ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ποδοσφαιρικοί αγώνες και συγκέντρωση

* Σειρά εκδηλώσεων από το Εργατικό Κέντρο

Δημοσίευση: 25 Απρ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:24

Του Δημήτρη Βάλλα

Με μια σειρά εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων και η αγωνιστική συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί ανήμερα για τις 10 π.μ στην Κεντρική πλατεία το Εργατικό Κέντρο Λάρισας τιμά και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά.

Ανακοινώνοντας τις εκδηλώσεις, η διοίκηση του ΕΚΛ προχώρησε χθες σε συνέντευξη Τύπου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι και η φετινή Πρωτομαγιά, βρίσκει την εργατική τάξη στη χώρα μας αντιμέτωπη με τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των ταξικών πολιτικών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για τον Νομό Λάρισας, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Λ. κ. Τάσος Τσιαπλές επισήμανε ότι: “Η ανεργία, η απλήρωτη δουλειά, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (ΑΡΩΓΗ, σε πολλές άλλες κλινικές, Σ-Μ Λάρισα, Τσιτσιβάς-Μπετόν, ΕΑΣ, ΒΙΟΚΕΡΑΛ, ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ, Οινόπνευμα, ΣΥΚΑΣ, , ΕΛΒΑΚ, ΤΟΜΑΤΟΛ, ΔΟΝΤΑΣ, εταιρίες καθαρισμού). Μια σειρά επιχειρήσεις, κάνουν απολύσεις, βάζουν σε διαθεσιμότητα, επιβάλλουν μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις. Οι ελαστικές μορφές εργασίας παραμένουν και αυξάνονται, όπως και όλα τα άλλα προβλήματα (κοινωνική ασφάλιση, υγεία, παιδεία, κ.λπ.).

Η κυβέρνηση αντί να νομοθετήσει άμεσα την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, που διεκδικούμε, όπως και όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, όπως υπόσχονταν προεκλογικά για να κλέψει ψήφους, τώρα το μεταθέτει μέχρι τον Ιούλη του 2016 μέσα από «κοινωνικούς διαλόγους», δίνοντας χρόνο στην εργοδοσία να πάρει τα μέτρα της. Συνδέει τη σταδιακή επαναφορά του κατώτερου μισθού, που αφορά το 17% των εργαζόμενων, με νέα κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες (φοροελαφρύνσεις, μείωση εργοδοτικών εισφορών, τιμής ρεύματος).

Ακόμα, αξιοποιώντας τη συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στην τριμερή συνάντηση, ετοίμασε Ν/Σ που όχι μόνο δεν επαναφέρει άμεσα τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, αλλά εξαιρεί τις ωριμάνσεις (3ετίες, 5ετίες), οι οποίες πάγωσαν με την ΠΥΣ 6/2012, παραπέμποντας σε διαπραγματεύσεις μεταξύ εργατών-εργοδοτών!»

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις ανακοίνωσε ότι:

* Αποφασίστηκε για την 1η Μαΐου, 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην Κεντρική πλατεία στην οποία καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νέους, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς αγρότες και όχι να αφήσουμε να εκφυλιστεί ως αργία, μέρα των λουλουδιών και γλεντιού, που και φέτος θέλουν να κάνουν διάφοροι, όπως η Δημοτική Αρχή Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγοι-μερίδα ΠΑΣΟΚ), που συνεχίζει στα χνάρια της προηγούμενης το πανηγύρι στην ύπαιθρο.

* Επίσης αποφασίστηκε 1 ώρα στάση εργασίας την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Απριλίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν από τα σωματεία για εκδηλώσεις σε τόπους δουλειάς.

* Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Απριλίου , θα πραγματοποιηθούν ποδοσφαιρικοί αγώνες αφιερωμένοι στην Εργατική Πρωτομαγιά, με ομάδες σωματείων, εργαζομένων, σπουδαστών από σχολές κατάρτισης και μαθητείας.

* Την Πέμπτη 30 Απρίλιου, στις 8.30 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Εργατικό δυναμικό» στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΝΛ.

* Την Πέμπτη 7 Μάη, οργανώνεται ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση, στις 7 μ.μ., στην αίθουσά του ΕΚΛ.

«Ως ΕΚΝΛ, κατέληξε ο κ. Τσιαπλές, προβάλλουμε και στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά ένα σύνολο διεκδικήσεων που όλα τα προηγούμενα χρόνια με δυναμισμό και με συλλογικούς, μαζικούς ταξικούς αγώνες παλέψαμε, το οποίο συμπυκνώνεται στο σύνθημα: «Κάλυψη όλων των απωλειών-Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα». Nα βάλουμε μπρος για ουσιαστικές αυξήσεις παντού!

* Υπογραφή ΕΓΣΣΕ με επαναφορά στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με τον βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.

* Κανένας εργαζόμενος να μην βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.

* Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Να μπει τέρμα στις ατομικές συμβάσεις, στις ενώσεις προσώπων.

* Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις ΚΣΣΕ.

* Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις. Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις»…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass