ΤΙ ΖΗΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στο «μάτι» αποθεματικά 20 + 50 εκ. ευρώ!

* Παρότι ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ αντιδρούν και «δεν πληρώνουν» - Και «τεχνικά» προβλήματα για τη μεταφορά πέραν των οικονομικών

Δημοσίευση: 23 Απρ 2015 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:20

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

…Και τελικά ποια θα είναι η «εθελοντική» συνεισφορά-εφόσον προκύψει- των διαθεσίμων των Δήμων του Νομού Λάρισας αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη συνέχεια της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που υποχρεώνει τους δήμους και τις περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους αποθέματα στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου η κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και λοιπές οφειλές;

Όπως προκύπτει, τα μεν διαθέσιμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας φθάνουν τα 50 εκατομμύρια, τα δε διαθέσιμα των έξι δήμων του νομού ανέρχονται περίπου στα 19,5 εκατομμύρια. Με τον Δήμο Λαρισαίων να έχει διαθέσιμα περί τα 12 εκ. τον Δήμο Ελασσόνας περί τα 3 εκ. τον Δήμο Τυρνάβου να φθάνει λίγο πάνω από το 1.700 εκ., τον Δήμο Τεμπών το 1 εκ. και τον Δήμο Αγιάς 333 χιλ. ευρώ.

Ωστόσο ο όρος «διαθέσιμα» παίρνει πολύ νερό, καθώς δεν πρόκειται για χρήματα που «περισσεύουν» και ως εκ τούτου είναι «διαθέσιμα» αλλά για χρήματα από τα οποία καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.

Υπό την έννοια αυτή οι περισσότεροι δήμαρχοι μόνον «διαθέσιμα» δεν θεωρούν τα κεφάλαια που έχουν γι’ αυτό άλλωστε και η ΚΕΔΕ με την ΕΝΠΕ συγκρότησαν κοινό μέτωπο για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Διότι ακόμη και δήμαρχοι φίλα προσκείμενοι στην Κυβέρνηση, αν δεν έχουν ακριβώς πρόβλημα με το να διαθέσουν τα χρήματα των Δήμων τους έχουν ωστόσο εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου η «δημοκρατικότητα» της οποίας είχε τεθεί κατ’ επανάληψη υπό αμφισβήτηση και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Ενώ πολλοί δήμαρχοι συγκαλούν τα Δημοτικά Συμβούλια προκειμένου να θέσουν το θέμα στο σώμα.

Παράλληλα, η χθεσινή εξέλιξη, οπότε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ξεκίνησε το πρωί λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναζητεί 400 εκ. ευρώ για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και μετά από μιάμιση ώρα δήλωσε ότι βρέθηκαν (!) τα 400 εκ. διότι στο μεταξύ διαπιστώθηκε ότι κάποιοι Οργανισμοί ακόμη και Ταμεία (που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου) συνεισέφεραν οικειοθελώς οπότε συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο άμεσα πόσο, ενέτεινε και τη σύγχυση, σχετικά με το αν θα πρέπει να καταβάλουν ή όχι τα «διαθέσιμά» τους οι δήμοι και οι περιφέρειες .

ΠΑΤΟΥΛΗΣ-ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

 Ανεξαρτήτως, του κοινού μετώπου που συγκρότησαν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με χθεσινή του δήλωση επανερχόμενος στο θέμα επισήμανε: «Εάν η χώρα έχει πρόβλημα εκπλήρωσης απαραίτητων υποχρεώσεων και πρέπει να μαζέψει 140 εκ. ευρώ σε δύο μέρες και 400 εκ. ευρώ μέχρι τέλος του μήνα, βεβαίως και όλη η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλει και θα δώσει τα πάντα για να σωθεί η πατρίδα και να μην πέσει στα βράχια. Όμως εάν αυτό που διατυπώνεται με μισόλογα δεν λέγεται ξεκάθαρα από την κυβέρνηση και αντίθετα επιχειρείται με κινήσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, χωρίς διάλογο, αλλά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αποφασίζει η Κυβέρνηση τη δέσμευση των χρημάτων των δήμων, τότε υπάρχει συνταγματική εκτροπή» και ζητούσε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είχε δηλώσει ότι «η Αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητη η συνεργασία με την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ΕΝΠΕ θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα συνδράμει στον αγώνα, αντιδρώντας ανάλογα. Από την άλλη, είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, όπως οι ΠΝΠ. Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, ζητάμε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι να γίνει η συνάντηση, οι περιφέρειες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η ΠΝΠ»

Στο μεταξύ βεβαίως ο κ. Μάρδας βρήκε τα 400 εκ. οπότε άλλαξε το σκηνικό τουλάχιστον για τον άμεσο ορίζοντα. Διότι βρέθηκαν τα λεφτά για τον Απρίλιο αλλά βεβαίως υπάρχει και ο Μάιος.

Μέσα στην όλη «σύγχυση» χθες διέρρευσε επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επειδή πρόσφατα είχε δηλώσει ότι τα διαθέσιμα του κράτους επαρκούν ως τις αρχές Μαΐου και ότι εν συνεχεία θα προκύψει πρόβλημα με τις πληρωμές προς το Δημόσιο.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Πέραν των πρακτικών οικονομικών ζητημάτων, εκτός των πολιτικών, που θέτουν Δήμοι και Περιφέρειες σχετικά με τη διάθεση των αποθεματικών τους, υπάρχει και μία σειρά «τεχνικών» ζητημάτων που θα έπρεπε να διευθετηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Και αυτό γιατί πρόκειται για διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει και κατά συνέπεια αποτελεί terra incognita για όλους. Ερωτήματα όπως «πώς θα τα δώσω», «πώς θα διασφαλιστώ ότι θα τα πάρω πίσω»-διότι οι απλές διαβεβαιώσεις δεν αρκούν-«πώς θα ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου» έχουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες.

Και ακόμη από ορισμένους τίθεται και ένας απώτερος προβληματισμός: εφόσον το σύνολο των χρημάτων θα πάει σε έναν κοινό «κουρβανά» στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα δημιουργηθεί τρόπον τινά ένας «μεγάλος αδελφός», ποιος διασφαλίζει ότι εν συνεχεία στη διανομή θα υπάρχει «ισονομία»; ‘Η για να το πούμε απλά, ότι ο καθένας θα πάρει αυτά που έδωσε;

Πολλά τα ερωτήματα και πολλές οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις που καλύπτουν Περιφέρειες και Δήμοι τα οποία έχουν σαφώς και την πολιτική τους διάσταση. Με την έννοια ότι κάθε δήμαρχος και κάθε περιφερειάρχης είναι υπόλογος στην περιοχή του και στους ψηφοφόρους τους και εφόσον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του να υποστεί ο ίδιος τις συνέπειες. Ενώ ειδικά όσον αφορά στην πορεία έργων του ΕΣΠΑ τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 αν αυτό δεν συμβεί τότε θα υπάρξει καταλογισμός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass