ΑΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΠΙΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

Οι Λαρισαίοι αγνοούν τον ΚΟΚ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2015 0:46

Αν και μόνο αναλογιστούμε πόσοι κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), παραβιάζονται καθημερινά, συνεχόμενα και ανά δευτερόλεπτο μέσα στη Λάρισα και αν για όλες τις παραβιάσεις τους η Τροχαία επέβαλλε κλήσεις, τότε με τα εκατομμύρια ευρώ που θα κατέληγε να συγκεντρώνει στο ταμείο της, θα ήταν ο πιο προσοδοφόρος κρατικός φορέας.

Ούτε σπιθαμή γης δεν υπάρχει στην πόλη, όπου να μην έχει εντοπιστεί παραβίαση έστω ενός κανόνα οδικής κυκλοφορίας και ειδικά στο κέντρο της, καθώς τόσο οι Λαρισαίοι οδηγοί όσο και οι επισκέπτες της, από τις γειτονικές περιοχές, αγνοούν τον ΚΟΚ.

Αναμφίβολα οι περισσότεροι δεν τον ξέρουν και αν τους ρωτήσεις, το πιο πιθανό είναι να σου απαντήσουν: «Τι είπατε; Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας; Κάπου τον έχω ακούσει. Είναι αυτό που διαβάζουμε για να περάσουμε στις εξετάσεις των σημάτων για το δίπλωμα οδήγησης;».

Δεν είναι όμως κουίζ, είναι γνώσεις, που αποτρέπουν τροχαία ατυχήματα.

Ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών, έχει να διαβάσει για να ξαναθυμηθεί τα σήματα, από τότε που έδωσε εξετάσεις για να πάρει το δίπλωμα οδήγησης και μάλιστα ένα μεγάλο μέρος αυτών σήμερα νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Η οδική του συμπεριφορά, δείχνει ότι έχει ξεχάσει τη γενικότερη θεωρία της σωστής οδήγησης. Έτσι όταν η πράξη ξεχνάει τη θεωρία, πάνω στην οποία βασίζεται, τότε …παρεκτρέπεται και γίνεται επικίνδυνη!

Για του λόγου το αληθές, μια «φωτογραφική βόλτα» στη Λάρισα, του Βασίλη Ντάμπλη, καταρρίπτει κάθε αντίλογο σε όσα προαναφέραμε.

Κοιτώντας τις φωτογραφίες, παραθέτουμε αντίστοιχα τις παραβιάσεις των κανόνων του ΚΟΚ και τα συμπεράσματα δικά σας:

Η στάση ή στάθμευση οχήματος απαγορεύεται: Σε εισόδους και εξόδους κόμβων. Όπου υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες. Επάνω σε διαβάσεις πεζών ή ποδηλατιστών και σε απόσταση μικρότερη από πέντε μέτρα από αυτές.

Σε απόσταση μικρότερη από δώδεκα μέτρα από στάσεις αστικών, υπεραστικών, ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και τροχιοδρομικών οχημάτων.

Σε πεζοδρόμια, πλατείες, ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς ως και ποδηλαταδρόμους, εκτός αν επιτρέπεται σε αυτούς η στάθμευση με ειδική σήμανση.

Πλησίον και πάνω σε κυρτές καμπύλες αλλαγής των κατά μήκος κλίσεων των οδών (ράχεων) και σε στροφές ανεπαρκούς ορατότητας για προσπέρασμα.

Σε οδοστρώματα που είναι χωρισμένα σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας και αν το εναπομένον πλάτος της λωρίδας μεταξύ οχήματος και απαγορευτικής γραμμής υπέρβασης είναι μικρότερο από τρία μέτρα.

Σε απόσταση μικρότερη από είκοσι μέτρα από φωτεινούς σηματοδότες και δώδεκα μέτρα από πινακίδες υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOΡ), ως και σε θέση, στην οποία το όχημα κρύβει από τους χρήστες της οδού τη θέα των πινακίδων σήμανσης και σηματοδοτών.

Σε θέση όπου βρίσκεται κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα) διάβασης ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.

Σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.

Προ της εισόδου και εξόδου της προοριζόμενης για τη διακίνηση ασθενών προς και από νοσοκομεία, κλινικές και σταθμούς πρώτων βοηθειών γενικά.

Αυτά όλα και πολλά ακόμη, φαίνεται να μην «αγγίζουν» τους οδηγούς στην πόλη, καθώς αποτελούν συνήθεις παραβιάσεις της καθημερινότητάς της, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι ο καθένας δεν μπορεί να εντοπίσει κι άλλες τόσες.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass