ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ

«Εφιάλτης» γονέων και παιδιών στα πάρκα της πόλης

Δημοσίευση: 18 Απρ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:11

Της Λένας Κισσάβου

«Τι θα γίνει τελικά, θα δέσουν αυτοί τα σκυλιά τους ή πρέπει να δέσουμε εμείς τα παιδιά μας;», είναι η χαρακτηριστική φράση γονέα, σε απεγνωσμένη στιγμή μιας κατάστασης, κατά την οποία δεν μπορούσε να απολαύσει τη βόλτα και το παιχνίδι με το παιδί του στο πάρκο, υπό τον φόβο των δεσποζόμενων σκυλιών, που οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν ελεύθερα για να παίξουν στον ίδιο χώρο.

Το πρόβλημα του συγκεκριμένου αλλά και πολλών άλλων γονέων, που αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση, καθημερινά σε πάρκα και πλατείες, και μάλιστα ακόμη και μέσα σε χώρους παιδικών χαρών, δεν σταματά εδώ, αφού επίσης εξαιτίας της ασυνείδητης συμπεριφοράς ιδιοκτητών σκυλιών, παντού στον δρόμο τους βρίσκονται κόπρανα σκυλιών, τα οποία σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρεωμένοι να μαζέψουν.

Το φαινόμενο «της δύσκολης συμβίωσης» ανθρώπων και ζώων που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες, εντείνεται αυτή την περίοδο, όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες και επιτρέπουν πολύωρες βόλτες στα πάρκα άλλων με τα σκυλιά τους και άλλων με τα παιδιά τους.

Γονείς αναζητούν απεγνωσμένα έναν υπαίθριο παιδότοπο για τα παιδιά τους, όπου να μην κινδυνεύουν να ...μολυνθούν ή να νιώσουν ανασφάλεια για να κινηθούν ελεύθερα, υπό τον φόβο των σκυλιών, τα οποία βέβαια δεν φταίνε για την ασυνείδητη συμπεριφορά των αφεντικών τους, που δεν κάνουν ούτε το αυτονόητο, να τα έχουν δεμένα με λουράκι και ελεγχόμενα, όπως άλλωστε επιβάλλει ο νόμος.

Για τους κανόνες που πρέπει να τηρούν, όσοι κατέχουν ζώα συντροφιάς, ισχύουν οι διατάξεις του Κανονισμού Δεσποζόμενων Ζώων της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, κατά τους οποίους «οι ιδιοκτήτες ή οι συνοδοί κατοικίδιων ζώων, είναι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν άμεσα τα περιττώματα και τις ακαθαρσίες των ζώων τους, όταν από αυτά ρυπαίνονται κοινόχρηστοι και μη χώροι.

Η παράβαση της παρούσας διάταξης επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ.

Το παραπάνω πρόστιμο διπλασιάζεται εάν η παράβαση γίνει σε παιδική χαρά ή άλλο χώρο που φιλοξενεί παιδιά, σε αυλές ή εισόδους σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, προαύλια εκκλησιών, δημόσια ή δημοτικά κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους».

Εκτός όλων αυτών, όσοι παραβαίνουν τους παραπάνω κανονισμούς μπορεί παράλληλα να τους χρεωθεί κι άλλη παράβαση, που αφορά στη ρύπανση δημοτικής περιουσίας, το πρόστιμο της οποίας ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Επίσης ισχύει και ο εξής κανόνας: «Για την είσοδο και ελεύθερη κυκλοφορία σκύλων ή άλλων κατοικίδιων ζώων σε πάρκο ή το μπάνιο τους σε δημόσια νερά, επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ».

Σε συνδυασμό όλων, ένας παραβάτης ιδιοκτήτης ή συνοδός σκυλιού, κάλλιστα μπορεί να κατηγορηθεί για όλα αυτά μαζί και να κληθεί να πληρώσει ένα αξιοσέβαστο ποσό.

Φυσικά, όλοι όσοι παραβαίνουν τους κανονισμούς, εκτός του ότι δεν επιδεικνύουν σεβασμό στα δικαιώματα του άλλου και καμία ευαισθησία απέναντι σε μικρά παιδιά, τους διακρίνει μια λανθασμένη φιλοζωική άποψη, κατά την οποία δεν υπάρχουν πουθενά υποχρεώσεις γι’ αυτούς, εκτός από το να ταΐζουν τον σκύλο τους.

Μάλιστα η απειλή των περιττωμάτων δεσποζόμενων σκυλιών, που δημιουργείται από την αδιαφορία των φιλόζωων ιδιοκτητών τους

τείνει να γίνει μάστιγα στην πόλη.

Οι παιδικές χαρές δε και οι χώροι πρασίνου, είναι από τα αγαπημένα τους μέρη, τα οποία επισκέπτονται τακτικά, γνωρίζοντας μάλιστα ποιες είναι οι «ασφαλείς» ώρες, που δεν θα υπάρχει τριγύρω κόσμος, για να μειώσουν τις πιθανότητες να τους δει κάποιος και να τους κάνει παρατήρηση.

Σκηνές λογομαχίας μεταξύ Λαρισαίων, για τέτοιες συμπεριφορές, έχουν εξελιχθεί ουκ ολίγες φορές, αλλά δυστυχώς συμμόρφωση δεν υπάρχει. Μέχρι να γίνει η πρώτη καταγγελία και να αναγκαστεί παραβάτης να πληρώσει πρόστιμο!

Ενημερωτικά και βάσει των προστίμων που προβλέπει ο νόμος περί κατοικίδιων ζώων, ισχύουν τα ακόλουθα:

-Παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος, από τα περιττώματα του ζώου, ο παραβάτης πληρώνει 100 ευρώ

-Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης: 300 ευρώ

-Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου: 300 ευρώ

-Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου: 300 ευρώ

-Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο: 500 ευρώ.

Όλοι οι φιλόζωοι που έχουν σκυλιά, ας κάνουν την αυτοκριτική τους και ας συνειδητοποιήσουν ότι η βόλτα με τον τετράποδο σύντροφό τους, έχει ευθύνες και κανόνες, στην ανθρώπινη κοινωνία.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass