ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

«Στάση αναμονής» για τους πρόσφυγες

Δημοσίευση: 24 Απρ 2015 12:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:20

Στην «επιστράτευση» ξενοδοχειακών μονάδων θα χρειαστεί να καταφύγει ο Δήμος Λαρισαίων στην περίπτωση που κληθεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες σύμφωνα και με την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου που «προβλέπει» τη φιλοξενία 159 προσφύγων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Δήμος Λαρισαίων, σε αντίθεση με άλλες δημοτικές αρχές που είπαν «όχι», λέει «ναι» στη φιλοξενία προσφύγων με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη να υπογραμμίζει στην «Ε» πως «είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε» διευκρινίζοντας πως «όταν τεθεί το θέμα, θα γίνει συζήτηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ αναμένεται να αποσαφηνιστεί και το θέμα των πόρων».

Ο Δήμος Λαρισαίων ωστόσο δεν διαθέτει σήμερα σχετικές υποδομές και στην περίπτωση που κληθεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες θα αναζητήσει λύση μέσω της μίσθωσης ξενοδοχειακών μονάδων της Λάρισας, κατά το «πρότυπο» της προσωρινής φιλοξενίας αστέγων τον περασμένο χειμώνα.

Το θέμα των προσφύγων πιθανότατα να ενταχθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη και σε αυτή την περίπτωση θα εξετασθούν και τα «διαδικαστικά ζητήματα» όπως των πόρων για τη σίτιση των φιλοξενουμένων, της υγιεινής, της φύλαξης (και όχι της αστυνόμευσης) των χώρων, με την προϋπόθεση να εξευρεθούν πρώτα οι χώροι και αφού οριστεί, από την κατανομή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο αριθμός των φιλοξενουμένων.

Το ουσιαστικότερο ωστόσο πρόβλημα αφορά στη διαμόρφωση μεταναστευτικής πολιτικής από την ίδια την Ε.Ε. αφού επί της ουσίας οι πρόσφυγες πολέμου αντιμετωπίζονται σαν λαθρομετανάστες, χωρίς να γίνεται «αντιληπτό» πως δεν πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν απλά μια καλύτερη μοίρα στην Ευρώπη αλλά για ανθρώπους που εγκαταλείπουν όπως – όπως τη χώρα τους προκειμένου να σωθούν από εμφύλιες συρράξεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις και παράλληλα, πέφτουν θύματα σύγχρονων δουλεμπόρων.

Οι ροές των προσφύγων καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος την ώρα που στη χώρα μας, όπως και στον Ευρωπαϊκό Νότο, εδώ και χρόνια οι όποιες «λύσεις» στην πραγματικότητα αποτελούν «ημίμετρα», χωρίς να υπολογιστεί η επικίνδυνη στοχοποίηση μεταναστών και προσφύγων και η λειτουργία σύγχρονων «στρατοπέδων συγκέντρωσης».

ΞΕΝΩΝΑΣ

Σημειώνεται πως ο Δήμος Λαρισαίων, με αφορμή το πρόβλημα των αστέγων, προχωρά στη δημιουργία μόνιμων δομών και παρά την πολιτική βούληση για τη δημιουργία ξενώνα, γραφειοκρατικά και οικονομικά προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα να παρέλθουν αρκετοί μήνες έως ότου βρεθεί ο χώρος, να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις, να αποκτηθεί ο εξοπλισμός, να βρεθεί το προσωπικό κλπ.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για τη λειτουργία ξενώνα αστέγων, ουσιαστικά ελήφθη από τον Δήμο Λαρισαίων τον περασμένο χειμώνα, καθώς έπρεπε να βρεθεί στέγη ειδικά για τις ημέρες που επικρατούσε παγετός. Και τότε ο Δήμος Λαρισαίων κατέφυγε στη λύση της μίσθωσης ξενοδοχείων αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα αλλά για λίγες ημέρες.

Το… «χρονοβόρο» παράδειγμα του ξενώνα αστέγων αναφέρεται και από τον Δήμο Λαρισαίων σε σύγκριση με το οξύ πρόβλημα των μεταναστών όπου επίσης αναζητούνται επείγουσες λύσεις.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass