ΣΤΡΟΦΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ

Κερδίζει έδαφος το Κίνημα του «μπαχτσέ»

* Απρίλιος: Ο μήνας της σποράς για λουλούδια-λαχανικά

Δημοσίευση: 17 Απρ 2015 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:06

Η περίοδος του Πάσχα είναι συνυφασμένη με την άνοιξη και αυτή με τη σειρά της με τη μητέρα φύση. Έτσι τούτες τις μέρες αρκετοί Λαρισαίοι ξεκινούν τις καθιερωμένες προετοιμασίες για τη σπορά κηπευτικών σε κήπους ή καλλιεργειών σε μπαχτσέδες και ιδιόκτητα οικόπεδα. Μάλιστα οι περισσότεροι που βρέθηκαν στα χωριά τους τις μέρες του Πάσχα φρόντισαν να εφοδιαστούν από τα εξοχικά ή από αγρούς φίλων και συγγενών, τους απαραίτητους σπόρους που θα φυτέψουν στην αφιλόξενη -για κάθε τι πράσινο- πόλη τους. Αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη στροφή των Λαρισαίων στην παραγωγή προϊόντων, τα οποία φύτευσαν και καλλιέργησαν οι ίδιοι, μιμούμενοι τους κατοίκους των χωριών (αν και οι τελευταίοι δεν περίμεναν την οικονομική κρίση για να ασχοληθούν με τους καρπούς της γης).

Έτσι το Κίνημα του... Πρασίνου περιλαμβάνει από καλλωπιστικά φυτά σε βεράντες, αυλές, ακόμη και ταρατσόκηπους μέχρι μικρά περιφραγμένα χωραφάκια με φρούτα και λαχανικά που προορίζονται για το οικογενειακό τραπέζι. Το Κίνημα του Μπαχτσέ αποτελείται κυρίως από συνταξιούχους, οι οποίοι βαρέθηκαν το καφενείο και ανακάλυψαν τη χαρά της δημιουργίας, που προσφέρει ένας σπόρος ή ένα φυτό, όταν αυτά με την απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα θα προσφέρουν στο πιάτο της οικογένειας ένα γευστικό αγγουράκι, μια νόστιμη ντοματούλα ή ένα φρέσκο μαρούλι. Ακόμη και σε ρετιρέ και σε πολυκατοικίες με εύκολη την πρόσβαση σε ταράτσες, στο κέντρο της πόλης βλέπουμε να ξεφυτρώνουν παρτέρια με ντοματιές, πιπεριές και μελιτζάνες. Μάλιστα ορισμένοι έχουν εξελιχθεί σε... επιστήμονες αυτού του τρόπου καλλιέργειας, εφευρίσκοντας πατέντες ποτίσματος και αποστράγγισης των νερών, απομάκρυνσης των πουλιών και αντιμετώπισης των εντόμων.

Άλλοι για ψυχοθεραπεία, καθώς στο οικοσύστημα στο οποίο ζούμε κυριαρχεί η απουσία του φυσικού περιβάλλοντος και έχουμε ξεφύγει ως κοινωνία από τα όρια του αρμονικού, με αποτέλεσμα να μας ταλαιπωρεί η πίεση και η ένταση της καθημερινότητας, κι άλλοι επειδή νοστάλγησαν τη γεύση και τις μυρωδιές που προσφέρει ένα καθαρό προϊόν, απαλλαγμένο από φάρμακα και ψεκασμούς και γεωργικές πρακτικές που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της ποσότητας και όχι της ποιότητας υιοθέτησαν καταρχήν σε ερασιτεχνικό επίπεδο την ιδιότητα του αγρότη. Σε ορισμένους το χόμπι εξελίσσεται σε πάθος, σε τρόπο ζωής και διστακτικά στην αρχή, με αποφασιστικότητα στη συνέχεια αρχίζουν να επεκτείνουν τα καλλωπιστικά φυτά ή τα φρούτα και τα λαχανικά. Ακόμη και κοτέτσια κάποιοι σκέφτονται να στήσουν για το αυγουλάκι της ημέρας, αν και στην περίπτωση αυτή οι δυσκολίες του εγχειρήματος στην πόλη είναι σαφώς περισσότερες, ελλείψει χώρου και εγκαταστάσεων σε σχέση με τις αυλές και τους κήπους που έτσι κι αλλιώς προϋπάρχουν και απλά θέλουν περιποίηση.  

Ιδιοκτήτες καταστημάτων και παραγωγοί λαϊκών αγορών, οι οποίοι διαθέτουν –προς πώληση- ρίζες κηπευτικών, οπωροφόρων, βολβών και σπόρων εκτιμούν ότι n κίνηση τούτες τις μέρες σε σύγκριση με πέρυσι είναι αυξημένη 30-35%. Σύμφωνα με τους εμπόρους οι πελάτες ζητούν περισσότερο ντόπιες ποικιλίες και δυσφορούν όταν ακούνε τη λέξη «υβρίδιο». Τα τελευταία χρόνια εκτός από τα κλασικά γεωπονικά καταστήματα με εφόδια και λιπάσματα, στο παιχνίδι του εμπορίου έχουν μπει και τα πολυκαταστήματα της πόλης, τα οποία προσφέρουν στον πελάτη από χώμα και σπόρο μέχρι και τα πιο σύγχρονα γεωργικά εργαλεία που χρειάζονται στον επίδοξο αγρότη. Και φυσικά υπάρχουν και οι λαϊκές αγορές, όπου τούτες τις μέρες έχουν αυξηθεί οι πάγκοι με άνθη, φυτά και διάφορους σπόρους.

Και επειδή …κάθε πράγμα στο καιρό του να σας υπενθυμίσουμε ότι τούτη την περίοδο σπέρνουμε καλαμπόκια, φασόλια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέλινο και μεταφυτεύουμε ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πράσα.

Όσοι από σας σκέφτεστε να αποκτήσετε τον δικό σας κήπο, έναν μικρό μπαχτσέ ή να αξιοποιήσετε το χωραφάκι που δεν καταφέρατε να πουλήσετε, σας συμβουλεύουμε να το δοκιμάσετε. Το δυσκολότερο κομμάτι είναι η απόφαση. Σίγουρα η αρχή θα είναι δύσκολη. Λίγο η άγνοια (αν και οι ηλικιωμένοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, ενώ και στο διαδίκτυο οι ενημερωτικές ιστοσελίδες για τις ορθές γεωργικές πρακτικές είναι πολλές), λίγο τα καλά αποτελέσματα που αργούν να έρθουν ίσως σας αποθαρρύνουν. Αλλά η χαρά της δημιουργίας και σίγουρα στο τέλος η εικόνα στο οικογενειακό τραπέζι με τα δικά σας προϊόντα ή μιας πράσινης, δροσερής και πολύχρωμης αυλής θα σας ανταμείψουν, πρωτίστως ηθικά και εν συνεχεία υλικά.

Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass