ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Η Γιάννουλη τίμησε τους νεκρούς της

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2015 0:44

Η μνήμη των τεσσάρων εκτελεσθέντων στη Γιάννουλη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τιμήθηκε, χθες το πρωί, με επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Γιάννουλης και κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο στο δημοτικό κοιμητήριο της περιοχής.

Αμέσως μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης, η αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Δέσποινα Αράπκουλε σε σύντομη ομιλία της εντός του ιερού ναού αναφέρθηκε στο χρονικό της εκτέλεσης των τεσσάρων Γιαννουλιτών την 7η Σεπτεμβρίου 1944. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο Απόστολος Αβδηνιώτης 17 ετών, ο Χρήστος Μιχαλακίδης 24 ετών, ο Μιχάλης Κουλουψούζης 29 ετών και ο Κωνσταντίνος Θερινιώτης 35 ετών εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ενάμιση μόλις μήνα πριν την απελευθέρωση της Λάρισας, με την κατηγορία της διακίνησης παράνομων προκηρύξεων. Οι κατακτητές τους ανάγκασαν να σκάψουν με τα ίδια τους τα χέρια τον τάφο που τους πέταξαν. Αυτά τα παλικάρια δεν μίλησαν, δεν πρόδωσαν κανέναν. Με τη στάση τους απέδειξαν πόσο σημαντικό είναι να υπερασπιζόμαστε το δίκιο του λαού κάνοντας αντίσταση, για μια καλύτερη κοινωνία»

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παρευρέθηκε στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Γιάννουλη και μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, ο Θεσσαλός πολιτικός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε και φέτος τη μνήμη των 4 πατριωτών που δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στη Γιάννουλη, λίγο πριν τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια επίδειξη άγριας κτηνωδίας. Οι εκδηλώσεις αυτές, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια τυπική υποχρέωση, η οποία επαναλαμβάνεται μηχανικά καθ’ έτος. Αντιθέτως, οφείλουμε να τις αναδεικνύουμε σε διαδικασία καταβύθισης στη συλλογική ιστορική μνήμη του έθνους μας. Για να αντιλαμβανόμαστε από πού ερχόμαστε, να τιμούμε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας και την ελληνική ταυτότητα, και κυρίως να αντλούμε τα απαραίτητα διδάγματα για το σήμερα και το αύριο. Η άγνοια και η αδιαφορία πάντοτε προετοιμάζουν το έδαφος για εθνικές περιπέτειες και καταστροφές. Σε μια χώρα που τόσα υπέφερε από τους ναζί θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γεγονός της ανοχής από μερίδα συμπολιτών μας σε ιδεολογίες που εμφορούνται από τη βία και τον ολοκληρωτισμό που αιματοκύλισαν την Ευρώπη. Στους ταραγμένους καιρούς της ρευστής εποχής που ζούμε οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Οδηγός των πράξεων όλων μας θα πρέπει πάντα να είναι η συναίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην πατρίδα και το έθνος».

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρευρέθηκαν, οι δημοτικοί σύμβουλοι, κ. Κώστας Ρεβήσιος, Νίκος Μπαράς και Θανάσης Μαμάκος, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Φατούρας και τα μέλη κ. Χρήστος Βρέλλιος, Ηλίας Κουλουψούζης και Ερασμία Μαγουλιώτη, συγγενείς των εκτελεσθέντων και κάτοικοι της Γιάννουλης. Για πρώτη φορά συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και Λυκείου Γιάννουλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass