ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Χρήση σε τεχνολογία, αυτοκίνητα, θερμοκήπια…

* «Έρχεται ένα από τα μεγαλύτερα project των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας» το μήνυμα Λαφαζάνη στην ημερίδα *Μπακούρας: «Το 53% των περιοχών μας χρησιμοποιούν ήδη φυσικό αέριο στον οικιακό τομέα»

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2015 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:52

Του Κ. Γκιάστα

Χωρίς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον από τους καλεσμένους, έγινε χθες στη σε αίθουσα του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας, ημερίδα με θέμα «Διείσδυση του φυσικού αερίου». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το φόρουμ "Ενεργειακό Βήμα Νοτιανατολικής Ευρώπης" και οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο, στην αεριοκίνηση, στις μετατροπές κινητήρων σε φυσικό αέριο, στην τιμολογιακή πολιτική, στη συμπαραγωγή και το περιβάλλον αλλά και σε άλλα τεχνικά ζητήματα.

Για την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΔΣ ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, καθηγητής κ. Αθ. Καίσης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι μια εκδήλωση που απευθύνεται στους ανθρώπους της πράξης. Καταδεικνύουμε τη χρήση του φυσικού αερίου στις σύγχρονες τεχνολογίες, τα αυτοκίνητα, τα θερμοκήπια και ό,τι άλλο είναι χρήσιμο στην περιοχή της Λάρισας.

Η Λάρισα εξαιτίας της οικονομίας της και των ανθρώπων της , μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη. Ευχαριστούμε τον κ. Μπακούρα που υπήρξε κινητήρια δύναμη της διοργάνωσης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάχος υπογράμμισε: «Ο Δήμος Λάρισας συμμετέχει σ’ αυτή την ημερίδα και είναι πρωτοπόρος στη διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Είναι από τις πρώτες πόλεις που χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο και θα είναι πρωτοπόρος και στις νέες μορφές που θα αποκτήσει η αεριοκίνηση».

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Μπακούρας είπε: «Το φόρουμ έχει σκοπό τη διάδοση της τεχνογνωσίας σε όλον τον τεχνικό κόσμο. Θέλουμε να βοηθήσουμε να γίνουν νέες επενδύσεις τόσο στη Λάρισα όσο και στη Βόρεια Ελλάδα και να βοηθήσουμε τη διείσδυση του φυσικού αερίου ακόμα περισσότερο αφού το 53% των περιοχών μας χρησιμοποιούν ήδη στο οικιακό τομέα. Η τιμολογιακή πολιτική θα βοηθάει συνεχώς τον κόσμο. Ήδη έχουμε μια μείωση 15% και αναμένεται μεγαλύτερη μετά τον Ιούλιο»

Παρών στην εκδήλωση και ο γενικός διευθυντής ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας Φρεντερίκο Ρέγκολα που δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί βρίσκομαι για πρώτη φορά σε αυτόν τον χώρο και μπορώ να δείξω τη δουλειά που γίνεται από το 2000 μέχρι και σήμερα. Εργάστηκαν πολύ σκληρά όλοι».

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Λαφαζάνης που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη απέστειλε χαιρετισμό στον οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο ενεργειακός τομέας είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, και με σημαντικές προοπτικές αναβάθμισης τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη μπορεί να σημάνει νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η χώρα μας, επί σειρά ετών μαστίζεται από την ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

Η χώρα μας έχει την ευκαιρία σήμερα να παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα ενέργειας στην Ευρώπη.

… Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση, ιδιαίτερα, των στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων της οικονομίας μας και πρώτα από όλα στο χώρο των υποδομών και της ενέργειας.

…Στηρίζουμε την κατασκευή και διέλευση του TAP, καθώς και του IGB, ως μέρος του Νότιου Διαδρόμου, που θα φέρνει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη.

… Μετά την επιτυχία των επαφών μας στη Ρωσία, σχεδιάζουμε τον Ελληνικό Αγωγό Greek Stream, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα μεταφέρει ποσότητα 47 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, ρωσικό φυσικό αέριο στα σύνορα με τη FYROM με κατεύθυνση την Ευρώπη. Είναι ένα μεγάλο project, ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας και συνολικά όλος ο αγωγός θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

… Σε τοπικό επίπεδο, εκφράζουμε την ικανοποίηση για τη σημαντική διείσδυση του φυσικού αερίου σε όλους τους τομείς της κατανάλωσης, στη βιομηχανία, στον εμπορικό τομέα και βεβαίως στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

… Αποτελεί για εμάς άμεσο στόχο πρωταρχικής σημασίας η μείωση των τιμών, για την ευημερία των πολιτών αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας. Η μείωση των τιμών φυσικού αερίου κατά 15% από την 1η Απριλίου και η περαιτέρω μείωσή τους από τον Ιούνιο είναι ένα πολύ θετικό βήμα».

Ομιλητές ήταν οι: πρόεδρος Δ.Σ. ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του "Southeastern European Energy Forum" καθηγητής κ. Αθ. Καίσης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Κ. Ξιφαράς, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Σπ. Παλαιογιάννης, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής κ. Χρ. Μπαλάσκας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Ανανίας Τομπουλίδης, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης & Θεσσαλίας κ. FEDERICO REGOLA, ο αντιπρόεδρος της "Western Europe at Eni Downstream Gas & Power" κ. GIOACCHINO COSTA, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ» κ. Δημ. Σαμαράς, ο εκπρόσωπος της ΕΚΘ κ. Σπ. Κιαρτζής και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και γενικός γραμματέας του Ενεργειακού Βήματος κ. Λεωνίδας Μπακούρας.

Αξίζει να τονίσουμε πως απηύθυνε χαιρετισμό και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δεσπόπουλος.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass