο σημαντικά απ’ όσα θα μπορούσαν να μας διχάσουν.

Μάλιστα με αφορμή το σχόλιο του δημάρχου για την ευρωπαϊκή θέση της χώρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη που είναι ο φυσικός της δρόμος και θα την οδηγήσει στο ξέφωτο του μέλλοντος. Ωστόσο προσέθεσε ότι θα πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να παλέψουν για να αποκαταστήσουν τις αρχές και τις αξίες της γιατί χωρίς αυτές η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Πολλώ δε μάλλον, όπως παρατήρησε, που αυτές οι αρχές και οι αξίες δεν είναι άλλες από αυτές της ελληνικής δημοκρατίας και του ελληνικού πολιτισμού. «Εμείς μπολιάσαμε την Ευρώπη. Σε αυτό πρέπει να μείνουμε και να διεκδικήσουμε μέσα στην Ευρώπη τη θέση που μας ανήκει αλλά παλεύοντας για τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού» επισήμανε.

Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι η απελευθέρωση της Ελασσόνας επέτρεψε στη συνέχεια, την ανακατάληψη των στενών του Σαρανταπόρου και -μετά την απελευθέρωσή της- την εκ νέου απόδοση του συνόλου της Μακεδονίας στον Εθνικό Κορμό. «Της Μακεδονίας που, ως κοιτίδα του Πολιτισμού και της Ανδρείας των Ελλήνων, ήταν, είναι και θα παραμείνει Ελληνική», υπογράμμισε εμφατικά και προσέθεσε:

«Όπως τόνισα και κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, οι μεν κιβδηλοποιοί και παραχαράκτες της ιστορίας, οι οποίοι τολμούν ν’ αμφισβητούν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, γελοιοποιούνται με τους ασυνάρτητους ισχυρισμούς τους. Εκείνοι δε οι οποίοι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, τους παρακολουθούν αδιάφοροι –και πολύ περισσότερο «συμπαθούντες»- εκτίθενται ανεπανορθώτως ως, άμεσοι ή έμμεσοι, συνεργοί στο ανοσιούργημα του βιασμού της ιστορίας. Το οποίο, σημειωτέον, δεν υπόκειται σε πολιτική ή άλλη παραγραφή».

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά για την τιμή που του επιφύλαξε ο Δήμος Ελασσόνας και διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του για να αρθεί στο ανάλογο ύψος αυτής της τιμής.

Ο δήμαρχος Ελασσόνας παρέδωσε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης καθώς και το σύμβολο της πόλης.

ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑ

Μετά την τελετή στο Δημαρχείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Ι. Μονή Ολυμπιώτισσας, όπου έτυχε θερμότατης υποδοχής από τον κλήρο και τη γυναικεία αδελφότητα μοναχών του μοναστηριού.

Αρχικά, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων ξενάγησε τον κ. Παυλόπουλο στο Καθολικό της Μονής, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο της Ι. Μονής Ολυμπιώτισσας και στο αρχονταρίκι, εκεί όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού είδε και θαύμασε από ψηλά την Ελασσόνα υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του μοναστηριού.

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελασσόνα ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος.

Στην 103η επέτειο απελευθέρωσης της Ελασσόνας και της αναγόρευσης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο πολίτη της πόλης, παρέστησαν επίσης: Οι βουλευτές Λάρισας Άννα Βαγενά, Νίκος Παπαδόπουλος, Μάξιμος Χαρακόπουλος (ως εκπρόσωπος του πρόεδρου της ΝΔ) Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Κατσιαντώνης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Δημήτρης Παπαδημόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Μαμάρα, οι δήμαρχοι Λάρισας Αποστόλης Καλογιάννης, Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, Τεμπών Κώστας Κολλάτος, Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, Δεσκάτης Δημήτρης Καραστέργιος, ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσιός, η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρης Αδάμ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Δημήτρης Οικονόμου, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Παναγιώτης Γούλας, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζος, ο πρόεδρος των εφέδρων αξιωματικών ν. Λάρισας Αποστόλης Βερέμης, πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και της αστυνομίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass