ΔΕΚΑΔΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΟ ΛΑΖΑΡΟ ΔΕΡΙΖΙΩΤΗ

Τουρίστες στην... πόλη τους!

* Είδαν τη βυζαντινή εικόνα της Λάρισας τα μέλη, και όχι μόνο, του Συλλόγου Φίλων Διαχρονικού Μουσείου που σήμερα συνεχίζουν στα Μετέωρα

Δημοσίευση: 26 Απρ 2015 12:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:24

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ.: Λ. Τζέκας

Με καπελάκι για τον ήλιο και ένα μπουκάλι νερό στα χέρια. Μεγάλη προσοχή, σημειώσεις και θαυμασμός. Κάπως έτσι δεκάδες Λαρισαίοι ξεναγήθηκαν στην ίδια τους την πόλη αλλά υπό... Βυζαντινό πρίσμα και με έναν σπουδαίο ξεναγό.

Ο βυζαντινολόγος και τ. έφορος της 7ης ΕΒΑ κ. Λάζαρος Δεριζιώτης, ο οποίος υπήρξε και ο ανασκαφέας των βυζαντινών αρχαιοτήτων της Λάρισας από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 απάντησε θετικά στο κάλεσμα του Συλλόγου Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και με τις δικές του γνώσεις έκανε όλους όσοι τον ακολούθησαν να δούνε την πόλη λίγο διαφορετικά.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο του Φρουρίου (βασιλική Αγ. Αχιλλείου) συνεχίστηκε στις ανοικτές αρχαιότητες του Φρουρίου και το τμήμα του βυζαντινού τείχους της πλατείας Λαού. Τέλος έκλεισαν την ξενάγηση με επίσκεψη σε πολυκατοικία της Οδού Μανωλάκη εκεί όπου διασώζονται ίχνη βυζαντινής δεξαμενής. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της υπηρεσίας «η δεξαμενή της οδού Μανωλάκη ταυτίζεται με την κεντρική υδατοδεξαμενή της Λάρισας στα όψιμα ρωμαϊκά και πρώιμα βυζαντινά χρόνια. Αποτελείται από τρεις καμαροσκεπείς χώρους που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με στενά τοξωτά ανοίγματα. Είχε πολυτελή πρόσοψη διαμορφωμένη σε κρηναίο οικοδόμημα στον τύπο του νυμφαίου. Το καλύτερα σωζόμενο τμήμα της διατηρήθηκε ορατό σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε υπόγειο οικοδομής επί της οδού Μανωλάκη 6.

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία καθώς ο κ. Δεριζιώτης αποτελεί τον κορυφαίο του είδους για τη Λάρισα» σύμφωνα με τον πρόεδρο των Φίλων Διαχρονικού Μουσείου κ. Φωλίνα «η ξενάγηση στα εκθέματα έχει κάποιους κανόνες. Υπάρχει το έκθεμα, ο θεατής και φυσικά ο ξεναγός. Εμείς τα είχαμε και τα τρία και όλα κύλησαν ομαλά» τονίζει και γίνεται πιο συγκεκριμένος: «Όλα τα αρχιτεκτονήματα δεν είναι καθαρά επειδή η πόλη της Λάρισας κατοικείται συνέχεια. Ποτέ δεν μιλάμε για κάτι καθαρά βυζαντινό. Το βυζαντινό χτίστηκε πάνω σε κάτι που παλιότερα ήταν Ρωμαϊκό, το Ρωμαϊκό σε κάτι αρχαιοελληνικό, και έτσι πάει. Γι’ αυτό ήρθε ο κ. Δεριζιώτης να μας μιλήσει για όλα αυτά που είναι ο πιο ενημερωμένος».

Όσον αφορά στον Σύλλογό τους τώρα τόνισε πως: «Ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. Η ιδέα υπήρχε εδώ και δεκαετίες αλλά τελικά υλοποιήθηκε το 2013. Αριθμεί 260 μέλη και κάθε μήνα γράφονται 10-15 μέλη. Ως θεσμικός σύλλογος εκδίδει κάρτα που με 10 ευρώ τον χρόνο έχει τη δυνατότητα να μπαίνει σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας».

Σχετικά με την εικόνα που έχει για το μέσο μέλος είπε: «Το μέσο μέλος είναι γύρω στα 50 ετών. Υπάρχει ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης όμως καθώς σχεδόν όλοι είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου. Είναι καθηγητές, συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, εφοριακοί , προϊστάμενοι. Στόχος μας όμως είναι να ρίξουμε λίγο το μέσο όρο της ηλικίας» ενώ αναφερόμενος στο σκοπό τους: «Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε το διαχρονικό μουσείο αλλά δεν αρκούμαστε μόνο σε αυτό. Θέλουμε να κάνουμε το άνοιγμα στην κοινωνία. Ο σύλλογος διαφημίζει πως το μουσείο δεν είναι μόνο ένα εκθετήριο αλλά μέσα από αυτούς τους θησαυρούς θα πρέπει να υπάρχει μια διάδραση με την κοινωνία. Αυτό το κάνει πηγαίνοντας πρώτα αυτό στην κοινωνία ως μουσείο με δράσεις και πολιτιστικά γεγονότα, όχι μόνο αρχαιολογικά αλλά με ό,τι πλαισιώνει την τέχνη» καταλήγει.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Όμως οι δράσεις με αφορμή την επίσκεψη του κ. Δεριζιώτη δεν τελείωσαν χθες καθώς θα συνεχιστούν και σήμερα με μια εκδρομή. Ο Σύλλογος Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, θα πραγματοποιήσει εκδρομή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα Μετέωρα και στη Θεόπετρα Τρικάλων. Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας και στη συνέχεια ξενάγηση στα μοναστήρια του Μεγάλου Μετεώρου και Αγίου Στεφάνου από τον τ. έφορο της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Λάζαρο Δεριζιώτη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπάνιους θησαυρούς των Μετεώρων απρόσιτους για το ευρύ κοινό καθώς ο κ. Δεριζιώτης εργάστηκε αρχαιολογικά επί σειρά ετών στα εν λόγω μοναστήρια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass