ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

Τον Σεπτέμβριο επισκέψιμο το Διαχρονικό

* Αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κατασκευή κόμβου πρόσβασης

Δημοσίευση: 22 Απρ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:15

 

Της Λένας Κισσάβου

Τέλη Σεπτεμβρίου προβλέπεται να είναι επισκέψιμο, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ένα από τα δέκα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, που η λειτουργία του θα αλλάξει τα δεδομένα στον πολιτισμό και στον τουρισμό της πόλης, αλλά και όλης της Θεσσαλίας.

Ένα μεγαλόπνοο, όσο και πολύπαθο έργο, λόγω πολλών εμποδίων και καθυστερήσεων, βρίσκεται στην τελική ευθεία, μόλις λίγους μήνες πριν ανοίξει πανηγυρικά τις πύλες του, ώστε να αναδείξει το μεγαλείο του αρχαίου πολιτισμού μας, αλλά και του μεγαλοπρεπούς οράματος, που παίρνει σάρκα και οστά εν έτει 2015 στη Λάρισα, ενώ εντός του έτους έχουν προγραμματιστεί και τα εγκαίνιά του.

Στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, δίνουν καθημερινή μάχη με το χρόνο, διακατεχόμενοι από υπευθυνότητα να γίνουν όλα στην εντέλεια, χωρίς ψεγάδια και χωρίς ελλείψεις, με το αποτέλεσμα να αγγίζει την τελειότητα, όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο έργο.

Χθες, έγινε η πρώτη ξενάγηση κοινού, στους εκθεσιακούς του χώρους, όπου έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο μέρος των εκθεμάτων και αφορμή γι΄ αυτό ήταν η επιμορφωτική εκπαιδευτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του μουσείου, από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, σε συνεργασία με την Εφορεία

Αρχαιοτήτων, με θέμα της «Πώς στήνεται ένα μουσείο».

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Ανθή Μπάτζιου, στο πλαίσιο της ημερίδας, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας μουσειακής έκθεσης, καταθέτοντας παράλληλα τη γνώση της και την πείρα της απ΄ όλα όσα δημιουργήθηκαν αλλά και δρομολογούνται, σε μια πορεία υλοποίησης του μεγάλου οράματος του Διαχρονικού Μουσείου.

Η κ. Μπάτζιου, ξενάγησε τους συμμετέχοντες, που είχαν την ευκαιρία να δουν την πρώτη εικόνα της έκθεσης, στην οποία έχει τοποθετηθεί μεγάλο μέρος των ευρημάτων που θα εκτίθενται μόνιμα.

Όπως δήλωσε στην «Ε» η κ. Μπάτζιου: «Είμαστε στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης του μουσειακού χώρου. Έχουν τοποθετηθεί τα ελεύθερα γλυπτά και αρχιτεκτονικά εκθέματα, σε μαρμάρινα βάθρα, όπως και οι προθήκες έκθεσης γλυπτών και αντικειμένων, ενώ η διαδικασία τοποθέτησής τους σε αυτές θα ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες.

Παράλληλα με αυτές τις εργασίες, τον Μάιο θα προκηρύξουμε και διαγωνισμό για κατασκευή του έντυπου εποπτικού υλικού, το οποίο θα τοποθετηθεί στις προθήκες των ευρημάτων, καθώς και στα γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέρη, με πληροφορίες για την ταυτότητά τους (χρονολογία, τόπος εύρεσής τους κ.ά.).

Επίσης άμεσα, θα γίνει και η προμήθεια του απαραίτητου οπτικοακουστικού υλικού, που χρειάζεται για την ξενάγηση επισκεπτών στον εκθεσιακό χώρο.

Σύμφωνα με όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ο εκθεσιακός χώρος του Διαχρονικού Μουσείου, θα είναι έτοιμος και επισκέψιμος, στα τέλη Σεπτεμβρίου».

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

ΚΑΙ … ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ

Θα περίμενε κανείς, τόσο για τη σημαντικότητα του έργου όσο και για το γεγονός ότι χρόνια τώρα έχει συναντήσει πολλές δυσκολίες προς την πορεία ολοκλήρωσής του και σήμερα βρισκόμαστε τόσο κοντά στην μεγάλη στιγμή της έναρξής του, η δημοτική αρχή να είχε μεριμνήσει για την κατασκευή πρόσβασης στην είσοδό του.

Σαν η πόλη να μην νοιάζεται και να μην δίνει την πρέπουσα σημασία σε έναν πολύτιμο θησαυρό, που εκτός άλλων θα γίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών της, οι οποίοι όμως θα βρεθούν μπροστά στη δυσκολία να έχουν ασφαλή πρόσβαση στο Μουσείο.

Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης προς αυτό τον στόχο, τόσο της δημοτικής αρχής Λάρισας όσο και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την κατασκευή κόμβου μπροστά στην είσοδό του, δείχνοντας τουλάχιστον έτσι το ενδιαφέρον τους.

Μαζί με το Α’ Αρχαίο θέατρο Λάρισας, η πόλη θα πρέπει να αγωνιστεί το ίδιο για να καταστήσει σημείο αναφοράς πανελλήνια και όχι μόνο, το μοναδικό Διαχρονικό Μουσείο στην Ελλάδα και ένα από τα δέκα μεγαλύτερα μουσεία στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο Δήμος Λαρισαίων είχε πραγματοποιήσει εργασίες, στο σημείο της εξωτερικής εισόδου του, που εφάπτεται στην περιφερειακή οδό Λάρισας -Τρικάλων, διαπλατύνοντας έκταση αυτής. Έκτοτε αναμένεται ακόμη η κατασκευή του κόμβου…

Εκτός αυτού, να αναφέρουμε ότι το κτίριο του Μουσείου, έχει ένα τρωτό σημείο για την ασφάλειά του, είναι απερίφραχτος ο περιβάλλων χώρος του, ο οποίος να υπενθυμίσουμε είναι αλσύλλιο.

Αν και στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες να δρομολογηθεί η μελέτη και η κατασκευή περίφραξης, παρ΄όλα αυτά στις συζητήσεις που έγιναν με τον Δήμο Λαρισαίων, την υλοποίηση αυτών φρέναρε η αντίθεση που πρόβαλε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας, να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο, κρίνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να προκηρυχτεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός!

Για μια τέτοια διαδικασία θα χρειαστεί καταρχήν να βρεθεί ο φορέας που θα αναλάβει την προκήρυξη του διαγωνισμού, να βρεθεί το κονδύλι απ΄ όπου θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη, όσο και η κατασκευή του έργου.

Με λίγα λόγια, όχι μόνο χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά δύσκολα πραγματοποιήσιμες, σε αυτή την εποχή της λιτότητας, με αποτέλεσμα αν δεν παρθούν γρήγορες αποφάσεις, το αλσύλλιο κυρίως τα βράδια, να αποτελεί απειλή για τους πολύτιμους θησαυρούς που φιλοξενεί το Διαχρονικό Μουσείο!

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass