ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τα αποθεματικά

* «Υφαρπαγή» και «ληστεία» καταγγέλλουν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Λάρισας και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2015 10:35 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:20

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας θα ενταχθεί τελικά προς συζήτηση, η απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των ΟΤΑ. Όπως είναι γνωστό η απόφαση της κυβέρνησης, μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, να μεταφερθούν τα αποθεματικά στη Τράπεζα της Ελλάδας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων όσο της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας η οποία ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις αιρετών και σε τοπικό επίπεδο ενώ για «υφαρπαγή» και «ληστεία» των αποθεματικών κάνουν λόγο, με χθεσινές τους ανακοινώσεις, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Λάρισας και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Λάρισας.

Στο θέμα επανήλθε χθες εκ νέου ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, με δηλώσεις του στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Τάχος επικοινώνησε με τους επικεφαλής των παρατάξεων και συμφώνησαν να ενταχθεί το θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Ρένα Καραλαριώτου, Εκτ. Νασιώκας, Ντ. Διαμάντος και η Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγέλλοντας την κυβερνητική απόφαση, έχουν επίσης ζητήσει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα.

«ΔΙΑΛΟΓΟΣ»

Ερωτηθείς χθες από ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ο κ. Καλογιάννης σε δήλωσή του σημείωσε μεταξύ άλλων πως «σε κρίσιμες στιγμές υπάρχει ένας κανόνας σύμφωνα με τον οποίο παίρνουμε αποστάσεις από το πρόβλημα και προσπαθούμε να κρίνουμε με ψυχραιμία. Όσες δηλώσεις έγιναν τις προηγούμενες ημέρες είχαν το χαρακτηριστικό της βιασύνης, με μια τοποθέτηση που δημιουργούσε πολεμικό κλίμα.

Έχουμε υποχρέωση όλοι να τοποθετηθούμε με τρόπο που θα βοηθάει την εθνική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και που πίσω της συντάσσεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού γιατί δεν θέλει άλλα υφεσιακά μέτρα, περικοπές συντάξεων και ομαδικές απολύσεις.

Το ερώτημα είναι, θα βοηθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πρέπει γιατί αν η χώρα βουλιάξει θα βουλιάξει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Το δεύτερο ζήτημα είναι οι χειρισμοί της κυβέρνησης που είχαν χαρακτηριστικά τα οποία κι εμένα προσωπικά με βρίσκουν αντίθετο.

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και κατακρίθηκαν από όλους μας. Δεν μπορεί λοιπόν μια νέα κυβέρνηση η οποία κάνει ένα σκληρό αγώνα να χειρίζεται τα ίδια όπλα. Οι ΟΤΑ έχουν την αυτοτέλειά τους, όφειλε η κυβέρνηση να συζητήσει μαζί τους και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις πολεμικές κραυγές.

Έχω την αίσθηση ότι σήμερα το κλίμα αλλάζει και από την κυβέρνηση και από την ΚΕΔΕ. Νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί ένας κοινός βηματισμός προκειμένου το ζήτημα να λυθεί γιατί η αγωνία μας είναι ότι αυτά τα διαθέσιμα, πρέπει να είναι σε μια χρηματοδοτική ροή σωστή, καθώς οι δήμοι παράγουν ένα σημαντικό έργο, ειδικά στην κοινωνική πολιτική, έργο που με αποτελεσματικότητα πρέπει να συνεχισθεί» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

 «ΥΦΑΡΠΑΓΗ»

Για το ίδιο θέμα το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας με ανακοίνωσή του «ομόφωνα, καταγγέλλει και καταδικάζει τη μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των δήμων, περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάζει "χέρι" σε χρήματα που αντί να διατίθενται για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, τα χρησιμοποιεί για την ικανοποίηση των αναγκών των δανειστών. Για να πληρωθεί ένα χρέος που δεν είναι του λαού, που δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι.

Η συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, όπως υπόσχονταν προεκλογικά αλλά, ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε πως οι ίδιες μεθοδεύεις, οδήγησαν την προηγούμενη κυβέρνηση στο κούρεμα των αποθεματικών και σε μειώσεις σε συντάξεις, επιδόματα και παροχές.

 Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προχωράει σε στάση πληρωμών και μάλιστα αναδρομικά από τις 17/3. Η πρακτική αυτή θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή των εναπομεινασών κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων.

Παράλληλα, η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει ως κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων τομέων της Τ.Α. Η συγκυβέρνηση να μην προχωρήσει καμιά δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, του ΟΑΕΔ και των άλλων δημόσιων φορέων. Να επιστραφούν όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI.

Να επιστραφούν όλα τα παρακρατηθέντα των δήμων. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας καλεί τους συναδέλφους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους την νέα αντιλαϊκή πολιτική, να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, διεκδικώντας την άμεση κάλυψη όλων των απωλειών τους.

Απαιτεί από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια , να μην εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

«ΛΗΣΤΕΙΑ»

Τέλος, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λάρισας με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, «καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που προκειμένου να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των διεθνών τοκογλύφων, όπως διαλαλούσε προεκλογικά, προχωρά στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων και μάλιστα με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μετά τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των δήμων και από τη νέα συγκυβέρνηση που υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται για το καλό των εργαζομένων έρχεται τώρα να δεσμεύσει και τα χρήματα που ικανοποιούν τις λειτουργικές ανάγκες των παιδικών σταθμών, των κοινωνικών δομών και τις ανάγκες των σχολείων. Επίσης από τα αποθεματικά καλύπτεται και η μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Και στην πράξη η σημερινή συγκυβέρνηση δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την προηγούμενη. Η συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ έκλεψε τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ και των ασφαλιστικών ταμείων και τα μετέτρεψε σε ρέπος και ομόλογα και η σημερινή ληστεύει τα αποθεματικά των δήμων, νοσοκομείων και άλλων φορέων προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι και με τις θέσεις της ΚΕΔΕ που αντί να διεκδικήσει την αύξηση της χρηματοδότησης μιλάει για διαλόγους και εθνικά συμφέροντα.

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι η διαπραγμάτευση που πραγματοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι στην απέναντι όχθη από τα συμφέροντα των εργαζομένων, στο επίκεντρό τους δεν έχουν τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά την παρά πέρα σωτηρία του μεγάλου κεφαλαίου.

Καλούμε τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική της συγκυβέρνησης χρειάζεται να μη δείξουμε καμία ανοχή, να μην έχουμε καμία αυταπάτη. Με Κυβέρνηση που κινείται εντός των τειχών της Ε.Ε. της Ευρωζώνης οι εργαζόμενοι, οι αυταπασχολούμενοι, οι μικροί αγρότες, οι άνεργοι άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δουν. Απαιτούμε να σταματήσει να παίζει η συγκυβέρνηση με τα χρήματα των εργαζομένων. Να πάρει πίσω τώρα η συγκυβέρνηση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να επιστρέψει τα κλεμμένα από τους δήμους».

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass