Ο Άγιος Αχίλιος ενώνει τους Λαρισαίους όλων των εποχών…

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2015 16:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 0:32

Δέος, σεβασμός, συγκίνηση, θαυμασμός, με τις ψαλμωδίες και τα θυμιάματα, να ξεγλιστρούν ευλαβικά από τα χαλάσματα του ιερού χώρου, του πρώτου ναού του Αγίου Αχιλίου στη Λάρισα, στη βασιλική του Φρουρίου. Θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός χθες το απόγευμα στον λόφο του Φρουρίου, τον «Άγιο λόφο, που εκπέμπει πνευματική δύναμη και ενώνει πνευματικά τους Λαρισαίους όλων των εποχών…», σύμφωνα με τον μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο. «Τον Αγιο, που είναι ταυτισμένος με τη Λάρισα, ανά τους αιώνες και είναι δεμένη μαζί του, όπως ο Άγιος Δημήτριος με τη Θεσσαλονίκη…» σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλούς αιώνες, μια και ο ναός ήταν καταχωμένος, μέχρι το 1978, τελέστηκε θρησκευτική τελετή, στο εναπομείναν υπόγειο κομμάτι του ναού του προστάτη της Λάρισας. Το αεράκι κράτησε μακριά τα σύννεφα και έδιωξε τις ανησυχίες όλων. Η ιστορική στιγμή συγκέντρωσε πολύ κόσμο, που συμμετείχε στην υπαίθρια τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, συμμετείχε πλειάδα ιερέων και έψαλε χορός ιεροψαλτών. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για το ιερό μνημείο του πρώτου ναού του πολιούχου της Λάρισας, στο οποίο προσβλέπουν διαχρονικά οι Λαρισαίοι, ανά τους αιώνες και ενώνει τις γενεές.

Η κ. Σταυρούλα Σδρόλια διάβασε πρώτα επιστολή της γ. γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρίας Βλαζάκη, αναφέρθηκε ξεχωριστά στον μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο και στη δημοτική αρχή, τις δύο φάσεις κτισίματος του ναού και τα ευρήματα που πιστοποιούν την ύπαρξη του ναού στο όνομα του Αγίου. Αυτά θα εκτίθενται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Στην ιστορική τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, αρχαιολόγοι και πολύς κόσμος, που έζησαν την ξεχωριστή στιγμή.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass