ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Το νερό μπαίνει σε... μουσείο

* «Το έργο είναι από τις προτεραιότητές μας…», δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, κ. Θεοδ. Καφφές

Δημοσίευση: 23 Απρ 2015 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:20

 

Της Λένας Κισσάβου
Ένα φιλόδοξο σχέδιο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης στη Λάρισα και αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα των κλασσικών μουσειακών χώρων στο πανελλήνιο.
Πρωτότυπο, προκλητικό σαν ιδέα, υπόσχεται στους χώρους του εμπειρίες μοναδικές, που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα της παθητικής ξενάγησης και γνωριμίας με τα εκθέματα ενός μουσείου.
Το θέμα του ιδιαίτερο, όσο και το όραμα των εμπνευστών του.
Να δημιουργηθεί ένα «ζωντανό» μουσείο νερού, όπου το υδάτινο στοιχείο θα εμφανίζει την πραγματική του δύναμη στην ανθρώπινη ύπαρξη, ως πηγή ζωής, ως ένα πολύτιμο αγαθό και ως έναν θησαυρό που πρέπει να διαφυλάξουμε.
Οι ιδέες που συνέλαβαν οι εμπνευστές τους, για τη λειτουργία του χώρου του, ακούγονται δελεαστικές, όπως αίθουσες με βροχή, με «νεροπόλεμο» όλα δράσεις που οι επισκέπτες του θα βιώνουν!
Για τη στέγασή του, προτάθηκαν τα παλιά διυλιστήρια της ΔΕΥΑΛ, που βρίσκονται δίπλα στις σημερινές εγκαταστάσεις της.
Αν και το όραμα αυτό υπάρχει χρόνια στα συρτάρια της ΔΕΥΑΛ, με προτάσεις προσχεδίων και προτάσεις λειτουργίας των χώρων του, ο λόγος που από τον… βυθό τους επανήλθε στην επιφάνεια, είναι ο στόχος που έβαλε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, κ. Θεόδωρος Καφφές, να το υλοποιήσει το συντομότερο δυνατό, βάζοντάς το ακόμα και στις προτεραιότητες των έργων.
Όπως είπε ο κ. Καφφές, στην «Ε»: «Δρομολογείται να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μουσείο Νερού, ενώ ήδη έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΛ, χρηματικό ποσό για τα πρώτα βήματα των απαιτούμενων διαδικασιών, προς την πορεία υλοποίησής του. Στις προθέσεις μας είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες με γοργά βήματα και αν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί το έργο, στο άμεσο μέλλον, χωρίς καθυστερήσεις. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ευελπιστώ σε δύο χρόνια, όσο χρειαστεί η κατασκευή του, έχοντας εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση, να γίνει πραγματικότητα».
ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια και προτάσεις, το θέμα που θα παρουσιάζει το μουσείο, το νερό, προβλέπεται να καλύπτει όλες τις χρονικές περιόδους της ιστορίας της πόλης μας.
Να ξεκινά δηλαδή από τα μνημεία – λουτρά που βρέθηκαν στην πόλη, να φτάνει στους «σακάδες» και να καταλήγει στο σήμερα.
Θα συλλέγεται ό,τι έχει σχέση με το νερό, με στόχο να σχηματισθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της χρήσης του και των μέσων διαχείρισής του στο πέρασμα των χρόνων.
Σκοπός είναι να διατηρηθεί η ιστορία του νερού στη Λάρισα και αυτή να διδαχθεί στις νεότερες γενιές.
Πίσω από βιτρίνες, θα βλέπουμε την ιστορία του και την πορεία της ύδρευσης της πόλης μας, μαθαίνοντας για τη διαχείρισή του, από αρχαιοτάτων χρόνων.
Ο κ. Καφφές, αναφέρει δε, ότι: «Ένας από τους στόχους της λειτουργίας του, θα είναι να συμβάλει στην καλλιέργεια παιδείας στις νεότερες γενιές, για την πολιτική διαχείρισης του νερού.
Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικές δράσεις, που θα αναπτύσσονται στον χώρο του, θα διδάσκεται στα παιδιά κυρίως η σημαντικότητα του υδάτινου στοιχείου στη ζωή τους και η ανάγκη μιας συνετής διαχείρισής του, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις να γίνονται σεμινάρια για το νερό και γενικότερα, η αρχική ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο, που θα αποτελέσει ζωντανό κύτταρο παιδείας και πολιτισμού στην κοινωνία της Λάρισας».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass