Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ «ΑΚΥΡΩΣΕ ΜΕΡΙΚΩΣ» ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ

Κοινωνική πολιτική; Δεν προβλέπεται από τον νόμο!

* «Εκτός» ομάδες δικαιούχων όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι συνταξιούχοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι επαγγελματίες * Με προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 αντιδρά η δημοτική αρχή

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2015 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:43

«Μπλόκο» στην κοινωνική πολιτική του Δήμου Λαρισαίων, βάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας ακυρώνοντας «μερικώς» απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία καθιερωνόταν μειωμένο τιμολόγιο και στη ΔΕΥΑΛ, σε κοινωνικές ομάδες για τις οποίες… «η ειδική τιμολόγηση δεν είναι θεσμοθετημένη με νόμο».

Η εξέλιξη αιφνιδίασε τη δημοτική αρχή που, με την ολοκλήρωση της προθεσμίας κατάθεσης δικαιολογητικών, ετοιμαζόταν να προχωρήσει στη μείωση του τιμολογίου για τους δικαιούχους. Η προθεσμία έληξε την περασμένη Πέμπτη και όπως σημειώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννης «περισσότεροι από 1.800 Λαρισαίοι κατέθεσαν αιτήσεις επιβεβαιώνοντας την ανάγκη λήψης αντίστοιχων μέτρων και παράλληλα την πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής να εντείνει δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα» με αφορμή και τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών.

Την ώρα ωστόσο που υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων ετοιμάζονταν να επεξεργασθούν τα δικαιολογητικά των επωφελούμενων των μέτρων και να προχωρήσουν έτσι στη μείωση των τιμολογίων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνει ως «μη σύννομο» μέρος της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στα σκέλη που μεταξύ άλλων αφορούν στις μονογονεϊκές οικογένειες, στους συνταξιούχους, τους μακροχρόνια άνεργους και τους νέους επαγγελματίες (έως 35 ετών) ενώ παράλληλα επικυρώνει την απόφαση που αφορά σε απόρους, ΑμΕΑ και πολύτεκνους.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Όπως είναι γνωστό, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, με δυο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και με ισάριθμες αποφάσεις, με σκοπό την άμβλυνση των επιπτώσεων της μνημονιακής πολιτικής εγκρίθηκαν κοινωνικά τιμολόγια, που προβλέπουν μειωμένες τιμές στα δημοτικά τέλη (πρώτη απόφαση) και στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ (δεύτερη απόφαση).

Για τα δημοτικά τέλη αποφασίσθηκε η μείωση να αφορά σε ομάδες δικαιούχων (άποροι, ΑμΕΑ, πολύτεκνοι) που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Ωστόσο η απόφαση για το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ επεκτάθηκε και σε κατηγορίες δικαιούχων, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι συνταξιούχοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι επαγγελματίες (έως 35 ετών) για τα πέντε πρώτα χρόνια.

Η απόφαση για μειωμένα δημοτικά τέλη επίσης είχε απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας ως προς τους μακροχρόνια ανέργους αλλά η απόφαση για τη ΔΕΥΑΛ προκάλεσε έκπληξη στη δημοτική αρχή που εξετάζει μορφές αντίδρασης, με πρώτη την προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 (ν. 3463/06).

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑ

Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, που υπογράφει ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα Ηλ. Τσέλιγκας, «επειδή κατά πάγια θεωρητική και νομολογιακή αντίληψη η πράξη που υπόκειται σε έγκριση δεν έχει εκτελεστό χαρακτήρα πριν από την έγκρισή της ενσωματώνεται, δε, στην εγκριτική πράξη (ΣτΕ 2898/ 1983 και 3694/ 1987).

Το όργανο που έχει αρμοδιότητα έγκρισης μπορεί να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει την πράξη που υπόκειται σε έγκριση, όχι όμως και να την τροποποιήσει (ΣτΕ 1767/ 1962) (ΓνΝΣΚ 81/ 2004). Επομένως, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί έγκρισης της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ αποτελεί τη μόνη εκτελεστή απόφαση, που υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας, αφού η εκτελεστότητα της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου ερίζεται στην προηγούμενη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επειδή ως προς την «ειδική τιμολόγηση», από τις ισχύουσες διατάξεις και την Εγκύκλιο 16/2010 του ΥΠΕΣ προκύπτουν τα εξής: α) Οι ΟΤΑ, με απόφαση του οικείου Συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του δύνανται να θεσπίσουν μειωμένο τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης μέχρι το 50% ή και απαλλαγή από τα τέλη για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και τους πολύτεκνους, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 202, παρ.3 του ν.3463/2006). β) Ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες, με τη διάταξη της παρ. 4, του άρθρου 18 του ν. 2946/2001 (224 Α') παρέχεται η δυνατότητα στα Διοικητικά Συμβούλια των Δ.Ε.Υ.Α., με απόφασή τους, να καθορίσουν ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ύδρευσης.

Επειδή στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κοινωνικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την παρ. 3 του άρθρου 202 του ν. 3463/2006 & παρ. 4, του άρθρου 18 του ν. 2946/2001 (224 Α') εισάγεται προς τους Δήμους της χώρας, η δυνατότητα μείωσης δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το 50%, ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και πολυτέκνους, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία. Με τη ρύθμιση του άρθρου 6 του ν. 3454/06 (Ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις ) ορίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την απονομή της πολυτεκνικής ιδιότητας και προβλέπονται ρητά οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να αποδοθεί η εν λόγω ιδιότητα .

Ειδικότερα «Πολύτεκνοι είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων ... Την ανωτέρω ιδιότητα μπορούν να λάβουν και οι τρίτεκνοι γονείς χωρίς σύζυγο , καθώς και γονέας με τρία τέκνα ο οποίος κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή πολέμου σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, υπό την πλήρωση των ειδικότερων προϋποθέσεων οι οποίες θεσπίζονται στο ίδιο άρθρο.

Επειδή, εν προκειμένω, η εν λόγω κανονιστική απόφαση, η οποία καθιστά νέες κατηγορίες, «τους συνταξιούχους, τους μακροχρόνια άνεργους και τους νέους επαγγελματίες έως 35 ετών για τα 5 πρώτα χρόνια (εξαιρούνται τα ισόγεια καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος)», ως δικαιούχους του εν λόγω ευεργετήματος της παρ. 3 του άρθρου 202 του ν. 3463/2006, σύμφωνα με τα παραπάνω εκτεθέντα δεν είναι σύννομη, όπως ισχύει στις περιπτώσεις της δυνατότητας ειδικής τιμολόγησης για άπορους, ανάπηρους και πολύτεκνους, καθώς και στις μονογονεϊκές οικογένειες με τρία παιδιά κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3454/06.

Επειδή , λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, συνάγεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν νομιμοποιείται να προβεί στην εν λόγω έγκριση για ειδική τιμολόγηση, η οποία δεν είναι θεσμοθετημένη με νόμο.

Επειδή ως προς τη «ρύθμιση λογαριασμών σε μεγάλους οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα κατά περίπτωση» η απόφαση πάσχει από αοριστία καθώς δεν προσδιορίζεται σε τι ακριβώς αφορά αυτή η ρύθμιση και βάσει ποιων νομικών διατάξεων ελήφθη και ως εκ τούτου υπάρχει αδυναμία ελέγχου νομιμότητας της απόφασης ως προς το σημείο αυτά.

Για τους παραπάνω λόγους, αποφασίζουμε, ακυρώνουμε μερικώς την υπ' αριθ. 92/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων περί έγκρισης της υπ’ αριθ. 22/2015 απόφασης της ΔΕΥΑ Λάρισας, μόνο ως προς σημεία που αναφέρονται ανωτέρω (αναφερόμενες περ. 4,5,7 & 9 στην αριθμ. 22/2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Λάρισας). Κατά τα λοιπά η απόφαση κρίνεται νόμιμη» καταλήγει η Αποκεντρωμένη.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», από τις 1.800 αιτήσεις των Λαρισαίων, η συντριπτική τους πλειοψηφία – περί τις 1.600 αιτήσεις - αφορά στις τρεις βασικές κατηγορίες δικαιούχων (άποροι, ΑμΕΑ, πολύτεκνοι) τόσο για τα δημοτικά τέλη όσο και για το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ ενώ περί τις 200 αιτήσεις αφορούν μόνο στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ.

Άσχετα πάντως από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πρόθεση της δημοτικής αρχής, όπως διευκρινίζει ο κ. Δεληγιάννης, είναι να εξετασθεί το ενδεχόμενο της «ανοιχτής προθεσμίας» για υποψήφιους δικαιούχους με τη διαφορά ότι οι αιτήσεις θα κατατίθενται εφεξής στη Διεύθυνση Πρόνοιας, μέτρο – οι λεπτομέρειες του οποίου – θα ανακοινωθούν αργότερα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass